Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Skinuo kukurze u ponedeljak. Kombajn sav u prasini, kukuruz sve zvecka koliko je suv. Prva tura vlaga 17.7! Ne vredi se raspravljati, kipuj i ne gledaj. Idemo dalje. Pionir N01 bolje rodio od DKC 5276.

Opisao si moje stanje doslovce,jedino sto sam se ja raspravljao pa izvukao malo bolje uslove... ja cu se sa Dekalbom izgrliti i oprostiti,moje misljenje nije on za nasu zemlju pogotovo ako nema navodnjavanja,3 godine zaredom prvi strada...bojim se zadnje parcele koja je prva izgorela pocetkom avgusta...na sta ce to liciti

- - - - - - - - - -

Ja sam prekljuce skinuo moj ZP ogled, prinosom smo izuzetno zadovoljni. Predusev je bila soja sa 100kg SANa po kj, prinos je bio ispod tone/kj. U jesen smo zaorali samo zetvene ostatke na nekih 30cm. U prolece u martu zatvorena brazda lakom drljacom, razbaceno 200kg ureje po jutru I setva obavljena oko 21-23aprila. Od prihrane je dobio folijarno 20/20/20 + mikroelementi. Medjurednu kultivaciju nisam stigao da obavim jer su nas kise ometale. Zetva je obavljena 15-og oktobra, dosta nas je mucila magla koja se do 12h nijee skroz podigla, a mi smo poceli u pola 11 da vrsimo.Prinosom smo izuzetno zadovoljni, mozda prinos I nije vrhunski, ali profit jeste spram uloga.
Pogledajte prilog 6254

Ja ovde ne vidim o kakvom "profitu" ti pricas tu je neki prosek 4.8t/j...ako imas lager i ne daj boze arendu ti si u debelom minusu...ako ti je to profit daj bolje tu zemlju u arendu vise ces zaraditi

Ove godine u zavisnosti od lokaliteta tipa zemljista i lokalnog karaktera padavina drasticne razlike. Primer Kukuruz u Ecki kod Zrenjanina zemlja prve klase prosecan prinos 6.4 t po kj hibridi Pioneer K67 I LG Agrister. Selo Kumane zemlja od prve do trecee klase Agrister 2.5t po kj. V52 2.9t po kj. N01 2.7t po kj i LG3535 3.2t po kj. Napominjem ista agrotehnika, dva dana razmaka u setvi. Tako da nije svuda rodilo isto i rekordno
I kod mene je tako slicno prosarano negdje oko 5 t po h a ima ga i 9t po h.ista agrotehnika al sta da se radi tako je ove godine.:ppozdrav:

@Ferar o kakvom Vi debelom minusu pricate? Zemljiste je ako se ne varam 3 klasa, ulog sam imao 30l nafte, djubriva 200kg I hemija po jutru kukuruza nije preko 3000din, kombajn placen 5000din/kj, zemlja moja, ono od subvencija sto dobijem nek mi ode za amortizaciju I ostalo je moje. Dakle imam 3000din+9000din+3000din+5000din=20 000din ulog. Lager nemam, samo sam dao 800din za mrezicu da ogradimo cardak I 100din za eksercice. Daleko je fo od debelog minusa I po trenutnim cenama, a nece biti skoro za prodaju.

- - - - - - - - - -

Ako je za uporedbu na istoj njivi sam ove godine imao soje nepunih 10meteri/kj sorte Sava.

Na tih 20.000 nisi pisao seme(ja sam samo njega platio koliko si ti sve),ja nemam gde da skladistim nadam se jos ove godine a radove sam placao pa me opet vredja kad pises odlicna zarada...kako kome druze...sednem juce sa trojicom prijatelja...na ukupnoj povrsini od oko 300 k/j koje su radili,dvojici je doslo da se ubiju kad su preracunali gde su a ovaj treci nekako izvlaci situaciju jer radi usluzno 1000h za jednog stranca...isto je bilo pre 10-tak dana kad jedan naprica kako je prosek od 5.5-7t...ma kako bude bice

Seme sam dobio gratis, a I da sam platio ne bih platio vise od 5000din/kj. Uvek ga prodajem tel-kel tako da odbitaka nema I neka bude cena 15din/kg sto je realno ja opet dobar 50 000din/kj.

Na tih 20.000 nisi pisao seme(ja sam samo njega platio koliko si ti sve),ja nemam gde da skladistim nadam se jos ove godine a radove sam placao pa me opet vredja kad pises odlicna zarada...kako kome druze...sednem juce sa trojicom prijatelja...na ukupnoj povrsini od oko 300 k/j koje su radili,dvojici je doslo da se ubiju kad su preracunali gde su a ovaj treci nekako izvlaci situaciju jer radi usluzno 1000h za jednog stranca...isto je bilo pre 10-tak dana kad jedan naprica kako je prosek od 5.5-7t...ma kako bude bice

Vi bačvani preterujete sa cenom arende, posle vam ni 5-6t kukuruza po Kj ne bude dosta.

Nemojte računati posle žetve, računajte prengo izvadite 3'00 eura za jutro arende.

Naucna fantastika to sto si napisao...sve si dobio gratis,sve najeftinije,prodajes ga kel-tel...da ti napisem sta je realnost po k/j 11800 din vestak jesen sa bacanjem,5000 oranje,urea 8500 sa bacanjem,seme 20025 din,6000 setv,sejanj,prskanje,2400 hemija,1500 spart,6000 din kombajn...druze 61225 s tim sto je seme za 1H a ne jutro pa tu skidam skoro 10.000 din...sad ko ima masine smanjuje cifru,mene je izaslo preko 45000 ali sam kvalitetno odradio koliko je do mene...95% poljoprivrednika ne dobija to seme dzabe i ako dobije dobio je najcesce djubre,uvek ima odbitaka,kradje na vagi i slicno...opet kazem ti ne zalim se ali kad meni jedan lokalni otkupjivac kaze "bezobrazno niska cena i ne znam sta ce biti sa poljoprivredom ako se ovako nastavi" sve je receno...

Koja bre naucna fantastika, ako nisi znao cilj je profit ane raditi sto vise, puno uloziti I jos paprenije arendu platiti da bi se zvalo kako eto radite, tek takvi mi ljudi nisu jasni. Stanite malo na loptu! Samo sam seme dobio dzabe, a I njega da sqm platio 5000din/kj opet bih bio u debelom plusu.
Ferar ipak si ti u ovoj prici taj koji bi trebao da daa zemlju u arendu ili ako vec radis u arendu da je prepustis nekom sposobnijem. :ppozdrav:

Druže jedino ti rešenje ako možeš da smanjiš troškove maksimalno,ja od prošle godine ne plaćam ni jednu jedinu uslugu to mi je na neki način zarada. Kod mene ove godine kukuruz potrefio odlično do sada obrano 6,5 kj napunjen ambar dupke (trebalo bi biti 3-3,5 vagona u proleće) ima još kombajno da se skine 3 kj DKC 5276 I 2,5 kj koji su bili planirani za ambar ali nema mesta AS 72,ako ne pusti vlagu brace se I on . Ove godine sve sam odradio I branje sam jedino platio radnika I njegovu ženu 1 dan da se to sve utovari iz dvorišta.

Koja bre naucna fantastika, ako nisi znao cilj je profit ane raditi sto vise, puno uloziti I jos paprenije arendu platiti da bi se zvalo kako eto radite, tek takvi mi ljudi nisu jasni. Stanite malo na loptu! Samo sam seme dobio dzabe, a I njega da sqm platio 5000din/kj opet bih bio u debelom plusu.
Ferar ipak si ti u ovoj prici taj koji bi trebao da daa zemlju u arendu ili ako vec radis u arendu da je prepustis nekom sposobnijem. :ppozdrav:
Ti si NA pravi covek za ministarstvo poljoprivrede.
50000 din/kj je ne SF nego SF na kvadrat.

Prosla i ova godina su zasebne price,2011-ta i 2010-ta je meni bila extra godina sa oko 8t po jutru...nemoj da me ubdjujes da smanjim troskove jer nemam vise gde da ih smanjujem...digli su bre 40% troskove ulaza eeej...ko je ovde lud...40% gore a cena otisla dole u p.m...jedino resenje i jeste smanjiti troskove maksimum ali gde??????Ili ostavi da osiromasi zemlja ili je nalivaj da valja...na zadnjoj parceli nije bacen vestak 2 godine tu ocekujem uzas prinosa ali to ne smem dozvoliti,ove godine su valjda svesni gde ovo vodi pa drzava smanjila poreze na djubrivo...pisao bi jos jer imam sta reci nego moram po auto,crko i on

Fear , Nedaj bože , još samo kompjuter da ti ne crkne.
Talianu , , kako smanjiti trooškove na uslugama ako treba kupiti neku mašinu koju nemaš ? Meni to više liči na povećanje troškova , ako govorimo o nekoj prosječnoj farmi do 50ha.

Jeste Paore ali na mojoj zemlji I kukuruzu, onaj baksuzni 1ha soje sto radim u arendu imam toliko zarade da ulozim u setvu za iducu godinu I ako mi bude uplacena doplata taman cu moci 1 farmerke I 2 duksa da kupim. Lepe li zarade...
Lepo je meni rekao jedan nas kolega forumas da je bitan kontinuitet u proizvodnji, srecom pa sam ga na vreme razumeo. Jedino sto I dalje nisam valjke podesio na beracu. :ppozdrav:

Naucna fantasika je kad neko kao ja cita da svi sem North Army rade sa gubitcima,a onda citam kako se kupuju novi traktor,masinerije i skupa kola.To je stvarno za proucavanje.

- - - - - - - - - -

Naucna fantasika je kad neko kao ja cita da svi sem North Army rade sa gubitcima,a onda citam kako se kupuju novi traktor,masinerije i skupa kola.To je stvarno za proucavanje.

Ti si NA pravi covek za ministarstvo poljoprivrede.
50000 din/kj je ne SF nego SF na kvadrat.

Da se uključim malo i ja u priču,NA ima ispravnu računicu i može bez problema da mu ostane 50.000,00 po jutru.Ja lično sa svim plaćenim uslugama očekujem da mi ostane jedno 70.000,00 dinara na jutro kukuruza.Jedino NA greši kada kaže da ima dobre prinose,po meni su to više nego loši.

Većina nas računa oko pola troškova , možda malo više , a za dosta stavki ili neznamo ili se plašimo da dodamo na papir ( arenda, amortizacija, kapitalna ulaganja i mehanizacija, kamata na novac , rad , osiguranje , porez , inflacija,..)

Potpuno si u pravu ali ako plati,oranje,sejanje,prskanje,kombajniranje ,bacanje veštaka 2 puta sve ukupno cc 200 eura (sve što je FEAR I naveo) onda daj zemlju u zakup ili nategni I kupi sebi mašinu a usput imaš I po neku uslugu da pokriješ . Momo na farmi od 50 ha koje si naveo kao neko srednje domaćinstvo to je 10000 eura godišnje za usluge. Ja se ne šalim stvarno treba taj koji plaća sve te usluge da se zapita da li da ostane u poljoprivredi ili da menja profesiju.Bilo je računa I sa takvim radom prošle godine (kod nas) ali ove svi ti koji su pokušali vratili su zemlju poljoprivrednicima.Ne kažem da je sjajno I mene pogađa ova cena odbio sam ove godine 2 ponude od 33,5 kj I 20 kj za 200 eura I 200 eura usluga ne vidim matematiku.

@vitez kod nas je I zemlja losa,o 15metara soje koliko si ti imao ako se ne varam mi smo mogli da sanjamo. Ovde je bilo po hektru koliko kod vas po jutru. Jedino sam na jednoj njivi imao 13meteri po jutru I to zato je pored reke.
Losija je zemlja nego kod vas I to podosta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh