Kukuruz 2014

Ujednacenost nicanja. Na predusevu secernoj repi je jako tesko adekvatno pripremiti zemljiste za setvu. Nikao je 90% na svim predusevima, samo sto negde u jednom danu, a negde je nicao 2-3 dana. Nadam se da je sad jasnije.

Sad je jasno . Uprošteno rečeno ako u drugoj polovini sezone svjetlost pada na zemlju znači da gustina nije dovoljna da se iskoristi sva sunčeva svjetlost na toj površini , a svjetlost je glavno gorivo za biljku.

Meni nije baš najjasnije to sa sklopom. Jes da nije logično al to sam baš pratio . U sušnim godinama jednako su mi izgoreli i gusti i rijetki , al zato sam primijetio drugo da je najveća razlika bila tamo gdje nisam prihranio azotom prvi su izgoreli i najviše , a gdje su dobili dobru prihranu kultivatorom mnogo manje su izgoreli baš na suši.

Evo i mog rekorda ova godine ZP 606 a i ZP 555 je babaroga

Kako smo isli blize stredini morao sam da se penjem u bunker da razgurivam kukuruz,16 brazdi je punilo kamionsku prikolicu,a rendzer je sve tri dovukao,bilo mu je zlo,al vuce:osmeh:

Ovo je sa malo jace od 2 kj ili 45 brazde prava duz 400m

wp000485.jpg

wp000478.jpg

:osmeh:,rekla mi je baba stevo dogodine nemoj taj vise da sejes,jer su poludili kad su videli istovarali ove drombov prikolice, nemam vise gde da ga lagerujem,ostao mi je rit 2,5kja tamo sam naj vise bacio djubreta,tamo je tek babaroga,ovo sa slike je u drugoj klasi zemje.

Ono sto je problem sa gustinom, pre svega sa stranim hibridima je taj sto oni nemaju i ne rade kalibracione oglede kod nas u zemlji. Samo se prepise tehnologija sa nekog terena, a uslovi za rast biljaka su sasvim drugaciji. Zasto kazem strani, ima mnogo hibrida koji su stvoreni za guste sklopove, ali niko nije odredio normu za nase agroekoloske uslove. Iskreno to me cudi jer su pojedine semenske kompanije vec vise od 10 godina prisutne u Srbiji, pre svega mislim na KWS i Pioneer.

Odredili su oni za svaki hibrid na kojem rastojanju da se seje (od do preporuka). Naravno svako poznaje svoju njivu i zna da li trpi gusci sklop ili ne. Ja sejem ili srednju vrednost preporuke ili malko redje od toga. Zasto tako radim? Zato sto nisam primetio da u jako gustim sklopovima ostvarujem bolje prinose.

Kako ne rade pa bilo je čak i na televiziji u poljoprivbrednoj emisiji kad su radili oglede istog hibrida na različitim gustoćama

Kod nas kukuruza ko blata,na pravu duz 10 vrsta loznica 5t puna,1114 pionir,sa 150 kila ureje po lancu.A ima i crvenila dosta,ali opet ga ima.

Ja sam juce merio za T56, 25,5 % tako da ce biti taman za siliranje, a F38 je drug skidao isto juce da mesa sa starim i imao je 19 %

Nazad
Vrh