Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
fotografija0359.jpg
fotografija0417.jpg
fotografija0416j.jpg
Kod mene je uspelo prskanje prskadan pred kišu trava je dobila po repu

Za prskanje sam spremio Chief i Nicogan. Planirao sam sutra da prskam, i večeras sam obišao njive da vidim kakvo je stanje posle ovih kiša koje su bile u prethodnom periodu. Stanje je ovakvo:

Kukuruz ima 6 listova, taj šesti list je još uspravan tj, nije se još presavio na dole, a sedmi bode iz točira. To je na većini biljaka, mada ima i biljaka gde je za jedan list manji porast. Kukuruz je malo bled (žut) u točiru, po mom mišljenju to je od ovog hladnijeg vremana poslednja dva tri dana.

Što se korova tiče širokolisna trava je još jako mala (2-4 lista), tek pomalo ima jednogodišnje uskolisne trave, a rizomski sirak još nije krenuo. Doduše, njive su moje i uglavnom su čiste...

Šta mislite, da li je bolje da ostavim da kukuruz dobije još jedan topao dan da malo dođe sebi pre prtskanja (mada daleko od toga da se on sad smrzava)? Možda bi još koji klijanac korova izašao pa bi bilo uspešnije prskanje...

Inače, planirao sam sutra da prskam jer će biti dan bez vetra, a za četvrtak ponovo najavljuju neki vetrić.

Ove god sam se definitivno odlucio za prskanje u dva puta doduse na nekim parcelama to sam vec uradio,a kad sine mislim da ce da krene sirak kao mutav jer onaj koji nije izasao on cuti kao kurva i ceka da sine.Jer ce biti smena kisnog i suncanog perioda eto to je samo moje misljenje.Kako kazu koga zmija ujede taj se i gustera boji ::namigivanje::

- - - - - - - - - -

Ove god sam se definitivno odlucio za prskanje u dva puta doduse na nekim parcelama to sam vec uradio,a kad sine mislim da ce da krene sirak kao mutav jer onaj koji nije izasao on cuti kao kurva i ceka da sine.Jer ce biti smena kisnog i suncanog perioda eto to je samo moje misljenje.Kako kazu koga zmija ujede taj se i gustera boji Dukej definitivno sacekaj kukuriz je u stresu odnosno soku!

prskao sam maisterom, posle 10 sati je pocela kisa i padala 24h bez prestanka, dali ce uspeti prskanje? posle koliko treba da pokaze maister? kukuruZ u 6 pero

Evo par slika i mog kukuruza ZP 684. Ima ga i sa 4 i sa 6 listova, ako ja dobro brojim. E sad nisam pametan šta da radim, da li prvo da špartam i dodam kana ili prvo da prskam. Radije bih prvo špartao da manje gazim ali se bojim da ne preraste pa da mi posle treba nešto skupo za prskanje. Šta vi mislite?
f9e312254590370.jpg
[/URL] [/IMG]
dc5486254590433.jpg
[/URL] [/IMG]
18f20c254590547.jpg
[/URL] [/IMG]

prskao sam maisterom, posle 10 sati je pocela kisa i padala 24h bez prestanka, dali ce uspeti prskanje? posle koliko treba da pokaze maister? kukuruZ u 6 pero

Uspece naravno...10 sati je i vise nego sto je dovoljno da korov usvoji otrov...pokazace se posle 10 dana a 15 dana je neki optimum do tad nemoj spartati

Uspece naravno...10 sati je i vise nego sto je dovoljno da korov usvoji otrov...pokazace se posle 10 dana a 15 dana je neki optimum do tad nemoj spartati

planiram tek za 20 dana da spartam, jer ima dosta pirevine pa samim tim sigurno ce duze trajati prices unistenja... sa cim prehranjujete kukuruz preko lista(folijarno) jer nemam spartac koi baca djubre da bih bacio u spartanju, pa planiram preko lista da ga castim

Sta suzbija
rimsulfuron od korova kako dejstvo na pirevinu....

- - - - - - - - - -

Sta suzbija
rimsulfuron od korova kako dejstvo na pirevinu....

Aktivna materija: rimsulfuron 32,6 g/kg + dikamba Na-so 608 g/kg;
Pakovanje: 185 g; 220 g

DELOVANjE
Tarot® Plus WG predstavlja kombinaciju dve aktivne materije,dikamba herbicida kao regulatora rasta i sulfonilurea herbicida –rimsulfurona. Biljka ga brzo usvaja preko listova i korena, zaustavlja rast korova ubrzo posle primene i sprečava konkurisanje usevu. Simptomi u vidu gubitka boje i hloroze, pojavljuju se u roku od 3-10 dana, a korovi potpuno uginu posle 3-4 nedelje.
SPEKTAR DELOVANjA
Koristi se za suzbijanje sledećih korova:

• proso korovsko (Echinochloa crus-galli)
  • svračica crvena (Digitaria sanguinalis)
  • proso (Panicum spp.)
  • muhar sivi (Setaria glauca)
  • muhar zeleni (Setaria viridis)
  • muhar lepljivi (Setaria verticilliata)
  • sirak divlji iz semena (Sorghum halepense)
  • sirak divlji iz rizoma (Sorghum haplepense)
  • pirevina obična (Agropyron repens)
  • lipica teofrastova (Abutilon theophrasti)
  • štir obični (Amaranthus retroflexus)
  • štir bljutavi (Amaranthus blitoides)
  • ambrozija pelenasta (Ambrosia artemisifolia)
  • loboda (Atriplex spp.)
  • ladolež divlji (Calystegia sepium)
  • pepeljuga obična (Chenopodium album)
  • pepeljuga srcolisna (Chenopodium hybridum)
  • samonikli suncokret (Helianthus annus)
  • vijušac njivski (Polygonum convolvulus)
  • vijušac obični (Polygonum persicaria)
  • tušt obični (Portulaca oleracea)
  • gorušica poljska (Sinapis arvensis)
  • pomoćnica obična (Solanum nigrum)
  • gorčika obična (Sonchus oleracea)
  • čistac jednogodišnji (Stachys annua)
  • mišjakinja obična (Stellaria media)
  • boca obična (Xanthium strumarium)
  • palamida njivska (Cirsium arvense)
  • poponac njivski (Convolvulus arvensis)
  • gorčika poljska (Sonchus arvensis)

- - - - - - - - - -

pirevinu nece unistiti vec ce je privremeno zaustaviti.

da pokazem sliku mog kukuruza kog je potuko led, slika govori sve, tuzno sta reci oce li biti nesto od njega
4j00ac.jpg
I kod nas su ovakvi kukuruzi posle leda i juce zadruzni i iz agrozavoda agronomi isli u obilazak secirali stabljike i ubedjuju nas da ih ostavimo kao cim dobiju sunca oni ce se oporaviti mada cisto sumnjam.Ja cekam komisiju iz osiguravajuce kuce da izadju i cim naprave zapisnik odma presejavam jer ovaj ima da boluje bar 2-3 nedelje za to vreme ima korovi da ga prepice i cime ga onda prskati,a presejani ce nici za nedelju dana sa ovom vlagom i temperaturom!

Mismo juce presijali sto je led unistio nije vredilo ga ostaviti na jutro i po stojeci nije ostao ni 100 biljaka 8 min je padala suvi led bez kise velicine od lesnika do oraha tako da sam ga presijo videcemo rezultat

Mi u Crepaji, ovih zadnjih 4-5 dana nismo dobili ni kap kise, a treba nam, barem malo.

Kamo srece da je mi nismo dobili umesto ovoga sto dobismo...citam prognoze da ce ovo leto biti najvrelije ikada...rusi i britanci...opet su to isto rekli za zimu najostrija...bila je kod njih a kod nas obrnuto..nadam se da ce za nase podrucje promasiti

Današnji obilazak kukuruza je najbolje opisao moj sin rečenicom :"Ali tata ovde je sve mrtvo mrtvijacko". :-(((((((((((((((

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh