Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova kisa zlata vredna..cujem da je na dosta podrucja tukao grad...

Evo mog kukuruza sejanog 29.04 na 30 cm

4t4ith.jpg

ddhy4y.jpg

I meni se u jednoj njovo desilo da nema pola vrste,ali je tu bio mali breg pa je ta baterija bila u dolji i isla malo plice a pri vrhu je bilo suvo. Sinoc je kisa lepo padala i jutros i cekam da nikne. Pocackaj malo ako ima zrna a nije pustio klicu u pitanju je suva zemlja sacekaj da padne kisa pa opet pogledaj ako je pustio klicu onda u redu a ako nije onda presejavanje.

veljo, tu gde ti stojis i slikas je ostrija ,ili kod nas kazu ljuta zemlja ,brze je izgubila vlagu.ima li u zemlji,gde nije nikao semena ,zdravog i celog....da ga nije nesto pojelo. ako ga ima ,onda je zedan veljo. ako presevas,isto ga stavljas u suvo...ima li izgleda za kisu ,u dogledno vreme.....sada pada u vranju...mozda dodje nesto i kod tebe...ipak je, kolega , na tebi odluka....tvoja je zadnja ...aj zdravo

Nisam brojao al odoka mi se cini da je sklop zadovoljavajuci, a gde fali ima svasta:

zrno u suvoj zelji.
attachment.php

ovo neznam sta je, nema kore i bilo kakve prepreke, a bio je zamotan u cvor.
attachment.php

krenuo pa poceo da truli i stao.
attachment.php

koren krenuo bez gornjeg dela.
attachment.php

jel ovako izgleda zrno kad ga zicar-crv pojede? rzmeljalo se zrno.
attachment.php

Сликано пре 3 дана. Није лоше никло, само кад би било редовно кише. Код нас најгоре буде када треба одсеца, онда кише ни за лека.

imag1608.jpg

Kukuruz dkc 5276 sejan 15.04, posle dva dana oprskan merlin flex-om, sinoc je dobio prvu kisu posle prskanja, sta raditi? Sacekati jos koji dan ili odma uci sa prskalicom?

img3025.jpg

img3024.jpg

Zemljak mislim da je merlin prošao,i koliko vidim imaš još 3-4 dana da odreaguješ sa nekim nikosulfuronom(nikosav,motivel....i drugi 1,25l/ha i dodao bih i 0,6l/h dikambe koliko se vidi ima i širokolisnih korova na slici palamida loboda i samoniklog suncokreta.Stvarno je kritično jer kukuruz je već u točiru a to je poslednji trenutak za akciju.
pozdrav i sa srećom.PS nezaboravi i špartanje nakon 15 dana obavezno.
Kukuruz dkc 5276 sejan 15.04, posle dva dana oprskan merlin flex-om, sinoc je dobio prvu kisu posle prskanja, sta raditi? Sacekati jos koji dan ili odma uci sa prskalicom?

img3025.jpg

img3024.jpg

Aco ako je bilo sirka prošle godine najsigurnije je tamo ne sejati kukuruz ali kad si već posejao ,čim stigneš nekim udri.
Ja bi išao sa rimsulforonom jer mu je i namena kada su korovi u najintezivnijem porastu.
Ja sam prskao sve kukuruze na crno sa Merlin fleksom evo ima 6-8 dana i ništa ne vidim da se dešava korovima:sta:

Ovu njivu sam kupio prosle godine pa je zato takva. Sutra cu u apoteku i punim prskalicu, pozz.

Ovo je radjeno u subotu sa 0,3l/kj dikambe, majstor za cicak.
attachment.php

ovako se sugradjanin brani od suse, sejala nova Lara, neki domaci ZP za branje.
attachment.php

Poslednja izmena:
Nečekaj 8 list to su priče za malu decu,kod kukuruza je 5-6 list kraj za herbicide.
To je pubertet za njega i prelazi u gen.fazu tj stvaranje klipa i metlice.
Nema igranja sa tim
Kasnija upotreba neće osušiti biljku,nago dolazi do sigurnog smanjenja prinosa za neki procenat.

=Raca=
Ja sam prosle godine tri parcele prskao po pola svake parcele sa Merlin flexx-om a drugu polovinu parcela sa Gardoprimom. Isti dan prskanje, pala kisa posle 3-4 dana. U sve tri prcele se videla razlika, gde je bio Gardoprim nije bilo ni jedne jedine travke do siliranja, a gde je bio Merlin kao da nisam ni prskao, gore nego kod tebe, najvise je bilo nekog divljeg cicka. Posle toga sam isao korektivno sa Callistom gde je bio Merlin, ali sam ostavio jedan deo gde nisam nista popravljao (cisto da vidim razliku posto mi je covek iz Bayera tvrdio da to nije nista da ce on kasnije delovati) Tu gde nisam nista popravljao nisam mogao kasnije da prodjem koroz parcelu od kojekavih korova, prava dzungla, cicak veci od kukuruza.
Nikoga ne hvalim i ne kudim ali neko moje iskustvo.

Poslednja izmena:
@Raca
Nije to nista kod mene je prosle godine bilo slicno u kukuruzu (mislim da ima i slika u temi kukuruz 2012). Ako ti preraste nikosulfuron, Ekvip, Monsun i nema problema.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh