Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
na onoj poslednjoj samo total i fokus pomazu ::lose::

To je cisto s obzirom na ovu moju koju sam uzeo ove godine da radim...bukvalno kao fudbalski teren...pojma nemam s cim oprskati

24wa7gl.jpg

A evo i krivca zasluzenog za "lep" travnati teren ove moje "sramote"...jedan X miilijarde daje predivan pejzaz

331jfrk.jpg

Šta raditi sa parcelom(6ha) gde je izašlo oko 60-65% kukuruza i nalzi se u četvrtom listu?To što nije niklo i neće a i da nikne možda će 10% ako padne neka kiša.

Šta raditi sa parcelom(6ha) gde je izašlo oko 60-65% kukuruza i nalzi se u četvrtom listu?To što nije niklo i neće a i da nikne možda će 10% ako padne neka kiša.
Presevaj,imao sam prosle godine takav problem sa NS Tisom,pa se nadao da ce po 2 klipa da izbaci posto je retka medjutim od toga nema nista,dobar sklop je jedan od najvaznijih preduslova za dobar prinos.

Ja do sad proveravajuci imam bar po 68000 biljaka po Ha. Na 14,28 m izbrojim od 68 do 75 zrna. Mozda je i malo puno za ovu godinu ako nastavi ovako, a bas sam proredio naspram prosle.

Sve zavisi od rasporeda biljaka .To što fali kako je raspoređeno .Ako fali za redom nevalja a ako fale 1 - 2 - 3 pa ima 3 - 4 - 5 i još ako je hibrid koji ima tu mogućnost da nedostatak biljaka nadoknađuje veličinom klipa onda može i ostati.

Ja do sad proveravajuci imam bar po 68000 biljaka po Ha. Na 14,28 m izbrojim od 68 do 75 zrna. Mozda je i malo puno za ovu godinu ako nastavi ovako, a bas sam proredio naspram prosle.
Meni i po potrosnji semena a i po stanju na terenu prosek je 58.000-59.000 biljaka po hektaru!Sve je za branje,tako da sam zadovoljan sa ostvarenim sklopom,recimo da je bilo jos 2-3% bilo bi idealno!

Ne vrijedi , kao i svake godine i ove će mi uglavnom faliti oko 10% sklopa . Ove godine je najčešći razlog suva zemlja u površinskom sloju . Trebao sam ipak dublje sijati . Gadjali smo oko 4cm , jer je bilo vlage a i topla zemlja ali dok se posijalo izgubila se vlaga mjestimično .Sanjam o kembridžu . Neznam zašto al činimi se da je najviše nenicanja u dijelu 10-20m do uzglavnice po dužini .
Najgore što će ako bude kiše biti još nicanja , samo da smetaju.

Bojim se da toga i kod mene ne bude, poceo je da nice da i se uvrstava i po negde fali, kad isceprkam, zrno u suvoj zemlji nije ni klijalo, ali je kod mene malo veci procenat niklih!

Sve zavisi od rasporeda biljaka .To što fali kako je raspoređeno .Ako fali za redom nevalja a ako fale 1 - 2 - 3 pa ima 3 - 4 - 5 i još ako je hibrid koji ima tu mogućnost da nedostatak biljaka nadoknađuje veličinom klipa onda može i ostati.

U neku ruku je tako , al ako fali zbog suve zemlje i ako će niknuti kasnije od ovih zaredom će nešto i biti al od ovih pojedinačnih što niknu usred komšija od 5 pera nema ništa.

Kod mene presijavanje nedolazi u obzir , (netreba nikad reći nikad) , zbog toga što ne rasturam djubrivo negu u sijačici u trake .

Treba dobro proračunati dal se isplati presijavati , a ove godine razlog protiv je što je to ipak majska sjetva a godina već ne miriše na dobro.

Bilo bi dobro kad bi nam neko izvuko neku "formulu" na sadašnje cijene i pretpostavku prinosa na koji sklop bi trebalo presijati , a na koji ne.

Sutra brojimo da tačno utvrdimo.Kad na oko izgleda užasno mogu da zamislim kako je u tačnoj računici.

Dok kad mogu da se nadam da ce onaj kukuruz sto je u zemlju da izadje,ako je vec neki izaso vec pre 3-4 dana,razlog mnogo suva zemlja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh