Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se uključim malo i ja u priču,NA ima ispravnu računicu i može bez problema da mu ostane 50.000,00 po jutru.Ja lično sa svim plaćenim uslugama očekujem da mi ostane jedno 70.000,00 dinara na jutro kukuruza.Jedino NA greši kada kaže da ima dobre prinose,po meni su to više nego loši.

Dobri su njegovi prinosi, to što je vas potrefila kiša ne znači da je svuda bilo tako.Ja sam radio jaču agrotehniku ( djubreno i stajnjakom) od njega, na prvoj klasi zemlje, pa nisam dobacio 4 tone, al je zemlja moja pa sa dobar i na takvom kukuruzu.

@vitez kod nas je I zemlja losa,o 15metara soje koliko si ti imao ako se ne varam mi smo mogli da sanjamo. Ovde je bilo po hektru koliko kod vas po jutru. Jedino sam na jednoj njivi imao 13meteri po jutru I to zato je pored reke.
Losija je zemlja nego kod vas I to podosta.

Mislim da kod vas nije toliki problem kvalitet zemlje koliko nedostatak padavina.Pisao sam već na forumu kako sam bio iznenađen kada sam se vraćao sa mora kako su u Sremu podgoreli kukuruzi a u mom kraju se sve zeleni.Vas je obilazila kiša ove godine više puta i mislim da je to glavni razlog lošijeg roda.Inače sam imao 1850 kila soje po jutru:osmeh:

Ovde je arenda 100-150e/ha ,ali odgovorno tvrdim da arenda od 200e/kj i više ima smisla u većem dijelu Vojvodine , samo tu mora biti veći prinos , imate osnove i nebi trebali biti zadovoljni prinosom od 10t/ha , npr u Bačkoj . Dodjite da vidite kakve sve ovde ima zemlje pa se opet ljudi trude i nauče kako izvući solidan prinos . Opet kažem najteže je ljudima u Vojvodini koji plaćaju skup zakup , a imaju lošiju zemlju .

A na opet mislim lako je vama u brdima arenda 100-150e/ha, skoro je pola pokriju subvencije, povrsina ima dovoljno I samo opleti.
Jbg uvek je drugom lakse!

Otprilike je ovo prava definicija za moj atar,jednostavno su podigli cenu arende na osnovu nekih drugih mesta u okolini a realno 3/4 atara su da kažem lošija zemlja. recimo ja od 75 kj koje radim slobodno mogu da kažem da imam 50 kj lose 20 kj dobre I 5 kj ekstra zemlje (ne omane ).

Najveca realnost je kad cisto od poljoprivrede dobijes zaradu +0 ili +1, znaci bez penzija bez drzavnih plata bez rada na crno bez rada kod privatnika ...zasto to tako kazem,evo objasnjenja: da bih kupio nov traktor bez ziranata moram da budem gastrabajter ili pun ko brod, e sada, da bih ja kupio traktor treba u mom okruzenju da nadjem''budalu'' koja ce da mi bude zirant u ovo danasnje vreme, ili da mi svakog meseca kaplje po 20-30 hiljada dinara i onda bez problema spojim racun od plate i poljoprivredni racun i sve mi leze na jednom papiru,i meni ce tako ispasti da ja mogu komotno celu platu da dam za ratu kredita..... svaka cast svakome ko radi u nekoj firmi bilo kojoj, ali kao sto sam jednom davno rekao,niko ne trazi da polazete racune kako ste dosli do traktora dal u sumnjivim 1990-te, ili posteno otisli preko grane i nabrali u kamion sta vam treba ,znaci to nije vazno, ali je vazno da kad pominjete ulaganje navedete i kazete sledece: to je cisto finansiranje od poljoprivrede ili imao sam ispomoc novcanu sa strane....A ko gde radi, dal mu je tata i mama advokat ratni penzioner ili penzioner iz inostranstva od 500 evra penzije ili, radi negde pa ima 30 i 5-6 hiljada je zaista nebitno,i molim vaz da ne bi dolazilo do rasprava ili svadja ili pisanja(Kao naprimer ja sada :off_topic:) pokusajte da shvatite da samo jedna penizijica ili platica daleko menja stvar u poljoprivredi .... meni je jako drago ako je jos neko imao plus za zito ili drugu zitaricu naprimer jecam kao ja, ja cu na jecam od 1ha da ulozim oranje tanjiranje dva puta setvu zatrpavanje i jednom u prolece kah 200kg, plus zetva od 15hiljada/ha... ali isto tako razumem da sa cenom od 12 13 ili za zito 17 dinara nema zarade, tj jebes zaradu od 12000 hiljada dinara po ha,koju cekas da ti uplate nakon 3 meseca po predatom ...sve ja razumem i APELUJEM da se ne busate u grudi oni koji su zaradili niti da (podjebavate nekakvim racunicama )druge koji nisu, ..cilj ovog foruma jeste razmena misljenja i unapredjedje proizvodnje koliko sam ja shvatio....izvinjavam se sto je glupi juznjak(tj ja) morao ovako da pise ... izvinjavam se svima ponaosob...:ppozdrav:ziveli

Crko mi protokomer i pumpa na autu u istom danu...pa ne nerviraj se,cim krenem u raspravu odmah po dzepu....ne znam sve ovo sto je napisano je istina i jedni i drugi...generalno morace se manje ulagati ali kakva ce posle zemlja biti pitanje je,neko napisa kupuju se masine od cega...masa nas je pozelela pre nesto godina da budu gospoda paori u Vojvodini,fini uslovi u silosu,solidna cena pa koji cu vrag da se mucim,predam sve sa njive i ciste ruke...eto kako se sve okrenu,rasprodali masine pa sad opet mozgaj kako ih kupiti...ja licno tada srusio cardak,hoce moji lepu veliku letnju kuhicu jeba ih ona

Ja sam malko racunao. Sreca da je kukuruz na mojoj zemlji inace bi bio u minusu. Psenica koju godinama nisam smatrao konkurentnim usevom, odjednom mi deluje kao fina biljka. Odnos zarade psenica kukuruz je u mom slucaju 2:1. Dakle zarade, ne bruto prihoda, vec neto.

Kod mene 434 dosta loš, prošle smo godine imali ns444 i to je bio vrhunski klip.
Ove godine sa zp434 imali smo nekih crva u sigurno 20% klipova. To nam se nikada do ove godine nije dogodilo.
Dosta ima pljesni, onako suhe neznam kako da opisem.

Ovdje se vidi ta "suha pljesan". I vidi se rupica gdje je crv ušao.
Zašto se to dogodilo ove godine? Ne pamtim to otkad sijemo kuruz.

30seio3.jpg

Inače, klipovi koji su zdravi izgledaju ovako i zadovoljan sam sa tim.

2psq2wo.jpg

Ja sam ovogodišnjim prinosom od 4,5t do 6t po kj jako zadovoljan posebno što sam prošle godine imao oko 200 kg po kj ... ne računam 4 kj jalovog, taj je otišao u silažu ... i kod nas je arenda otišla gore ali smo za to sami krivi ... ljudi su na licitaciji plaćali ritsku zemlju čak i 80000 za ha, pa kad se to pročulo svi digli cene ... videćemo šta će biti sledeće godine

Ja sam ovogodišnjim prinosom od 4,5t do 6t po kj jako zadovoljan posebno što sam prošle godine imao oko 200 kg po kj ... ne računam 4 kj jalovog, taj je otišao u silažu ... i kod nas je arenda otišla gore ali smo za to sami krivi ... ljudi su na licitaciji plaćali ritsku zemlju čak i 80000 za ha, pa kad se to pročulo svi digli cene ... videćemo šta će biti sledeće godine

Cujem da je i u sremu jedan hektar placen neverovatnih 150.000 din...zanimljiv clanak
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/413361/Stvaranje-GMO-proizvoda-nije-pod-kontrolom

Znaci da se ugledamo na NA i ne bacamo NPK, ne spartamo, da lagerujemo u mrezici, da radimo sa traktorom sto je tata kupio i ne racunamo da nam zemlja vredi ni 1 evro. Ako nismo sposobni da ovako radimo, da nadjemo neko drugo zanimanje,azemlju prepustimo da je rade sposobni kao NA.

Da se uključim malo i ja u priču,NA ima ispravnu računicu i može bez problema da mu ostane 50.000,00 po jutru.Ja lično sa svim plaćenim uslugama očekujem da mi ostane jedno 70.000,00 dinara na jutro kukuruza.Jedino NA greši kada kaže da ima dobre prinose,po meni su to više nego loši.
koliko ti je rodilo ako može da ti ostane 70.000?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh