Kukuruz 2014

U stvari ne baš tolko , računo sam da je jutro 6 duluma (0.6ha) a nije baš , al sve u svemu ekstra prinos.

Koji ima više zrna od ta dva ?

Neka slika od pre neki dan, deran me ispalio pa nije došao malo da tera da napravim neki snimak.

Inače u pitanju zp 666 đavolji. Nego da vas pitam nešto, imam ns 6030 kojem su vrhovi na klipu plesnivi od 10-40% i svaki treći klip u pitanju odokativno, vredili to brati stim da se malo lome ti vrhovi mada nikad to neće biti 100% izbačeno ili ostaviti da se osuši što više i ovrći ga u zrno i predati, hoće li kombaj nešto izduvati tog plesnivog.?

sale ratar
Istu situaciju sam imao kao i ti ns 6030 sam poceo da berem i ima plesnavog oko 20 % prekinem berbu probam kombajnom a vlaga 25 i pitanje kad ce se spustiti na ovakom vremenu e sad sam resio da iznajmim ambar i oberem ga pa cu ga prvog kruniti cim bude trebalo::novac::.Kombajnirao sam put na tu njivu i nije nista izduvao plesnavog zrna sve je uslo u bunker zrno na vrhovima ns 6030 koji su plesnavi ostaju na sapurinu!

Ja sam isto danas poceo moj ns6030 da berem ljudi moji to je strasno oko 30%kukuruza trulavo i plesnivo kada sam video odlepio sam trebao da nosim coveku za arendu i sto je najzalosnije sav kukuruz za cardak mi je to govno serem im se u semensku kucu i njihov doradni centar i dabog da propali do nove godine i nikada se vise ne povratili u moje ga njive vise nece gledati!::jako_besan::

Isti slucaj i kod mene,6030 vrhovi plesnivi.Kada se vrh otkine vidi se kako je cuka(sapurina)trula.Na pet dubravinih prikolica jednu smo bacili

Danas zavrsena jedna parcela sto je bila pod kukuruzom.
Ova parcela ja bila "mini ogled". Sejan kermess i ns 6030. 4 redi kermessa pa 4 6030. Kermess se tesko bere, kao sam djavol (slomi se stablo, pa gornji deo biljke poprilicno cesto zagusima beracku sekciju to kad malo - ponekad i nemalo - siba kosava + sunce... da poludis...).
Dosta se lepo cistilo (i kermess i 6030), ova je druga sezona guma na kom. valjacima, pa i red je da lepo cisti...
2010-e kermess nam je dao rekordan prinos, ove godine u ovu njivu je prinosi sa kermessa i sa 6030 bili potpuno isti - jedino sto je bilo manje zrno kermess-a u odnosu na 6030 (mislim na "gabarite" semenskog kukuruza) prilikom setve, pa je sklop malko bolji kod KWS-a nego kod 6030 (jbg. stara mech. sejacica, pa se zurilo... znate svi kako to ide...), pa to kompenzira to sto je rod bio losi od 6030). Na kermess-u cesto po 2 klipa, ali ni jedan nije toliki klip kao na 6030. Mislio sam da ce 6030 vise terati po 2 klipa, ali ne. KWS je po skoro svakom stablu imala 2 klipa (spremao sam se za sunu godinu, kao obicno), a 6030 skoro pa nigde nije terao drugi klip.
Ja trulavog 6030 nisam video ni jedan klip (bas mi je cudno sta pisu kolege - izgleda da sam ja bio "srecan" sto sam dobio za svoje pare to za sta sam platio...).
Ne merim kukuruz samo kad se okruni na prolece ili kroz leto (kako izreka kaze "sve je nase..." pa narocito me ne interesuje sad koliko je to), ali mislim da smo sa ovom kombinacijom (3/1 6030/kermess, hteo sam vise "fajte" da sejem kao mini ogled, ali ni za to nisam imao vremena, pa nisam nabavio pioneer 1114, a' ni druge hibride koje sam hteo - na par mesta gde sam gledao nije bilo, a nisam imao ni vremena, ni snagu, ni volju da vise "trckaram", pa zato je ispalo tako 3/1, doduse na kraju i ove dzakove je sestra uzela...) oborili rekord od 2010, ali videcemo jos.
Ako Bog da za vikend cu brati drugi mini ogled: ns 6030 vs. 7020 (isto 3/1). Tamo jos lezi voda - kukuruz bi moglo da se bere, ali je zemlja vlazna.
Malo (ili malo vise) sam preterao... :ppozdrav:

Lg Agrister danas skidan, vlaga 25% a sejan 10.4.2014god. Prinos 73m po kj vllaznog zrna. Sto mu dodje 11.3t po ha jus, srpsa dok ne naplate trosak susenja :D

Sa kojom njavecom vlagom moze da se bere u klipu, mada nemam vlagomer, a i nemam gde da izmerim, onako odokativno po cemu moze da se pozna kad bi smeo da se bere. ? sejan je 10 aprila, taluzina oko klipa je suva, i ona svila kafene boje se osusila , ali je samo stablo i listovi pola sa pola zeleno

Ja sa >25% vlage berem i do sada nikad nisam imao problema (skladistim u kos od 1.80m sirine)... Neki kazu da moze i vlazniji da se bere do 28-30%!

Sale , u vezi plesnivog , zavisi koja je vrsta plesni nisu sve iste . Ako izgleda praškasto i bijele ili svijetlosive boje , ništa strašno . Crne isto nije strašno , ali "kafene" tj tamno smedje boje budj je uglavno aflatoksin , to nije dobro . Isto tako ona budj koja izgleda kao paučina , ako ostavljaš u klipu nije dobra jer se širi , a u zrnu kako kad.

Taman bio pun do vrha 6mX3m i onda se desi sranje.:veseljak:::veseljak::Kazem ja BC rodio
KBp965J.jpg

8e8lQ6T.jpg

- - - - - - - - - -

Juce obisao NS 6030.Nisam bio zadovoljan od sadnje do prsacenja nekako mi izgledao bledunjav iako je njiva pojela stajnjaka dve farme.Medjutim na kraju se ispostavilo da je odlican sada kada se treba brati.Nema budji klipovi perfektni
8XBVxMz.jpg

Kod mene na NS 6030 imao ovakvog što je momo stavio prvu sliku, mi ga kidamo do zdravog zrna i onda ubacujemo u kotobanju.

Nazad
Vrh