Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene ista situacija.Sinoc do 10 sati smo krunili dkc5276, 4402 kg/kj vlaga 16,0-16,5%.
Prva prikolica napunjena nesto posle 17 sati a zadnja u 22 a vlaga se povecala samo 0,5%.A kukuruzovina bila vlazna, i stranice od prikolice.U travi se mogle oprati ruke od rose.Ovo mi je najjaca parcela za ovu godinu, jos imam 3kj skinuti, dosadasnji prosek nesto preko 37 meteri po jutru.Zasad sam samo od trojice cuo da su prebacili 4 tone na nekoj parceli.

Zaboravih reci,bas dosta kombajna danas u ataru ali svega par ljudi dovezlo u silos,avetinjski prazno kod otkupljivaca...lageruju kuci nenormalno ove godine...valjda i sa razlogom jer ovi klepaju po usima cim se pojavis na vrata

juce ovrseno 7,5kj DKC 5783 3,5 kj i 4 kj pionir V74 prosek oko 5700kg po jutru vlaga 16,7 17,8 i 18,1 samo mi nikako nije jasno kako posle
podne vleca vlaga!!??. poznajem decka koji uzorkuje,vise puta puta mereno mislim da vlagomer laze i poprilicno nas kradu .kukuruz se prasio iza kombajna ,oblak prasine poprilicno suv, lako se izvrsava al ne vredi deru najstrasnije uzeli na 42800kg 4700kg

1387949_560076297380322_660430475_n.jpg

Kod mene ista situacija.Sinoc do 10 sati smo krunili dkc5276, 4402 kg/kj vlaga 16,0-16,5%.
Prva prikolica napunjena nesto posle 17 sati a zadnja u 22 a vlaga se povecala samo 0,5%.A kukuruzovina bila vlazna, i stranice od prikolice.U travi se mogle oprati ruke od rose.Ovo mi je najjaca parcela za ovu godinu, jos imam 3kj skinuti, dosadasnji prosek nesto preko 37 meteri po jutru.Zasad sam samo od trojice cuo da su prebacili 4 tone na nekoj parceli.
Bogami se sve vise potvrdjuje da nece biti sjajni prinosi ove godine a oni u medijima neka trube sta god hoce, jos samo kad bi sto vise robe uspeli zadrzati u kucnom lageru pa cim ne dobiju robu onda ce ih itekako biti briga za svako ponudjeno zrno ,otkud sad odjednom da je vestak u sezoni pojeftinio znaci deru nas kad god im se ukaze prilika

Prekljuce zavrsio zetvu kuruza,ono sto mi ostalo na dobroj zemlji,vlaga nije htela ispod 15,7%,al mislim da i nemoze vise dole,kratak dan,noci duze sa dosta rose tako da...
Prinosi su bili ludacki za moju zemlju,V52 je imao prosek 5500kg/kj,a F38 5800kg/kj,na jednoj njivi je F38 imao i 6200kg/kj,nazalost mala parcela 3kj.Sve u svemu zadovoljan.

Pre neki dan,zavrsene vrsidba pionirovog hibrida T56. Norma setve je bila na 24cm i prinos malo preko 7t po k.j,ali vlaga je bila oko17%. Dok je P1114 bio za niansu slabiji,pri istoj setvenoj normi, sa 6.7t po k.j vlaga 14.8%. Jedino je V52 malo podbacio a posjean je bio na 20 cm sa prinosom od 5.5t po k.j i 15% vlage.

kolega svaka cast za prinos!kod mene i kod mojih prijatelja i ove godine ti kasniji pioniri daju vrhunske prinose,mislim na d11,t56,n43,p1114....

ipak ne stoji konstatacija jednog uvazenog clana da su svi kukuruzi ove godine "sila"!:ppozdrav:

Ove godine u zavisnosti od lokaliteta tipa zemljista i lokalnog karaktera padavina drasticne razlike. Primer Kukuruz u Ecki kod Zrenjanina zemlja prve klase prosecan prinos 6.4 t po kj hibridi Pioneer K67 I LG Agrister. Selo Kumane zemlja od prve do trecee klase Agrister 2.5t po kj. V52 2.9t po kj. N01 2.7t po kj i LG3535 3.2t po kj. Napominjem ista agrotehnika, dva dana razmaka u setvi. Tako da nije svuda rodilo isto i rekordno

Skinuo kukurze u ponedeljak. Kombajn sav u prasini, kukuruz sve zvecka koliko je suv. Prva tura vlaga 17.7! Ne vredi se raspravljati, kipuj i ne gledaj. Idemo dalje. Pionir N01 bolje rodio od DKC 5276.

Ja sam prekljuce skinuo moj ZP ogled, prinosom smo izuzetno zadovoljni. Predusev je bila soja sa 100kg SANa po kj, prinos je bio ispod tone/kj. U jesen smo zaorali samo zetvene ostatke na nekih 30cm. U prolece u martu zatvorena brazda lakom drljacom, razbaceno 200kg ureje po jutru I setva obavljena oko 21-23aprila. Od prihrane je dobio folijarno 20/20/20 + mikroelementi. Medjurednu kultivaciju nisam stigao da obavim jer su nas kise ometale. Zetva je obavljena 15-og oktobra, dosta nas je mucila magla koja se do 12h nijee skroz podigla, a mi smo poceli u pola 11 da vrsimo.Prinosom smo izuzetno zadovoljni, mozda prinos I nije vrhunski, ali profit jeste spram uloga.
20131017_100445.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh