Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što se tiče Dekalba , imam ga najviše i u nicanju se super pokazao opet , a bilo je dosta loših uslova , suve zemlje . F38 i P12 tek treba da niču , Sindžetinci su bili baksuzni , upali su u najlošije uslove , totalno suvo ko kamenolom , najbolje bi bilo da ništa ne nikne do kiše , al vidjećemo.

Kod mene kukuruzi odlično nikli sejani su 19 .04 syngenta syncero svako zrno je niklo a heliko ( prošlogodišnje seme ) takođe svako zrno niklo samo mi je malo ređi sklop ali to je ili zbog sejalice ili je nešto pojelo zrna mada su tretirana furadanom , ja ove godine imam veliki problem sa nicanjem u soji a pogotovo u suncokretu stvarno jadno izgleda ::lose:: ,predsetvena priprema odrađena je 05 marta ali opet je falilo vlage mada je i malo pliće sejano oko 4-5 cm sejano je 23 aprila ,tako da čekam kišu i šizim ::jako_besan::

Ja danas oprskao onu njivu iz posta sa prosle stranice,milion kombinacija,jedna apoteka kaze Laudis zakon,ruge dve nikako Laudis jer ne valja,treci equip na kraju odradio Maisterom pa kako bude,nevolja je sto nisam mogao ranije a ni predvece vec sad zavrsih...na +28C...trebao max do 25C...rezultati za 2 nedelje
Taj ko kaze da laudis ne valja laze.Laudis i ekvip dva najbolja preparata za kukuruz.

molio bi te da ne forsiras ko je najbolji ima i boljih.ima primera da se laudis nije bas pokazao a covek sve ispostovao i ima noviju prskalicu sa koje kakvim mesacima i diznama unutar rezervoara .

Meni je laudis dobro uradio posao i sa Rau prskalicom iz 1977. i sa novom Agromehanikom... Ove godine mi je problem sirak pa cu koristiti Ekvip ili Monsun (ili Maister ako ne bude Monsuna) ako nikne jos ponesto sirokolisno (prskao sam sa 2.4d), a tamo gde nema sirka iz rizoma Laudis je odlicno resenje.

Moj NK.Heliko niko 106%a energija isto dobra.Kako god prebrojim na ovoj parceli otišle dve vreće a ima više od 50000.:sta:
313kd8l.jpg

Spasoje jel to kukuruz na parceli gde je voda ležala posle pljuska ??? Ovom kukuruzu bi špartač više vredeo nego bilo šta drugo da ga oslobodi od ove kore.

@bojetic....si koristio Monsoon kada si imao sirak iz rizoma i kojekakvih sirokolisnih?? Ja planiram time da prskam, posto imam sirokolisne, a Acetomark je uradio svoje za sad nema sirka, ali ocekujem ga...pa da jednim preparatom resim sve...pitam tebe jer znam da ih koristis :)

Monsun je kao Ekvip, samo sto ima prosireno dejstvo na sirokolisne. Palamidu kad je malo veca ne moze da odnese, takodje popanac mu nije jaca strana, a sto se tice sirka iz rizoma/semena cista desetka. Neko je vec pisao da je primena u splitu se odlicno pokazala. Ja sam pogresio prosle godine sto nisam prskao u splitu dok ja palamida bila manja (cca 3-4 list kukuruza) i posle 10 dana sa ostatkom doze.

Sto se tice ostalih trava sirokolisnih nisu bile velike (cicak, tatula itd) i to je odradio 100%. Odlican herbicid po odlicnoj ceni! :osmeh:

Dakle ako imas matorije trave (npr palamida) prskaj u splitu, ako nemas palamide odmah celu dozu. Naravno sacekaj 6-7 list da vidis da li ce nici sirak i jos po nesto.

Nemam srecom palamide, ali nekih sirokolisnih imam i to tako na mahove...nisam strucan koje su, ali znam te opasne tako da znam da ih nemam :) a sto se tice cene jeste paprena, koliko sam nacuo oko 3000din je litra :( Hvala na opsirnom objasnjenju! :)

potrebna mi je pomoc imam jednu njivu od 70ari posejana mi je bila psenica kad sam prskao nije bila nesto ekstra ali danas kad sam otisao da je vidim nema nista samo trava,pa bije sada poorao i posejao kukuruz ali neznam da nije kasno ako nije koje seme bi bilo dobro....pozdrav svima

potrebna mi je pomoc imam jednu njivu od 70ari posejana mi je bila psenica kad sam prskao nije bila nesto ekstra ali danas kad sam otisao da je vidim nema nista samo trava,pa bije sada poorao i posejao kukuruz ali neznam da nije kasno ako nije koje seme bi bilo dobro....pozdrav svima
Ako ces da ores,cekaj malo kisu...nije kasno ali je bitno da sve operacije posle oranja odradis u kracem vremenskom periodu,tj.jednu za drugom!Hibridi FAO grupe 300-400 ne mogu da omanu a nije kasno ni za fao 500

Ja imam još 5-6 ha kukuruza posijati pa se ne brinem ni najmanje zbog datuma , kako je bilo u martu , pomirio sam se da će se sve sijati od pola maja , kad ono sve bi skoro u najboljem roku.

Spasoje jel to kukuruz na parceli gde je voda ležala posle pljuska ??? Ovom kukuruzu bi špartač više vredeo nego bilo šta drugo da ga oslobodi od ove kore.
Ovde je bilo manje kiše i njiva je nešto bolja zemlja i višlja. Ovde nije ležala voda . Ima njiva gde i danas leži malo voda, to je treći dan nakon monsuna.....Što se tiče kore još nije opasno jer je još meka zemlja i pomalo pada i danas.Pratit će mo dalje .U svakom slučaju se slažem da će brzo ići špartanje .Dobro je da se razbije kora i stvori povoljnija struktura....

Ja sam danas obišao kukuruze sve parcele koje sam posejao.
Da ne preteram niklo je 90% posejanog i zadovoljan sam sa sklopom.
Na dve parcele od 1,25 i 1,5 kj je niklo oko 70% tražio sam zrna i definitivno su na suvom i stoje kao u džaku.Doduše to su mi njive koje su dosta lakše za obradu nego ostale i malo su višlje iako sam gledao da sahranim seme što dublje jednostavno nema vlage. Pošto je za branje neću se jediti za sklop.
Sejanbo je pre tačno 10 dana. Prskane parcele neke sa gardoprimom i merlin flexom,s obzirom da su njive bile potpuno crne u setvi ne vidim rezultate ni jednog ni drugog.
Sirak semenski napreduje a na njemu se ne vide znakovi prskanja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh