Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
22%vlaga as 72,hoce li se kruniti prilikom branja?
Ja sam moj obrao na 20% vlage,prosle nedelje i nije se krunio.Susa je ucinila svoje,zrno se uprelo u klip.Sa 80a 8 bunkera,Berko berac.Ostalo smo obrali rucno ranije,oko 10-ak ari,dok smo pripremili njivu.
Greska u kucanju,30% vlage je bilo kad je mereno,a obran je posle 7 dana.

Poslednja izmena:
Ja sam danas brao as72. Vlaga mu je pre 2 dana bila 23 i krunio se kao lud.Nema klipa sa kog nefali nekoliko zrna. Sa jedne zmajevke 5 punih korpi zrna.

Nije do berača. Dok smo skidali komušu za utovar u korpe kako otkineš komušu otpadaju zrna. Sav se rasipa. A tek pri upadu u čardak, da ne pričam. A malo je falilo da se odlučim da berem sa druge njive gde je vlaga još manja za čardak. Ne znam koji je berač u pitanju. Jutros u 7 smo brali, i brao je super čisto.

Danas obrao 35 ari Zp 341 i nesto malo Mikada sto je od silaze ostalo,prinos oko 4t klipa.
fotografija0454.jpg

fotografija0456.jpg

fotografija0452.jpg

fotografija0457.jpg

Ja danas obrao jednu parcelu koja je najviše podgorila od suše 0,5 h imao sam 7 bunkera od sip-ov berač, a sjeme je ns4030,prošle god. sam imao 3 bunkera.

Ja sam se sad vratio sa branja AS 72 ne može da se bere, jako se kruni, izmeriću mu vlagu, baš da vidim kolika je....

Juče ovrešeno 11ha na Kipovu a prinos sledeći, 54520kg zrna, vlaga 16,2-16,7% (kolega što mi kombajnirao ima vlagomer i kod njega bilo 13,6% vlaga, šta reći) defekt 2,1-2,5%, lom 2%. Sorta zp 427 i ns 4023. Zp mnogo bolji od ns-a, bar za tonu veći prinos po ha to jest bolje podnosi lošije tipove zemljišta a agrotehnika ista, zp-a sam imao manje zasejano na toj parceli iako je semena uzeto pola pola a pisao sam o tome proletos u setvi šta je razlog.

Na međi našeg i inđijskog atara.
Prema Indjiji,pa desno i do kraja?!
Ako sam u pravu,nesto mi je to tanko za taj deo zemlje...Ipak je jaca Indjijska strana od Novopazovacke,a razlike u padavinama nije bilo mnogo...
Ja sam imao u Volarskom polju na 3 jutra cetiri i po zmajevke,a pod nadvoznjakom ka Indjiji na 1,25kj zmajevka,tehnostroj 5t i moja nasicanka sa nadogradnjom stranica na metar,tu sam se iznenadio kada smo krenuli.

- - - - - - - - - -

AS 72 se bere kad je vlaga od 25 do 27%. Ispod tog nivoa se jako kruni.
Svaki se manje-vise kruni ispod te vlage...Zavisi i do godine kakva je.
Ja sam ove godine imao jednu parcelu,brao beracem,vlaga 24,6 i kruni se kao blesav (NS6010).A da ga nisam ja obrao,obrale bi mi musterije nocu.

Juče ovrešeno 11ha na Kipovu a prinos sledeći, 54520kg zrna, vlaga 16,2-16,7% (kolega što mi kombajnirao ima vlagomer i kod njega bilo 13,6% vlaga, šta reći) defekt 2,1-2,5%, lom 2%. Sorta zp 427 i ns 4023. Zp mnogo bolji od ns-a, bar za tonu veći prinos po ha to jest bolje podnosi lošije tipove zemljišta a agrotehnika ista, zp-a sam imao manje zasejano na toj parceli iako je semena uzeto pola pola a pisao sam o tome proletos u setvi šta je razlog.

Cekaj...jel to oko 2.8t po jutru ili si pogresno napisao???

Jeste,jeste.... za prinos.To ce bit realnost i kod nas, samo ljudi jos nece da veruju.
Ja juce ovrsio 7.5kj dkc4795 prinos 27.180kg,vlaga 15,0%.
Kolega sto mi kruni uradio zasad svojih 13kj, nigde nije postigao 4t/kj,najjaca parcela 3900kg/kj.Drugi kolega krunio Pioneer Colombu 3300 kg/kj,vlaga 15,5.
Jedan iz sela skinuo Pako 2900kg/kj sa 16 vlage.
Posle 25.juna nismo kisu dobili dva meseca i to je ucinilo svoje.

Neki dan sto sam bio na danima polja u Zobnatici kod Backe Topole, u organizaciji pss i asocijacije francuskih semenskih kuca(7 semenskih kuca po 3 hibrida + domaci standardi u svakoj fao grupi), nezvanicni rezultati su od 4,8t/ha do 8,5t/ha.Rezultati ce bit objavljeni ako semenske kuce i njihova asocijacija da saglasnost.To meni ukazuje na to da su prinosi losi.

Neverovatno...nema sanse vratiti ulozeno a jos ako si pod arendom katastrofa:sta:...juce isto prijatelj skidao malo vecu povrsinu,kaze ...ocekuje max 4t na boljoj zemlji ostalo ispod...jako sitno zrno a mislio sam preteruje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh