Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i mog kukuruza u četvrtom listu brojao sam sklop ima oko 59000 biljaka na hektar za sada trave nema ali laudis čeka spreman da joj dođe glave inače sejano na 24 cm

Dulebdp tebi je onda sklop extra skoro stopostotan,na 24 treba da bude 59500 biljaka...cestitke

Ja sam sa kukuruzom ove godine izuzetno zadovoljan. Nikao je odlično, nisam brojao sklop ali sa sigurnošću mogu tvrditi da je najbolje izašao Pionir V74 sa pončom. Gotovo je svako zrno niklo. Po samom izgledu biljke najlepše izgleda NS 6102, pa posle njega V74, sledi NS 6030, a najjadnije izgleda Pako. Za sad.
Još jedan utisak, najlepši raspored biljaka u redu je upravo kod V74 zbog ponča, a tamo gde sam furadanisao seme raspored nije tako dobar. Razlog je Gaspardo Magica sejalica, koja pušta seme sa veće visine i što furadan ne dopusti da zrno spadne sa ploče u istom momentu kad nestane vakuma. Ali zato je i sad vlaga na samo 3cm dubine, a kod mehaničke OLT sejalice kojom sam sejao soju vlage više nema ni na 7-8 cm. Već sam pisao da se brinem za soju jer sam je trebao još dublje posejati i to se obistinilo. 7-8 dana posle setve tek je oko 50% napolju. Za iduću godinu ili kupujem pneumatsku sejalicu, ili plaćam da se poseje i soja...

Ali zato je i sad vlaga na samo 3cm dubine, a kod mehaničke OLT sejalice kojom sam sejao soju vlage više nema ni na 7-8 cm.
Da li moze objasnjenje ovoga? Kad se iskultivira njiva i spremi za setvu, vlaga je na istoj dubini.
Mozda ako je gaspardo sejalica s diskosnim ulagacima koji manje isusuju sloj iznad zrna, u udnosu na sejalicu s raonikom koja iznad zena ostavlja mesavinu vlazne i suve zemlje :sta:

Mi smo ove godine posle prvog dana setve skinuli diskosne ulagače sa majevice.Razlog :mašina ide duboko ali seme kukuruza nije na dno brazdice i nije dobro upresovano.Nagazni točkovi su standardni metalni.Probali smo da dižemo i spuštamo diskove ali uvek slično.Video sam parcele koje smo tako posejali ,nicanje je dobro.
Nastavili smo setvu bez diskova ,skoro svaka semenka je na dnu brazdice i dobro upresovana,jedino su brazdice,gde prođe ulagač, malo dublje.

Da li moze objasnjenje ovoga? Kad se iskultivira njiva i spremi za setvu, vlaga je na istoj dubini.
Mozda ako je gaspardo sejalica s diskosnim ulagacima koji manje isusuju sloj iznad zrna, u udnosu na sejalicu s raonikom koja iznad zena ostavlja mesavinu vlazne i suve zemlje :sta:

Kod Gaspardo Magice postoje diskosni otvarači setvene brazdice i oni otvaraju tu brazdicu veoma usko (ne znam precizno, ali negde oko 2-3 cm). Setveni aparat je iznad tih diskova, i seme kroz jednu cev propada između tih diskova u tu uzanu brazdicu. Odmah iza su nagazni točkovi i praktično nema mešanja suve zemlje sa površine sa vlažnom zemljom iz brazdice, pa su uslovi za seme praktično idealni. Evo dve slike iz prethodnih godina:

free screenshot software

photo hosting sites

Kod OLT mehaničke sejalice je setvena brazdica mnogo šira, a nagazni točkovi su daleko pozadi iza raonika. Zato dolazi do mešanja suve zemlje sa površine i one vlažne iz brazdice, pa se onda zemlja u brazdici jako suši...

Gotovo isto su nikli i DKC i Pioneer hibridi. Ima zrna koje nece nici jer masina nije mogla da polozi seme u vlagu, ali to je nekih 3-5 %. Sve u svemu niklo je oko 70-ak hiljada biljaka i ja sam za sad zadovoljan. Gledam beleske od prosle godine i predprosle, kad je nicanje trajalo i 14 dana, i ne mogu da verujem da je ove godine za 15 dana od momenta setve kukuruz razvijo 3-4 lista. Idealni uslovi u pocetnom stadijumu za kukuruz ove godine.

Nicanje odlicno,tamo gde fali biljka u pitanju je klijavost semena.Pionner V52 je na slici.
fotografija06491.jpg
Evo sta se desi kad nema elektronske kontrole setve,1 vrsta je zakazala ceo krug,pa smo jutros usejali.
fotografija06471.jpg

Poslednja izmena:
Ja danas oprskao onu njivu iz posta sa prosle stranice,milion kombinacija,jedna apoteka kaze Laudis zakon,ruge dve nikako Laudis jer ne valja,treci equip na kraju odradio Maisterom pa kako bude,nevolja je sto nisam mogao ranije a ni predvece vec sad zavrsih...na +28C...trebao max do 25C...rezultati za 2 nedelje

To je cisto s obzirom na ovu moju koju sam uzeo ove godine da radim...bukvalno kao fudbalski teren...pojma nemam s cim oprskati

24wa7gl.jpg
Ja bi tu radio prvo sa Laudisom 2l/ha pa za 7-8 dana sa Equip-om ili nesto drugo za sirak iz rizoma,jer na slici koliko vidim ima dosta sirka iz semena a njega bi Laudis unistio i zaustavio bi rizomski sirak a za par dana mozda izadje i novog sirka i njega bi Equip lako unistio i dotukao ovaj rizomski koji je Laudis naceo.

Dve apoteke tvrde za Laudis da je jako los u jednoj mi prijatelj radi...nije kao ranijih godina,za par dana kukuruz se ne bi video od trave...videcu sta ce Maister uraditi ako opet bude nicalo moracu necim ponovo preci...uzasno stanje te zemlje a sklop odlican,sve niklo kako treba i popunjeno po propisu...ako hemija odradi za 20 dana kako treba onda samo jedno spartanje pa kako bude...bojim se samo novoniklih ako bude kise u ponedeljak i utorak...javljaju cak i nepogode i grad u pojedinim podrucjima...druge njive nisam ni prskao jer je cisto pa rekoh da sacekam kisu ali vec ima 4 lista i tu mi je frka sa vremenom jer sam prosle dosta kasno prskao i kad je red dosao za spartanje nije se moglo uci koliko je izrastao sve lomilo

Dve apoteke tvrde za Laudis da je jako los u jednoj mi prijatelj radi...nije kao ranijih godina,za par dana kukuruz se ne bi video od trave...videcu sta ce Maister uraditi ako opet bude nicalo moracu necim ponovo preci...uzasno stanje te zemlje a sklop odlican,sve niklo kako treba i popunjeno po propisu...ako hemija odradi za 20 dana kako treba onda samo jedno spartanje pa kako bude...bojim se samo novoniklih ako bude kise u ponedeljak i utorak...javljaju cak i nepogode i grad u pojedinim podrucjima...druge njive nisam ni prskao jer je cisto pa rekoh da sacekam kisu ali vec ima 4 lista i tu mi je frka sa vremenom jer sam prosle dosta kasno prskao i kad je red dosao za spartanje nije se moglo uci koliko je izrastao sve lomilo
Ako je istina da agromarket ima sve što hoćeš kao što kaže stanislav,normalno da nije isto kao pre:zli:

kod mene dosta lose niklo, pola sa pola, inace u pitanju imt sejalicA, ali je dosta semena ostalo odozgo ili na manjoj dubini, pitam se da li ce nici top asto je ostalo plitko ili van,mada ne verujem...

Evo da iznesem zaključak mog problema oko onog lošeg nicanja f73.
Broj prebrojanih biljaka koje su nikle je od 50-59000/ha.Stim da je prosek oko 54000bilj/ha.To bi bilo oko 75% od željenog sklopa.10% je ostalo na različitim dubinama ali u suvoj zemlji i to seme je zdravo i čeka kišu.Da ne kažem tačno 15% je seme koje je krenulo i pustilo tri žilice od 6-8cm i krenulo da gura iglicu od 2mmm i jednostavno istrulilo_Od tog što je istrulilo nema vajde i da mu zlatna vodica padne sa neba.Ovo što je u suvom verujem da će nići bez problema posle prve kiše.
Po meni i nekom mom računu nije mi isplativo presevati.Da najavljuju neku kišu pa i ajde ali bez nje ne vidim smisao.

Ima recimo 20m pa onda fali 5m pa sve tako.
Znači gde fali fali u redu zaredom po par metara.Ima gde fali i između niklih ali toga je malo.

Sreća u nesreći da je tako , jer ovi što kasnije niknu , ako bude kiše moće da napreduju jer će kasnije imati svjetlosti , tamo gdje ima dva pa nema jedan pa omet ima , ti nemaju šanse kasnije . Šta je predusjev bio tu i čime je prskano ? Manite se energije klijavosti , svi hibridi ove godine su morali izaći sa normalne dubine , nezavisno dal je energija klijavosti manja il veća 5-10% . Čim su kukuruzi ponikli ove godine za 6-8 dana vidi seda je tu vrhunska energija . Može da bude samo suva zemlja il nešto drugo . Ima kod nas ovde dosta problema sa nicanjem ove godine , i dosta sam slušao slučajeva , svodi se na to da je uglavnom razlog predsjetvena priprema , tj ko je išao više puta i izbio vlagu ima slabije nicanje . Najbolje nicanje na ranije zatvorenim i u jednom prohodu pripremljeno , pa iako je i busenito malo i imaviše korova , tu je nicanje dobro. Isto tako svi pominju hibride ove il one , al niko nema primjer u istoj parceli zajedno radjeno da je jedan dobro izašo a drugi slabo.

Pa kod mene je to upravo primer.Na istoj parceli od 10ha gde je sve do najsitnijeg detalja rađeno isto je razlika u nicanju 20%.Znači f73 katastrofa dekalb 5007 skoro pa odlično.
To što nije niklo zaredom su mi mnogi rekli da je sreća u nesreći.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh