KishRobert
Prijatelj Foruma
Kojom teras torpeda sa K2?
Konkretno u tom kukuruzu sam terao 1.beli zec,a u onom sirku i 2.beli zec.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kojom teras torpeda sa K2?
Evo sad ispade da može dobar kukuruz i bez djubrenja , sad mi ništa nije jasno .
Ja sam iso svuda sa 300kg uree po ha,e sad negde oprala poplava,a negde i nije,ovaj as 160 je proso bez poplave,....sledece godine cu ici map+urea......a sto kolega gore rece,dobar je rod kad je i godina nesvakidasnja,a kakva je bila prosla,ko nije ulozio nije imao ni sumu,a kamoli klipEvo sad ispade da može dobar kukuruz i bez djubrenja , sad mi ništa nije jasno .
Danas merio vlagu AS72 jedna njiva 28.1% a druga 27.7. Planiram da berem u klipu
Za koliko li ce moj sa 28 da skine na 25?Takodje i ja danas merio vlagu kukuruza AS72 vlaga 25% moze berba da pocne ...
Za koliko li ce moj sa 28 da skine na 25?
- - - - - - - - - -
Tri,cetiri dana.Za koliko li ce moj sa 28 da skine na 25?
Evo sad ispade da može dobar kukuruz i bez djubrenja , sad mi ništa nije jasno .
Da se neke kolege ne naljute ali u ovom poslu je jako bitno da preovlada zdrav razum,nema se tu za cime zaliti,ja u kontinuitetu sejem od 25 do 30cm razmak i necu menjati tu praksu sigurno.Sve zavisi od njive apsolutno svako od nas poznaje svoje zemljiste i zna gde sme ici gusci sklop a gde ne ako nastupi susna godina,samim tim i rizik je sveden na minimum,moje razmisljanje je bolje je imati roda svake godine nego ici na sve ili nista.Primera radi imam komsiju koji uvek ide na gust sklop 18-20cm,zadnje 3 godine nije mi mogao ni prici po rodu ali zato ove godine mi nabija na nos da ima 30% bolji rod od mene.Nebitno, ne patim od toga sta je moglo a sta ne,ko je znao da ce biti ovakva godina,primera radi letos sam presejao 2h ulozio sam puno na toj parceli,pocev od hemije semena Npk i gledao sam da na kraju da izvucem ulozeno,puno sam se razmisljao dal da uradim prihranu azotom,trebalo mi je 600kg na 2h (jos 200e) i sad bih imao 30-40% veci rod.Zacrtani cilj sam ispunio, ulozeno sam izvukao i opet imacu na toj parceli solidnu zaradu,kojim slucajem da je bila susa ja bih bio u gubitku 300-400e.Svako radi kako misli da je najbolje i tu nema nikakvih problema.Rizik na sve ili nista je hod po ivici,nekad se isplati nekad ne,ali me definitivno nervira odredjeni broj ljudi koji vole da se na taj nacin kockaju pa kad izgube onda krene kuknjava na sva zvona pa im je kriva i drzava i bog i sve zivo...Sve je kocka u ovom poslu, pa kako se zalomi.
Evo kolega je ove godine sve kukuruze posejao na 26cm i domece i strane, i rane i kasne, poucen iskustvom iz zadnje 2 godine i jake suse a on forsirao bas gustu setvu, i nije se naskidao kukuruza tih godina. I sad grize usnu, nece da prizna, al krivo mu je.
Ko je mogao da zna za ovoliku kisu?
Takav je posao, svake godine u prvi razred
Sve je to u redu i ja razumem u pojedinim delovima Vojvodine zbog takve konfiguracije terena i plodnosti naravno i u losoj godini ako su njive pored reke,kanala moze da izgura gusci sklop 22-24cm bez vecih problema,al me ne moze niko ubediti da nije kockanje sve ispod 20cm(tu ne racunam ljude koji navodnjavaju)Kod nas postoji neka cudna navika da ljudi brzo zaboravljaju sve lose sto ih je snaslo pre samo godinu dve,jedna dobra godina i svi se vracaju na staro niko ne uci na svojim greskama.Te za mnoge famozne 2012(moje selo je tad bilo izuzetak dobili smo 2 kise krajem jula i avgusta preko 200l padavina i imali smo vrhunske prinose) nisam bio clan foruma al sam forum pratio redovno i gledao sam slike u ovoj temi,secam se kukanja i zaklinjanje pojedinih clanova kako nikad vise sklop ispod 20cm i ljudi koji su bukvalno ostali bez icega, jer tu su dugovi za repromaterijal a to se mora naplatiti pa arende poplacati pa ulaganja za narednu godinu,onda il se zaduzuj jos vise ili propadas.Moj post nije namenjen nikog da uvredim i apsolutno mi nije to namera,samo zelim reci da svako mora prihvatiti rizik u koji ulazi sve zarad vece zarade.Sta fali recimo rodu od 10-12t po Ha?Al jbg kad su niske cene taj rod ne moze opravdati visoke arende koji neko placaju i po 500e po Ha(sto je meni prosto neverovatno),jer si opet na nuli pa nema zarade,onda ajde sl godine ide se na gusci sklop,pa jednom kad dodje djavo po svoje onda se ceses i gde te ne svrbi...Sve najbolje...Bez sklopa roda nema!!!