I ja danas konačno završio
Nije da imam toliko, ali je sporo išlo, ali sam i išao malo na tu kartu da bih dobio na manjoj vlazi, ali bezuspešno. Srušio sam i onaj rekord od prošle nedelje, ali neću više o tome. Prosek neto roda je sasvim lep bio, ono što je ostalo na raspolaganju (prosek) je jedna sasvim obična godina za kukuruz- 9,5t/ha. Nikad više kukuruza, nikad manja cena, i nije da sam pesimističan ali šta da očekujem i kojoj ceni da se nadam pojma nemam.
I ajde da dam jedan epilog o kukuruzu roda 2014 pa ko hoće nek pročita, ovako sam ja video ovu godinu. Većina mojih njiva su u dobroj kondiciji, ali najviše od svega je pogodovala kišna godina, to ne sporim; na početku sam mislio da će ove godine svako imati dobar rod (gledajući svoj atar i koliko naša zemlja može da rodi), ali nije tako i to sam video isto na svojim njivama. Što se tiče semena, neću da reklamiram nijednu semensku kuću, preskočiću. Za sklop isto mislim da utiče na rod, ja sam išao po knjizi sa malim korekcijama, šacovao sam po prošlim godinama na kojim njivama smem da idem gušće i na kojima moram da razredim bar za 1cm. Najgušće sejano na 19 i kusur, najređe 22,6cm čini mi se. Plodored igra veliku ulogu, gde sam imao suncokret kao predusev, prinos je bio bolji (mada ne znam da li i krajnji prihod, tek treba da probam da izračunam). Ako se ne poštuje plodored, bar zaštita mora da se ispoštuje, jer gde ima korova (u mom slučaju sirka iz rizoma, baš zbog nepoštovanja plodoreda) tu ni velikog roda nema. Ali, čime zaštititi jer u kukuruzu potpune zaštite od sirka, zubače i pirevine NEMA. Equip i Laudis na 80% njiva, tajming, doza, temperatura, kol. vode itd., sve sam koliko god sam mogao ispoštovao. Monsoon je još lošije odradio posao i po mom mišljenju, to je herbicid za njive koje nisu zakorovljene, tipa posle pšenice može slobodno, posle suncokreta ako je njiva bila čista i sl. Druge herbicide nisam koristio, ali i da jesam ne verujem da bih bolje prošao. Neke njive sam uspeo da održim čiste, neke nisam uspeo i to je to. Špartanje praktikujem, zagrtanje ne, ali mislim da je glupost mehaničkim putem da se suzbiju korovi kao što misle stariji, među kojima i moj deda, i svako proleće se koljemo oko toga. To bi bilo to... na brzaka
ajd'