Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa kako odneti uzorak sa njive da se izmeri vlaga, ako se ne okruni rukom, nece valjda da se kombajn seta po ataru i zapocinje njive samo zbog uzoraka.
Ja kad krunim rukom i posle kad se radi kombajnom uglavnom mi pokaze slicnu vlagu a cesto i istu.
Koliko su nariktani vlagometri ove jeseni mogu samo da pretpostavljam, posto ljudi kazu da ima nelogicnosti.

nariktani su dobro , ja sam samo jednu turu predao sa 14.5% sve ostalo je bilo od 16-18% vlage i skoro sav kukuruz iz atara je sa ovom vlagom , mozda i gresim ,ali sam ubedjen da nesto muljaju sa vlagomerima..

Puno je načina da se malo nategne proizvodjač .Jedan od meni najbezobraznijih se desio meni pre par godina na predaji soje.Bilo je hladno vreme i soja se radila sa vlagom oko 17 -18 % Dok ti istreseš on uzme uzorke u kesu .Zatim ideš na odvagu pa čekaš red. Kad se vratiš unutra imaš šta da vidiš .Uzorci stoje poredani na jednoj dasci na radijatoru koji je dobro podložen.Ko je malo išao u školu znati će šta će se desiti sa vlažnošću ako se soja zagreje. Kad dodješ unutra on uzima tvoj uzorak i meri vlagu.::
zatim famozna formula za izračun koeficijenta,po kome množi kilažu po kojoj uvek odbije više nego da ti odbije vlagu i nečistoće na klasični način .
Puno je razloga da se uloži u silos i sušaru iprodavati samo tel kel.

- - - - - - - - - -

Ja juce radio pionir Aqa max 16.1% 60metara po kJ i Singentu Pako 15.8 % 52 metra po KJ inace Dkc 5143 skidao pre 10 dana pre onih kisa sa 14.1 % vlage 74 metra poKJ DKc 5276 takodje tad skinut sa 15.4% vlage 68 metara po KJ i Causade Realy skidan pre onih kisa sa 14.1 % vlage 58 metara po KJ. Ostaje mi jos da skinem KWS Krabas i Karamas tu mi vlaga nepada ispod 17% Ovrsio sam jednu prikolicu krabasa sa 17.5 % vlage i stoji mi u njoj vec 5 dana i nista se negreje , ljudi kukuruz je zreo nego nas ovi otkupljivaci ucenjuju. Ja sam svoje sve Cardake obio rabit zicom napravio ispuste i vecinu roda cu da smestim u njih a sto nestaje neka ide na cuvanje . Dogodine idem po silose u Francusku i skidam sve sa 17% vlage jer se negreje nista i necu da na mom znoju i muci zaradjuje gospoda sa "kravatama"

Kosio sam juce uvratine zbog vadjenja repe posto je u sredini njive repa,vlaga 17%,kad je proslo kroz kombajn 19%,vlazan je ali i tezak,hibrid raifaisen ulyxx

Zavrsen Paco, na drzavnoj zemlji, 5,5 ha, prinos 3850 kg po kj, vlaga 15,8, katastrofa, ovo mi je inace najgora zemlja, da se zna.:osmeh:
2013-10-12-1.jpg

I kod mene paco izgleda da će podbaciti , nisam skidao al naizgled . Ipak je on jako stabilan i standardan svake godine , a ove to nije dovoljno .Helico dosta bolji , a sycora ima vlagu 50-60 ko zna :osmeh:. Prve godine imam syngentu al po svemu sudeći će nam se putevi razići . Vidi se da tu ima kvaliteta , ali il ga ja neznam izvuć il nije za ovaj moj kraj . Danas inače završio jednu parcelu sa dkc6089 , gdje mi je najbolji rod dosada i na kraju 4 reda obrali beračem da dam za zakup zemlje jednom komšiji koji oće samo klip . Zanimljivo je da se 6089 dosta kruni a vlaga oko 24 % . Jednostavno nisu za branje.

danas i ja skidao moj v52 sa 58 ari dao tacno 7000 kilograma sa 16,7% vlage.za naplatu posle skidanja troskova susenja 6300 kilograma.setva 21.04. na 20 cm,nejednako nicanje jer je plitko sejan.sklop u berbi oko 62000 biljaka.u jesen 100 kg mapa,pred setvu 150 kg ureje.jedna folijarna prihrana i jedno spartanje.predusev sojana par mesta sam primetio da su ga lopovi posecivali.licno sam zadovoljan hibridom sto se tice klipa i tezine zrna ali mislim da za svoju fao grupu sporo otpusta vlagu.sto se kise tice imao je redovne padavine do 13 jula i jednu manju kisu od 8-9 litara 30 jula.licno sam ocekivao rod preko 7 tona po jutru sa manjom vlagom ali bio bi halapljiv da ne kazem da je ipak ovo dobar rod za ovu godinu.troskovi proizvodnje za ovo jutro su 44.600 dinara

danas i ja skidao moj v52 sa 58 ari dao tacno 7000 kilograma sa 16,7% vlage.za naplatu posle skidanja troskova susenja 6300 kilograma.setva 21.04. na 20 cm,nejednako nicanje jer je plitko sejan.sklop u berbi oko 62000 biljaka.u jesen 100 kg mapa,pred setvu 150 kg ureje.jedna folijarna prihrana i jedno spartanje.predusev sojana par mesta sam primetio da su ga lopovi posecivali.licno sam zadovoljan hibridom sto se tice klipa i tezine zrna ali mislim da za svoju fao grupu sporo otpusta vlagu.sto se kise tice imao je redovne padavine do 13 jula i jednu manju kisu od 8-9 litara 30 jula.licno sam ocekivao rod preko 7 tona po jutru sa manjom vlagom ali bio bi halapljiv da ne kazem da je ipak ovo dobar rod za ovu godinu.troskovi proizvodnje za ovo jutro su 44.600 dinara
Verujem da si tacno u dinar izracunao troskove ali mi se cinilo da bi trebalo biti manje,jesi li mozda placao sve usluzno tj nemas svoje masine obrazlozi ako te ne mrzi hvala

Ma verujem oni ne grese nego mislim opet da placa komplet usluge pa ga je toliko izaslo

- - - - - - - - - -

Ma verujem oni ne grese nego mislim opet da placa komplet usluge pa ga je toliko izaslo. Momo koliko inace ide kod vas zemlja na vecito a koliko arenda taj kraj i tamo prema laktasima gledajuci iz auta nisu vam losi usevi pa verovatno i prinosi

Verujem da si tacno u dinar izracunao troskove ali mi se cinilo da bi trebalo biti manje,jesi li mozda placao sve usluzno tj nemas svoje masine obrazlozi ako te ne mrzi hvala

Na poslu sam pa mi sveska nije pri ruci ali povećani troškovi su jer sam morao da kupim dve vreće semena 11.000,00,oranje 5.000,00,map 100kg 7.000,00,ureja 6.500,00,folijarna 2.000,00,branje sa prevozom 6.500,00.Ostalih 6.600,00 su setvospremiranje,špartanje ,prskanje,sejanje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh