Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moj kukuruz slikan prošle sedmice, ZP 606

m8pgu9.jpg

10n9dz6.jpg

sbn4vt.jpg

2yy31x3.jpg

Sad je već gotovo dva puta veći, čekam da se vrijeme malo smiri i zemlja prosuši pa da ga odradimo medjurednu obradu i bacanje vještaka.

Narode, malopre bio u obilasku i nasao par suvih biljaka kukuruza u 4. listu, a u stabljici nasao malu crnu bubu, potpuno isto izgleda kao buva,samo malo duza. Zna li neko sta je to?

juce oprsko sve gotovo krece 6 list
danas oprsko sa ekvipom usluzno njiva zelena od sirka cekam rezultat
pre kisa prsko sirak se zuti sa nikosulforonom

danas zavrsio prskanje parcela gde je preusev bio suncokret koje su samo tanjirane i podrivane pa ima jako puno samoniklog suncokreta a bogami i rizomski sirak samo tako djika, prskao samo NICOGAN split aplikaciju 0,62 L/Ha sa PLAMEN ( Dikamba) 0,54 L/Ha

Posle 10 dana drugi deo SPLIT aplikacije NICOGAN 0,73L /Ha ukupno 1,35 L/Ha

valjda ce sutra pre poden da nepada kisa danas otisao a on tera sesti list a ja uzeo celebrity moram podhitno prskati mada valjda ce moci i polse ove kise ako sutra ne uspem

Spasoje svaka čast na poduhvatu.
Ja bi se plašio da nema neka zaostala mina.
Kako se pokaže kukuruz u takvim parcelama koje nisu rađene duže vremena?

Ja sad iz traktora . Kod nas noćas gužva , traktori sa prskalicama samo što se ne sudaraju. Jurimo sovice .Ima ih ove godine u nekim tipovima zemlje baš dosta . Izbrojao sam u jednom redu (oko 350m ) 17-20 pregriženih. Odma akcija .Pinto sam koristio. Kod nekih komšija je već desetkovan . Moj drug presijao 4 ha danas . Provjerite da nebude kasno.
Otjero me pljusak , brisači brišu u 2. brz. Kolko znam nebi kiša trebalo da smeta za ovaj insekticid , jer će zemlja ostati zatrovana ?? Vidjećemo sutra.

Prskanje gledaj prema korovima u njivi, nemoj bacati pare na skupe preparate ako ti nije obraslo pirevinom, sirkom i sl.Maister ce ti sigurno odraditi kako treba,deluje oko 20 dana mada vec posle 15 njiva cista...tarot plus ako se ne varam i vise oko 4 nedelje...ako ces spartati pitanje je hoces li stici da ne preraste kukuruz,ja tako prodjoh prosle godine...tarot mozes od 1-6 listova a maister od 2-6..iskreno ja sam ga prvi put koristio(maister) prosle godine na ne bas toliko zakorovljenoj zemlji i odradio je svoje,prskao sam u 5 listu
u jednoj imam pirevinu, i nju cu maister, a drugu nema samo po koju palamidu, mada ce i ona sa maisterom... nego je mnogo mokro, ne mogu da prskam a kukuruz vec 5 list, a ponovo najavili kisu, da li cu smeti npr u 7-8 listu?

@talianu@ Uglavnom bude dobar kuk. Neidem sa kompleksnim đubrivom u startu 2-3 god ,uglavnom netreba ,samo KAN. A i korovi nisu zahtevni .Jedan dan je uzorano ,pa ga sunce uhvatilo.Sutradan dva traga tanjiranja,to i jeste malo teže zbog neravnina. Tada je prenoćilo pa opet jednom tanjirača, i posle podne kad je opet prosušilo ,išla RD.Posejan y12 na 22cm....

u jednoj imam pirevinu, i nju cu maister, a drugu nema samo po koju palamidu, mada ce i ona sa maisterom... nego je mnogo mokro, ne mogu da prskam a kukuruz vec 5 list, a ponovo najavili kisu, da li cu smeti npr u 7-8 listu?

Mozes u sedmom a ja ne bih u osmom experimentisao jer po njima neznatno utice na rod...opet sve zavisi kako ko listove broji...ne znam gde smo ono vodili polemiku i samo je jedan rekao da se broje samo oni koji su skroz razvijeni(Momosaric cini mi se) i izgleda covek bio u pravu,gledao sam neka upustva bas za Maister da se broji onaj list koji je formirao kravatu a ne oni koji nisu potpuno razvijeni iako su vidljivi.
NPR. FAZA 2 LISTA :primećuje se otprilike jednu nedelju po nicanju. Vidljivo je 4-5 listova, ali samo prva 2 lista su potpuno odmotana
FAZA 6 LISTOVA :U fazi 6 listova (vidljivo je 8-9 listova) počinju se izduživati internodije stabljike i konus rasta dolazi na površinu zemljišta.
FAZA 8 Listova : Nakon faze 8. listova (vidljiv 11 list) nastupa razdoblje brzog formiranja listova i brzog izduživanja stabljike
Tako je po uputstvu za prskanje herbicidima za koje sam i ja imao dilemu

Prebroj listove i ako su kompletno formirani 6 listova nemoj Maisterom mada cisto sumljam da su

- - - - - - - - - -

I da...zaboravih ovo sam nasao ovde pa prelistaj jer sam i ja bio u dilemi i opet ne znam...najsigurnije je sa 5-6 listom i nema greske(ili je 3-4 ili punih 5-6):
http://poljoprivreda.info/?oid=2&id=29

11052013041.jpg
11052013042.jpg
11052013043.jpg
Danas obisao kukuruz i evo sta sam zatekao. Da li zna neko o cemu se radi? Ovakav je i na onom koji je sejan i na luceristu i na strnistu i na kukuruzovinistu... Takav je sigurno 10%. Svo seme je uzeto tretirano i plus kuci doradjivano mensurolom??? Sta je u pitanju?

11052013041.jpg
11052013042.jpg
11052013043.jpg
Danas obisao kukuruz i evo sta sam zatekao. Da li zna neko o cemu se radi? Ovakav je i na onom koji je sejan i na luceristu i na strnistu i na kukuruzovinistu... Takav je sigurno 10%. Svo seme je uzeto tretirano i plus kuci doradjivano mensurolom??? Sta je u pitanju?
trebalo bi da bude nedostatak fosfora,meni desavalo isto to kao i tebi i to na njivama koje su pogodjene stresom,visak vlage ili visoke temperature ali kasnije se popravi i nema problema

Љзбичасто -недостатак фосфора.
Ово жуто - недостатак азота.
А мени најпре личи на тренутну блокаду. Највероватније ако си добио више воде.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh