Kukuruz 2014

Kukuruz za sad ima stvarno dobre uslove, ali ima do kraja parade jos dosta.

5 minuta i ode sve u .....

2dh8fno.jpg

Video sam na rain-alarmu da je oblak bio kod Debeljace-Kovacice. Strasno... Oporavice se, samo prinos ce biti drasticno smanjen.

5 minuta i ode sve u .....

2dh8fno.jpg
Jbg sta mozes.Ovo je najgori moguci momenat da ga bije grad u samom metlicenju.Mislim da od ovog kukuruza nema mnogo vajde.Bio sam relativno mali pa se nesecam bas najbolje kad nas je "93 tukao grad bas u ovo vreme.Po jedna trotonka klipa na 5 lanaca je bio prinos.
Sto se tice osiguranja useva moja teorija je bolje baciti 1 djak djubreta manje po lancu(ako je nekom vec skupo osiguranje) i osigurati useve.Cini mi se da je takav vid ulaganja bolji i isplativiji.

Nema osiguranje mora postati jedna od agrotehnickih mera ako mislimo da radimo i zivimo od nasih useva.Ja vec vise od 15godina redovno vrsim osiguranje useva posto smo isto ovakav slucaj imali da u ovome stadijumu led otuce kukuruze i suncokret i prinosa tu nije bilo!

Tomo a jesi nekad uspeo da naplatiš nešto od osiguranja i kako to ide kod nas sa ovim našim kućama kad je procena štete 70-80% ?Mislim da 15-20% štete i možeš naplatiti ,taman da se pokrije osiguranje a ako je veća nema ništa od toga.

Iskreno mislim da ako je prosla oplodnja da moze biti jos nesto od njega... ne sigurno 9 tona aali 7 bi moglo biti (Po hektaru) .Ako nije prosla oplodnja a metlice su izlomljene ...tesko da moze biti nesto, klipovi ce biti krezavi neoplodjeni. UKoliko se u narednih 5-7 dana ( eventualno do 10 ) svila na klipu ne osusi i promeni boju u braon oplodnje nije bilo. tj. ako svila zadrzi svetlu boju i nastavi da raste nije se oplodilo.

Tomo a jesi nekad uspeo da naplatiš nešto od osiguranja i kako to ide kod nas sa ovim našim kućama kad je procena štete 70-80% ?Mislim da 15-20% štete i možeš naplatiti ,taman da se pokrije osiguranje a ako je veća nema ništa od toga.
Jesam evo naprimer prosle godine su moje kolege na kukuruzu imali 40% stete i isplaceno im je do dinara,a imali su 5000kg/jus kukuruza!!!Jedino sam prosle godine ja prosao ko bos po trnju jer sam useve osigurao kolektivno preko ZZ"Baco" i kada me led otukao(40/kj)ja odem kod njih po polise oni mi kazu znas cekali smo bata viskovica iz crvenke da donese njegove papire i nismo stigli da osiguramo tvoje.Pa na kraju je radio i advokat i nisam izvukao 100% stetu ali jbg opet sam nesto izvukao inace bi bilo jako mukotrpno tuzakanje i sudjenje!Od ove godine opet sam osigurao ali nista kolektivno iako su mi nudili vise ne samo polise kod mene u ruke da budu!

Drugari neko da mi kaze kakve su sanse mog kasno zasejanog kukuruzaono sto osalo od grada.Nije nijedan pustio klip mesec dana sam kasnije zasejao od ostalih.Ceo atar vec pustio klip i sinoc ga ubi.E njihov mozda i i stera do kraja ali neznam moj dali ce uopste da se oporavi i pusti neki klip.Hvala

Nazad
Vrh