Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam fantastičnu parcelu pored reke, idealno za kukuruz.Zemlja je plodna, vlaga preko čitave godine.Ove godine sam dao komšiji tu parcelu, on gospodin preorao svu svoju zemlju i posadio malinu,a iznajmljuje tudje parcele i seje kukuruz,stočni ječam..sve iz traktora, i preore i frezira i prska otrovom korov.Ako nije dobro svake godine bacati otrove, onda je bolje da tu posejem nešto za šta neće trebati da se bacaju herbicidi.Šta je najbolje posejati,a ne bacati herbicide?Pšenicu,stočni ječam?
Kukuruz sam ove godine frezirao izmedju redova, super se pokazalo..trave nije bilo dugo,samo jednom sam to uradio i sada je trava po kukuruzu totalno nebitna stavka..ima je ,tu i tamo..ali je bezopasna.A taj komšija ,što sam mu iznajmio tu parcelu, prskao otrovom, upropastio mi parcelu..a trava na pojedinim mestima mu ispuzala uz kukuruz (one puzavice trave).Koja je svrha otrova, kad na posletku ti opet kukuruz bude pun trave,.

Imam zagrtač, probaću tako..da išpartam izmedju redova, ili prefreziram i ujedno zagrćem, bolje i tako uraditi , pa i dva puta, nego bacati otrove.

@Toza

I u mom kraju su pjeskovita zemljišta (ima ih pomalo uz rijeku i dalje u Semberiji) jako loše podnijela sušu.

Inače, imao sam danas priliku da vidim NS7020 (FAO 700). Zaprepastio sam se koliko zrno taj hibrid ima, nisam onako nešto nikad ranije vidio. Razmišljam da ga probam sledeće godine ali se brinem zbog velikog FAO, 700 je baš mnogo, posebno kad se uzme u obzir da sam dvije godine zaredom imao problema sa AS72 (FAO 650) jer jako kasno zrije. Uz jednu moju parcelu komšija je posijao AS72. Ja sam moju juče obrao a ovaj AS je još uvijek 70% zelen (list, stablo, klip) i nema teorije da će moći da se bere prije druge polovine oktobra što je u mom kraju već vrlo kasno i vuče ogroman rizik. Problem brdovitog terena je što je izvlačenje kukuruza sa njive veliki problem a i samo branje postaje nemoguće jer traktori ne mogu da vuku berač uzbrdo, ponekad čak ni sa prednjom vučom.

Zombi ns 7020 je rana 600 grupa zrenja (mnoge vara ova oznaka 7020), u grupi 600 on je prvi za berbu i vršidbu, vodi računa o vlagi u berbi pošto oće da se kruni a jako brzo ispušta vlagu kad padne ispod 25%, ja sam ga prvi put ove godine uspeo da ga uhvatim na vreme da ga oberem, što reče jako lepo zrno i duboko.

Danas obrao 5kj (pola parcele od 10 kj) ns 6030 i prinos sledeći, 6 zmajevki, jedna petotonka, jedna trotonka i jedan špediter dvotonac.

danas završio parcelu 1,34 ha 8 prikolica sa daskama tj 20 koševa sip 40 eol.Ja zadovoljan,u pitanju pioner Y 12 a u ponedeljak krećem sa ZP 606 koji na oko obećava još bolji rod.

Matic pa neznaci po nekom odokativnom merenju trebalo bi da bude vise jer izgleda dobro ali na stabilan sam prinos mislio u zadnje tri godine,sta vredi neki jedne godine rode a jedne godine ko prosle ni zrna,ali otom potom videcemo kad kombajn udje u njivu.

Vitez mogu ti reći samo da ima oko 8000kg klipa po kj.

Danas je kolega merio arendu jednom arendašu, u dve zmajevke bilo 10340kg klipa stim što ih nisam namerno pretovarao pošto sam dužan da iznesem 10000kg, sutra imam drugog arendaša da namirim 15000kg klipa pa ću meriti tri zmajevke stim da su dve baš lepo natovarene a ova treća je mogla još jedno 200-300kg da stane.

Tamo gde je primenjena puna agrotehnika pravi izbor hibrida za odredjeno podneblje ,postignut pravi sklop biljaka u berbi ,dobro podjubreno tu se moze ocekivati dobar rod.

Vitez mogu ti reći samo da ima oko 8000kg klipa po kj.

Danas je kolega merio arendu jednom arendašu, u dve zmajevke bilo 10340kg klipa stim što ih nisam namerno pretovarao pošto sam dužan da iznesem 10000kg, sutra imam drugog arendaša da namirim 15000kg klipa pa ću meriti tri zmajevke stim da su dve baš lepo natovarene a ova treća je mogla još jedno 200-300kg da stane.

po meni to je oko 6 tona suvog zrna,ili gresim?

Vlaga klipa je oko 23-25%, treba da bude oko 5500kg suvog zrna ali može da bude i više u zavisnosti odnosa zrno - šapurika.

E , sad si nabo jedno od veelikih grešaka u izboru hibrida kod nas . Upravo to zavarava ljude koji beru u klipu . Nije bitan težinski odnos zrna i tekuna (šapurike) nego zapreminska razlika.

Uredu što se tiče zapremine a šta ćemo sa težinom zrna, nije isto kad je zrno lepo naliveno i kad je učmanulo tu nije odnos zrna i šapurike isti.

Što se tiče izbora hibrida ja sam zadovoljan, solidno rađaju, u zavisnosti od agrotehnike i vremenskih prilika i đubrenja.

I to je tačno , ali htio sam da kažem da zamislimo recimo da skrunimo punu prikolicu nekog kukuruza i da sve sipamo ponovo u istu prikolicu i zrno i šapuriku . Kod nekih hibrida bi to skoro stalo a kod nekih ni blizu nebi moglo stati ponovo zbog osobine da je zrno duboko usadjeno u šapuriku. Tako da puna prikolica klipa može da bude dosta različit pojam.

druze sta kod nas sto kisa nije pala, pala u prolece samo i 2-3 meseca bez kise . Nabacao sam djubra , super sklop, posejan dkc 5276 i molim boga da imam 3t po jutru .. gde sam ja tek sa ovim cenama , seme me izaslo 10 000 din po jutru , djubar i vise , gde je nafta, otrovi , kombajniranje itd ... i ove god sa kukuruzom dodjem na 0 ako budem imao 3t/kj , zrna nekako sitna ma ocaj

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh