paorpaor
Član
Ne moze nama toliko da rodi koliko oni mogu malo da plate.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kukuruz za sad ima stvarno dobre uslove, ali ima do kraja parade jos dosta.
Nema osiguranje mora postati jedna od agrotehnickih mera ako mislimo da radimo i zivimo od nasih useva.Ja vec vise od 15godina redovno vrsim osiguranje useva posto smo isto ovakav slucaj imali da u ovome stadijumu led otuce kukuruze i suncokret i prinosa tu nije bilo!Mora se osiguravati nema nam druge...
Jbg sta mozes.Ovo je najgori moguci momenat da ga bije grad u samom metlicenju.Mislim da od ovog kukuruza nema mnogo vajde.Bio sam relativno mali pa se nesecam bas najbolje kad nas je "93 tukao grad bas u ovo vreme.Po jedna trotonka klipa na 5 lanaca je bio prinos.5 minuta i ode sve u .....
Nema osiguranje mora postati jedna od agrotehnickih mera ako mislimo da radimo i zivimo od nasih useva.Ja vec vise od 15godina redovno vrsim osiguranje useva posto smo isto ovakav slucaj imali da u ovome stadijumu led otuce kukuruze i suncokret i prinosa tu nije bilo!
Jesam evo naprimer prosle godine su moje kolege na kukuruzu imali 40% stete i isplaceno im je do dinara,a imali su 5000kg/jus kukuruza!!!Jedino sam prosle godine ja prosao ko bos po trnju jer sam useve osigurao kolektivno preko ZZ"Baco" i kada me led otukao(40/kj)ja odem kod njih po polise oni mi kazu znas cekali smo bata viskovica iz crvenke da donese njegove papire i nismo stigli da osiguramo tvoje.Pa na kraju je radio i advokat i nisam izvukao 100% stetu ali jbg opet sam nesto izvukao inace bi bilo jako mukotrpno tuzakanje i sudjenje!Od ove godine opet sam osigurao ali nista kolektivno iako su mi nudili vise ne samo polise kod mene u ruke da budu!Tomo a jesi nekad uspeo da naplatiš nešto od osiguranja i kako to ide kod nas sa ovim našim kućama kad je procena štete 70-80% ?Mislim da 15-20% štete i možeš naplatiti ,taman da se pokrije osiguranje a ako je veća nema ništa od toga.
Država subvencioniše sa 40% osiguranje useva + poneka opština još dodatno sa 20-30%. Naša opština ove godine ako se nevaram vraća 20%.Ali da država prebaci sistem subvencija na taj način da samo plaća osiguranje