Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne žurite sa presejavanjem,kukuruz se lako regeneriše u ovoj fazi.

Problem je sto je na toj parceli 70% biljaka izlomljeno! Na ostalim parcelama je kukuruz pomalo "olinjao", ali mu je stabljika citava i to verujem da nece ostaviti posledice, ali
tamo gde je stabljika potpuno prelomljena verujem da nema nikakve pomoci.

Ako se dobro sjećam , tačka porasta kukuruza izlazi iznad zemlje negdje oko 5og lista , ako je sijan na normalnu dubinu . Ako je presječen iznad tačke porasta preživjeće a ako je ispod , ništa od njega , ostaće kilav.

Ako se dobro sjećam , tačka porasta kukuruza izlazi iznad zemlje negdje oko 5og lista , ako je sijan na normalnu dubinu . Ako je presječen iznad tačke porasta preživjeće a ako je ispod , ništa od njega , ostaće kilav.

Kukuruz je bio u fazi 6-7 listova, e sad tamo je tukao led velicine kokosijeg jajeta (taj deo atara pripada Cantaviru), kako to izgleda vecina ne moze ni da zamisli ... U svakom slucaju, sutra cu sa dvojicom agronoma izaci na teren, pa cu biti pametniji, nadam se najboljem a spreman sam na najgore, pa kako bude...

Talianu, hvala puno za info!

Ja sam viđao dosta veći kukuruz koji je led sravnio sa zemljom a posle mu ništa nije falilo,čak šta više,bio je odličan:ppozdrav:

Strašno.U toj fazi ako su ostaci bar 3-4 cm visoki , preživjeće , a ako je polomljen tik iznad zemlje , teško. Soju ako je imala bar jednu trlisku netreba presijavati.

Ljudi, ja takva saznanja nisam imao i sad ste mi ulili malo nade :osmeh: Postoji tu i problem prskanja, jer bi morao da uradim korekciju Equipom, a nisam siguran da bi smeo da tretiram parcelu kad je kukruz pod takvim stresom.
Elem, sutra cu javiti sta su rekli agronomi i postaviti koju sliku, ako ne zaboravim aparat, jos jednom hvala i pozdrav!

prezivece al prinos nikakav, ja sam jedne godine ostavio jel dok se prosusila zemlja za obradu i setvu-7dana on se regenerisao i izgledao normalan kukuruz, a komsija imao suncokret koji nije preziveo i presejao kukuruz, kad se kukuruz skidao ujesen kod njega duplo veci klipovi-normalni a kod mene patrljci, sto znaci da se ipak odrazilo direkt na rod, bez obzira na izgled koji je bio sasvim normalan.
kad kukuruz tako mali ostane bez lista i izgleda kao neki kolcevi koji vire iz zemlje, obavezno presevanje.

Ajd dajte savet.Njiva nije velika,svega oko 0,6ha.Dali je bolje da idem sa tanjiračom(kako ukositi diskove) ili opet spremačem.Trave nema.
Не могу савет, ал пренећу искуство. Исти случај је био, и сетвоспремач није могао апсолутно ништа. Онда се пресекло и на све је ишла тањирача па сетвоспремач. Све је посејано пре ових киша, тј до 2.5. Са тањирачом смо дошли до влаге, и све је брзо никло. Чак и сејано после три дана је никло пре оног првог сејања које је само спремирано. После тог тањирања је ишао и кембриџ.

koliko daje kukuruz prosecan-normala prinos po jednom hektaru,znam da se razlikuje od mesta tipa zemljista sorte itd ali onako globalno gledano,ako sam promasio temu izvinite

a koliko otpada na sisarku tj.ako imam 10 000 kg po h u klipu,koliko bi bilo onda okrunjenog u zrnu na tu kolicinu,inace hvala za odgovor F.E.A.R

a koliko otpada na sisarku tj.ako imam 10 000 kg po h u klipu,koliko bi bilo onda okrunjenog u zrnu na tu kolicinu,inace hvala za odgovor F.E.A.R

Odnos tezine kukuruza u klipu i suvog zrna zavisi od mnogo cega ali orijentacioni odnos je oko 70% udeo zrna ostalo sapurika...opet zavisno i od hibrida na 10t trebalo bi ici oko 7t zrna...

P.S. Nikad ga nisam skidao u klipu mada mislim da je to tacno
Imao sam klip od 350g a zrna je bilo tacno 250-260g nekad i vise...prosle godine tezina zrna max 150g a bilo je i od 60g u jednom klipu

- - - - - - - - - -

Pre prskanja Maisterom

28kkj1j.jpg

10 dana posle,jako je bilo zakorovljeno prava dzungla...sad je donekle ok

2vn2dkm.jpg

10%-15% kukuruza ovako prodje od leda...prepolovljena stabljika

332y07b.jpg

Ostatak je samo pocepanih listova i malo promenio boju

2a3w91.jpg

Idemo dalje pa kako bog dozvoli...ova parcela je ok tu je Maisterom prskano pre 5 dana ali je cisto

30kri54.jpg

Slazem se sa gruntom. Daj Boze da ne krene sirak ponovo. Ja sam bas zbog toga isao Nikosulfuron u 3. peru sa pola doze da zabunim rizom i odnesem semenski, a u 6 peru sam isao Majster i Ekvip na jednom jutru (tu je dungletina od sirka).

Mi hvala bogu nismo imali grad (nazalost ni normalnu kisu vec 20 dana), najezim se kad vidim ove slike. Kukuruz mi je u 6-7 listu. Lepo je krenuo, bolje nego prethodne 2-3 godine i ako je posejan 2 nedelje kasnije nego uobicajno. Uhvatio sam dosta vlage od onih kisa. Bice zalosno ako ga susa zezne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh