Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
vidi se po BG vestima da je Kosovo ipak vaznije, nego sto je grad potukao 1/3 backe.....................zalosno...jako zalosno.....

sorry za :off_topic:

jel bar neko osigurao nešto od useva :sta:

Ja nisam nikad...imao sam ludu srecu da su mi parcele na podrucju koje je jedino promaseno,mali deo stete na psenici prema Kuli ali kukuruz na par km odatle odoleo,zao mi ljudi koji izgubise sve,sad sam isao da pogledam,ima vode i listovi pocrveneli mada mislim da je to i reakcija na hemiju...od kad je prskan sunca nije gledao

vidi se po BG vestima da je
И ја сам се фрапирао да је главна вест ових медија што почињу са Б била киша у Осијеку. Одмах сам им писао и поздравио њихово југословенство.
Немају та два медија баш пуно везе са Београдом, а још мање са Србијом. На овим домаћим су и јавили по нешто.
И мене занима да ли је било осигураних, и каква је ситуација сада са осигурањима када је кукуруз у овој почетној фази развоја. Ако неко има искуство нек напише.

Situacija je takva dali ces seme da ti osiguravajuca kuca da i platiti po zadruznom cenovniku troskove setve,pripreme i ostalih radova ili posle procene stete da cekas jesen kad pocne zetva kukuruza pod uslovom da ti je nesto prezivelo(20,30,40%stete) ako si osigurao na primer kukuruz na 9000kg po hektaru a ti pokosis 5000kg-ha oni ti refundiraju tu stetu od 4000kg ako sam dobro razumeo druga danas jer je isao da prijavi stetu na usevima!

Ajd dajte savet.Njiva nije velika,svega oko 0,6ha.Jako blizu selu i na lepom mestu.Kukuruz nije dobro usejan jer je jako bilo tvrdo pa je omanula kako priprema tako i setva.Niklo je jedno 50% ostalo nije i neće.Rešio sam da je sutra presejem.Sama struktura je dosta loša jer je ležala voda jedno vreme i ostala posle nje debela pokorica.Te grudve su sada dista suve i raspadaju se solidno.Dali je bolje da idem sa tanjiračom(kako ukositi diskove) ili opet spremačem.Trave nema.

Ja uvek dajem prednost spremacu zbog cuvanja vlage, ali ako je zemlja tvrda on tesko da ce moci mnogo sta da popravi.Zavisi kolika je tanjiraca i da li je ispod pokorice blato pa bi ga tanjiraca vadila na povrsinu ili se zemlja prosusila.Moze li se samo dobrom drljacom razbiti kora i seme spustiti u vlagu?

Nema više pokorice jer sam je prošli put razbio spremačem.Sad je zemlje lepo prosušila ali su problem te grudvice koje su ostale od pokorice.Rotori spremača iako jaki i teški ih samo tumbaju.Imam tanjiraču od oko 1700kg.

Bolje da gledam u praznu njivu pa makar i 15 dana nego u ovu glupost od ponika.KAd god da padne niće zajedno i to je to_Ovako je katastrofa.

Jedna od parcela koja nije imala bliski susret sa ledom...Pioneer D11
Parcelu su od korova odradili jedan Kinez i jedan Izraelac....

34e6jyh.jpg

35bh1s9.jpg

@mirmag@Ovaj je dobar. Kod mene će sada 15 dana kako je kuk u blatu .Prvi prolom je bio dali na veliki Petak i Četvrtak .Na uzvišenjima se vraća u život dok je u nizinama mali i crven (nikakav).Posledica će biti ali je o procentima rano govoriti.
166zo5h.jpg
18hvf5.jpg

Molim forumase ako imaju informaciju da je negde ostalo za prodaju Dekalba 4590, 4608 ili 4795 da mi puste na pp, kontakt telefon!
Na jednoj parceli od 14kj steta na kukuruzu mi je oko 70-80% i moram da presevam, na ostalim parcelama je ostecenje 5-15% i to cu ostaviti...

Ote mi riječ sa tastature. Kod nas nije bilo leda , ali sovica rastura . I kod nje čini mi se da većinom , ako je crv malo iznad zemlje presjekao da će se regenerisati , a kod leda se uglavnom skoro sve podmladi . štete na prinosu naravno bude manje ili više , al ko što reče raša , treba malo bolje pogledati prije presijavanja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh