Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sad si me razocarao, imas JD-a, a I dalje ne mislis da su oni preko bare najbolji I kad tako nesto imas ne moras ni da ores!
Za nekih nedeljak dana I mi pocinjemo branje.

Nikada je nismo napunili,ali smo je sada prvi put i to ove godine.

img1545.jpg

Ja imam takav jedan ambar na jednu vodu a puni se sa nize strane iskilavi se covek dok ga napuni

Imam ali uopšte ne mislim da je iz preko bare sve very nice.Ako završim uslužnu berbu do kraja ove nedelje krećem u pohod na svoj kukuruz.Sve se skida u klipu a posejan je N.S 6030,Z.P 606,B.C Klipan i nešto malo Pajdaša.

Na 1 000 kg klipa ide oko 700 kg zrna pa racunaj ili nesto jace

- - - - - - - - - -

Na 1 000 kg klipa ide oko 700 kg zrna pa racunaj ili nesto jace dobio je oko 6,5 t,po kj vise nego odlicno

- - - - - - - - - -

Na 1 000 kg klipa ide oko 700 kg zrna pa racunaj ili nesto jace dobio je oko 6,5 t,po kj vise nego odlicno

Ne bih da umanjujem čika Sletov prinos, ali ipak je tu vlaga oko 25%, ali i bez obzira na vlagu prinos je za respekt. Inače i moj komšija danas brao 666, prinos četiri petotonke i jedna zmajovka na 2,25 kj. Kaže da skoro nije imao takav kukuruz.

Prosle nedelje bio sam 2X po Francusku. Ukupno presao 2000km samo kroz ovu zemlju. Po meni jako interesantna stvar sto sam video je to da oni imaju neku sortu kukuruza koji ne raste vislje od 2m sa sve metlicom. Veoma se gusto seje , od oka na nekih 15cm , a daje klip kao i sorte kukuruza koje se seju u Srbiji. Nisam imao vremena da fotografisem , i nisam imao kontakt sa ljudima sa sela , da bi se malo raspitivao. Veoma bitno je to i kada su ga posejali , jer koliko sam primetio svaka njiva je opremljena sistemom za navodnjavanje.

Sam si objasnio sve, ne moras ni da pitas ljude iz tih sela :osmeh: Dobro pripremljena i kvalitetno nadjubrena parcela, rana setva, raniji hibrid ( sigurno fao 500 i ranije grupe zrenja,oni su otprilike te visine kako sam primetio ), gusta setva i oprema za navodnjavanje i ti Francuzi su obezbedili sebi odlican prinos i siguran sam da u tim uslovima te rane grupe zrenja izbacuju bolje klipove nego kod nas fao 600 i 700.
Ali oni su dobili od drzave stimulanse i povoljne kredite za sve te stvari, dok kod nas mozes od drzave da dobijes samo onu stvar.

IMT577dv Kolega hvala ti na lepom odgovoru. U Francuskoj uredjenija su sela i nihove njive , nego Pariz. Koliko sam primetio svaka njiva uz auti-put ima prikljucak za vodu , cak i uz sam auto-put ima neki bazeni (verovatno sva voda sa auto-puta se skuplja u tim bazenima , a posle sluzi za navodnjavanje).

Ja sam jutros rano pre kise, obrao tacno 2kj i nosio arendu u klipu coveku 11940kg je bilo ukupno iznenadili se koliko je bio suv nisam merio oko 20% smo sacovali vlagu.syngentin sincero je bio hibrid ja sam zadovoljan

Danas zavrsio branje, sve uneseno i spakovano. Usjev je bio ZP606 na 2.5ha i dao je 20 prikolica tj. tačno 40 bunkera jednorednog SIP berača (Tornado, Šempeter, tako nešto). Može li neko da procijeni koliko je to kukuruza u tonama (zrna)?

Momo vlaga se kreće od 23-25% zato što sam ga merio 5 dana pre berbe i imao je 27% stim da sam merio klipove koji stoje uspravno a one obešene nisam a ima ih 50-60% obešenih a što se tiče prinosa mislim da će tu biti do 6000kg suvog zrna po kj.

Žao mi što ga nisam slikao mada mogu u čardaku ako vam išta znači, stvarno lep i dobar za ovu godinu.

Sretnu se lovac i ribolovac. Lovac započne razgovor:
- Jučer sam "skinuo" sedam patki jednim metkom...
- A ja sam uhvatio istovremeno dva šarana i jednog soma na jednu udicu!
- Ma daj ne zajebavaj, kako si mogao na istu udicu uhvatiti tri ribe odjednom?
- E ajmo mi ovako: smanji ti broj patki, a ja ću smanjiti broj riba - OK? ////// Mene pojedini prinosi podsećaju na ovaj vic :haha: mala šala :osmeh: za naš kraj je to malo teže postići,sve preko 7t. u zrnu po hekataru je veoma dobar prinos,ali sumnjam da ce biti i preko 6. Dosta ima šturih klipova,suša je ipak uzela danak .

Danas zavrsio branje, sve uneseno i spakovano. Usjev je bio ZP606 na 2.5ha i dao je 20 prikolica tj. tačno 40 bunkera jednorednog SIP berača (Tornado, Šempeter, tako nešto). Može li neko da procijeni koliko je to kukuruza u tonama (zrna)?
Bez uvrede ili si pogresio u ciframa ili zuta traka..

Imao sam 3 hektara kukuruza, 0.5ha sam silirao, obrali smo 2.5ha. U prikolicu je tovareno po 2 bunkera.

Parcele su bile

1. 0.7ha-6 prikolica (parcela uz rijeku)
2. 0.8ha-5 prikolica
3. 0.5ha-5 prikolica (parcela uz močvaru)
4. 0.5ha-4 prikolice

Kukuruz sam smjestio u 2 koša (13 prikolica), u montažni koš od armaturne mreže (2 prikolice) i na garažu (4 prikolice) i odvojena je puna prikolica lošijih i oštećenih klipova koje ću sutra da meljem.

Izvini molim te ali veoma je ružno da optužuješ nekoga da laže. Slobodan si da dodješ i vidiš. Morao sam da napravim koš od armaturne mreže jer nisam imao gdje da smjestim kukuruz. Treba napomenuti da je sijan jako često (18cm), da je zemljište duboko orano i ima mnogo stajnjaka, da je dobio jako mnogo djubriva i što je najvažnije, dobio je kišu u pravo vrijeme. Da nije mrak, sad bih izasao da slikam ali eto sutra cu.

@Toza

Ja živim u podnožju planine Majevice, imamo tešku zemlju za obradu ali to je djelimično spašava od suše jer se sporo isušuje i dugo drži vodu. Kao što sam rekao gore, agrotehnika je bila maksimalna (sjetva me pakleno mnogo koštala!) ali imao sam sreće da je u vrijeme klasanja bilo hladno i vlažno vrijeme tako da je oplodnja bila fantastična a dobili smo i kišu u pravo vrijeme (otprilike voštano zrenje). Inače će u mom kraju prinosi biti veliki, poslužila nas je sreća što su kiše par puta prekinule sušu i nije bilo vrelog vjetra koji mi je prošle godine uništio usjev AS54 na 1.5ha kada sam imao nekih 60% gubitka.

Sretnu se lovac i ribolovac. Lovac započne razgovor:
- Jučer sam "skinuo" sedam patki jednim metkom...
- A ja sam uhvatio istovremeno dva šarana i jednog soma na jednu udicu!
- Ma daj ne zajebavaj, kako si mogao na istu udicu uhvatiti tri ribe odjednom?
- E ajmo mi ovako: smanji ti broj patki, a ja ću smanjiti broj riba - OK? ////// Mene pojedini prinosi podsećaju na ovaj vic :haha: mala šala :osmeh: za naš kraj je to malo teže postići,sve preko 7t. u zrnu po hekataru je veoma dobar prinos,ali sumnjam da ce biti i preko 6. Dosta ima šturih klipova,suša je ipak uzela danak .
Tozo kod mene je u julu palo preko 100l u avgustu oko 60 tako da nemoramo da smanjimo patke:haha:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh