Kukuruz 2014

Do prije 15ak dana mogao je kukuruz da se proda po 0.30 km ,sada je oko 0.26km nemožeš reći da nemože da se proda . Kad god nešto , a ne samo kukuruz neide znači da si postavio previsoku cijenu . Ja znam samo da je prošle godine kukuruz u žetvi bio 0.33km pa pao na 0.30km pri kraju . Ja sam tad prodao skoro sve . Kasnije je u rano proljeće išao čak do 0.38km ali kratko pa se vratio na 0.35 , sad kako se novi približavao normalno da je cijena padala dabi se izjednačio sa novim i sad je eto oko 0.25-0.27km . Sad što neki čuju neke druge cifre i žive u tom svijetu to može biti problem pa da ostane neprodano , isto reći što kaže kolega da je koš po dulumu dobar rod i to može biti problem .

Kad već pitaš :)

Juče sam okrunio kotarku prošlogodišnjeg kukuruza u koju stane nešto malo više od 5 mojih prikolica (jednoosovinika Tehnostroj) tj. 10 punih bunkera jednorednog SIP berača (napunimo kotarku do pod crijep). Hibrid je ZP 606 čist, prošle godine sam samo njega sijao. Nakrunili smo 95 vreća zrna mase od oko 60kg (kilogram dole, kilogram gore, nabavio sam neke velike vreće iz inostranstva i mjerio nekoliko komada, sve su oko 60kg) tako da bi trebalo da bude oko 5300-5400kg suvog zrna. Imam da okrunim još jednu kotarku (veću) u kojoj će biti oko 7500-8000kg zrna. Imam dakle nekih 12.000kg (najmanje) prošlogodišnjeg roda koji mi je čisti višak a ne može da se proda pa imam ogroman problem skladištenja jer nikad niko nije predvidio potrebu za čuvanjem tako velike količine kukuruza, do sada se obično prodavao u Julu ili Avgustu.

Prekjuče sam obrao parcelu na kojoj je tačno jedna polovina posijan BC Pajdaš a na drugu polovinu BC Klipan. Parcela je ravno pola hektara. Dala je 10 koševa tj. 5 prikolica tako da mogu da zaključim da je prinos suvog zrna po hektaru na toj parceli sigurno preko 10 tona.

Izvinjavamo se ,moja greška,pogrešno sam pročitao. Reko ti to za tih 50 ari si napisao da ima vagon zrna.

7 sati lanac, pa zasto dobar kukuruz ili?Pa i najsporijom da bere ne bi mu trebalo toliko dugo da obere jedan lanac.

Bilo je to kod nas 2010 sa kermesom. Povljna godina za kukuruz, pa se tesko cisti, 7-8 sati/kj ::pomoc:; Mislim da je i ova godina slicna...

Nazad
Vrh