Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko može kukuruz da povrati vlagu posle ovih kiša.Imam jednu parcelu u ataru sela Jermenovci koju sam planirao da skinem sa kombajnom ali ako treba da ostavim 30% otkupljivačima onda ću je ipak obrati sa beračom. Pa me interesuje recimo ako je vlaga bila 22% prekjuče koliko može da vrati nazada.

Koliko može kukuruz da povrati vlagu posle ovih kiša.Imam jednu parcelu u ataru sela Jermenovci koju sam planirao da skinem sa kombajnom ali ako treba da ostavim 30% otkupljivačima onda ću je ipak obrati sa beračom. Pa me interesuje recimo ako je vlaga bila 22% prekjuče koliko može da vrati nazada.
Moje misljenje,da ne bi trebalo da vrati preko 24,plafon 25,ako i dodje do ovde.
Ja sam merio pre one kisice pre neki dan.Vratio je 0,8-1%.

Ispasce da nam je psenica vise rodila i ove godine od kukuruza,kao i prosle.

I kod nas su realni prinosi koji su se skidali oko 4-4,5t/kj.Ne kažem da nema boljih ali to je neka trenutna slika.Ja sam skinuo samo raifaizen ulyxx na nekih 1,1ha i dobio oko 8500kg sa 16% vlage.E sad ta vlaga nije 16% jer taj aparat krade nego oko 14,8-15% što je provereno na druga dva aparata.To mi je jedan od kukuruza koji su prvi pregoreli.Po meni imaću i prinosa većih za 20% na nekim parcelama sigurno ali i nekih u tom rangu(možda i slabijih).

I ja planiram da oberem nesto, iako sam zavrsio planiranu berbu, posto se prilicno okisalo i ko zna kad ce se moci skidati u zrnu, kad kisa planira da pada svakih 3-4dana. Pokusacu da berem as 72 i zp 666, posto su to kasnije fao grupe

Sinoć završio sa mojim kukuruzom za ovu godinu, F38 imao 16,7% vlage, ali šta čekati, a pre kiše u četvrtak bila sve ispod 15% (za šta na prijemnom mestu gde sam vozio nema odbitaka). Prinos je mnogo bolji nego prošle godine (što bi se hvalili naši političari), ali od neke normalne godine je umanjen za preko 20%, a i više u lošijem delu atara.
Što se tiče vlage, pre par godina je Pioneeru K67 vlga pala na 14-15%, zatim je došao period kišnog i hladnog vremena, i na tom istom kukuruzu vlaga više nije pala ispod 17-18%.

U oktobru uvek ima Miholjskog leta tako da se za vlage ne sekiram mnogo_Od ove kiše ipak ima više koristi jer će se lepo orati i spremati za setvu pšenice.

Jeste,jeste.... za prinos.To ce bit realnost i kod nas, samo ljudi jos nece da veruju.
Ja juce ovrsio 7.5kj dkc4795 prinos 27.180kg,vlaga 15,0%.
Kolega sto mi kruni uradio zasad svojih 13kj, nigde nije postigao 4t/kj,najjaca parcela 3900kg/kj.Drugi kolega krunio Pioneer Colombu 3300 kg/kj,vlaga 15,5.
Jedan iz sela skinuo Pako 2900kg/kj sa 16 vlage.
Posle 25.juna nismo kisu dobili dva meseca i to je ucinilo svoje.

Neki dan sto sam bio na danima polja u Zobnatici kod Backe Topole, u organizaciji pss i asocijacije francuskih semenskih kuca(7 semenskih kuca po 3 hibrida + domaci standardi u svakoj fao grupi), nezvanicni rezultati su od 4,8t/ha do 8,5t/ha.Rezultati ce bit objavljeni ako semenske kuce i njihova asocijacija da saglasnost.To meni ukazuje na to da su prinosi losi.

Čuo sam da je na tom ogledu ukupni pobjednik bio Deklab 6101 , i da su svi prinosi u principu , kao što kažeš loši .

U cetvrtak vrsene prve parcele kukuruza nesto je preslo vagu a nesto kuci, prinosi nisu losi iskreno nisam ocekivao da ce sa 2kj izmeriti 9t. 14vlaga hibrid dkc6089.
Al bi bilo kukuruza da je u Julu palo 50l kise. lepo oplodjen i formiran klip al nije ima sa cime da ga ispuni, lak je dosta. napunjena kamionka sa dkc6089 stalo 14t, a starog kukuruza stalo u istu prikolicu 18t.
jbt.pa suncokreta sam tovario u njoj 11t.

Jos nisam krenuo da vrsim kukuruz a upravo toga da ce biti lak se plasim. Isti slucaj sam primetio i kod mene, da su klipovi lepo formirani ali nisu imali dovoljno vlage da ispune zrno sto ce sigurno doprineti manjem prinosu.

Pre neki dan ovrsen DKC 4590, prinos 7t/ha. Prvo sam bio nezadovoljan, a ljudi mi kazu da to nije uopste lose.
Inace zemlja 6. klase.Ostao mi jos 5276 i nadam se prinosu 8-9t/ha. Vlaga pte 10 dana bila 13,4%.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh