Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odem danas da merim vlagu, ponesem 4 uzorka, ns6102, ns 4015, ns4023 i ns 4030, na jednom otkupnom mestu vlage bile 22.4, 20.3, 18,9 i 18.2, sav skenjan odem na drugo otkupno mesto i tamo vlage istih uzoraka 19.3, 17.4, 17 i 16....dalje nisam ni išao...

ja sam svoje uzorke danas odnio na institut u Banja Luku u ponedeljak će biti svi rezultati,danas sušenje tako da ne moram nositi u ponedeljak nove uzorke.Odnio sam čisto da prekontrolišem otkupljivača a i da iskontrolišem svoj vlagomjer.Vrijeme obećava tako da vršidbu planiram u četvrtak.

Juče smo završili sa utovarom kukuruza na kotarku(čardak). Brali smo juče rano ujutro, tj. tokom noći. Jako se lepo ljuštio. Na površini od jednog i po jutra smo obrali tri do vrha pune prikolice "Kikinđanke" kukuruza u klipu. Prošle godine smo imali manje od toga na dva i po jutra.
hibrid - NS 6030
osnovno đubrenje - stajnjak
predsetveno đubrenje - UREA
nega useva - od setve do nicanja TERBIS + ACETOMARK, folijarno TALISMAN + TANGENTA + UREA i na kraju jedno špartanje. Usev je bio potpuno čist osim tek par boca(xantium strumarium) i tatula(datura stramonium) na ovratinama.

Izgleda skladištari trljaju ruke,taman sam obrao Kermes,zp 666 ,Mikado I jednu parcel svega mešanog napunio ambar koji nosi 3-3.3 vagona I planirao da odustanem od berbe ostalo da pokosim kada DKC 5276 vlaga 21,6% :sta: as 72 nisam ni merio ipak će u ambar.

DKC 5276 vlaga 21,6% :sta:.

Ma ko je to merio...to je bukvalno neverovatno...kod mene non stop neka kisa,vlaga pa ipak prosle nedelje merena vlaga na 5276 15.5...niti je bilo nesto toplo niti vetra...pa tu vlagu treba da ima krajem avgusta...da li je moguce da toliko petljaju...juce jedan nosio u silos u Kucuru kod Prelevica kaze nosio svoj vlagomer,bazdaren,papiri...pokazuje 14.5 a njihov neverovatnih 19...nije mogao nista vec ode kod drugog,ja odmah odustao od njega

Ne petljaju proverena zadruga, I ja nisam poverovao,ubrao sam 10 klipova sa prve trećine parcele nisam ulazio vise od 100 metara I sve okrunio pošto mi bilo malo sumnjivo ,izmešao I eto rezultata.

Moji sad stigli sa predajnog mesta,krunio sam sincero vlaga je 17, prasio nenormalno garantovano su ukrali makar 2% posto je i neka mala kisa pala pa se vade na nju

Videcu kako cu proci, ali sam cvrsto resio da kukuruz u buduce skladistim kod kuce, pa makar u dzakove od 50 kila i pakovao u takvu ambalazu mesec dana polako iz prikolica! Kad malo pogledam ulaganja, cenu kostanja, ocekivan prinos i trenutnu cenu. Zarada mi je upravo tih 10-15% sto ce mi izbiti na racun susenja! Od celog lanca proizvodnje i prodaje (zakupodavac, prodavac hemije, vestaka, semena, kombajner), svi su uzeli procenat, samo sam ja radio za sve njih i zaradio 0%.

Kod lokalnog otkupljivaca odbici po tablici sa 14,1-14,5% vlage po vagonu se skida 500kg, a sa 20% vlage cak 2000kg !!! neverovatno

Izgleda skladištari trljaju ruke,taman sam obrao Kermes,zp 666 ,Mikado I jednu parcel svega mešanog napunio ambar koji nosi 3-3.3 vagona I planirao da odustanem od berbe ostalo da pokosim kada DKC 5276 vlaga 21,6% :sta: as 72 nisam ni merio ipak će u ambar.
Gde god da si merio Gorane vlagu ako si to danas uradio nemoguce da 5276 ima 21.6% budi siguran da taj njihov vlagomer debelo laze, a to zabrinjava ljude poput mene:sta::osmeh: koji nameravaju da skidaju u zrnu. Jedino ako si ga posejao posle 10 Juna sto znam da nije tako. :ppozdrav:

Zavisi dosta od tipa zemlje i od padavina u avgustu i početkom septembra . Prosječene vlage se u mom kraju kreću preko 20 , a sijano je najviše na vrijeme za ovu godinu .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh