Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sjećam se jednom kad sam bio mali , da su moji na 0.9 ha (te njive više nema , odnio ju Vrbas za 2 godine) , sijali neki NS grupa 700 (neznam zašto ) , i greškom gusto , a godina se potrefila sa dosta kiše od pola ljeta . Kukuruz bio nizak al kad je od klasanja krenulo da kiši nije stalo. Bilo sa 0.9ha 22 koša nekog berača . Nikad se nije ponovilo .

nije greska,mislim,40 bunkera 20 prikolica...male prikolice,ili ajde ovako, 16 bunkera po h,to je po mom racunu 4 kikinde,jer sa njima i ja radim,,,pa je to normalno za sip,i da licitiram ,ako smem,prinos u zrnu,po meni je izmedju 7500 i 8000 kg po ha...aj zdravo

Danas zavrsio branje, sve uneseno i spakovano. Usjev je bio ZP606 na 2.5ha i dao je 20 prikolica tj. tačno 40 bunkera jednorednog SIP berača (Tornado, Šempeter, tako nešto). Može li neko da procijeni koliko je to kukuruza u tonama (zrna)?
U mene je 40 tornado i u bunkeru treba da bude oko 6 metara zrna pa pomnozi sa 40 bunkera i eto racunice:ppozdrav:

Imao sam 3 hektara kukuruza, 0.5ha sam silirao, obrali smo 2.5ha. U prikolicu je tovareno po 2 bunkera.

Parcele su bile

1. 0.7ha-6 prikolica (parcela uz rijeku)
2. 0.8ha-5 prikolica
3. 0.5ha-5 prikolica (parcela uz močvaru)
4. 0.5ha-4 prikolice

Kukuruz sam smjestio u 2 koša (13 prikolica), u montažni koš od armaturne mreže (2 prikolice) i na garažu (4 prikolice) i odvojena je puna prikolica lošijih i oštećenih klipova koje ću sutra da meljem.

Izvini molim te ali veoma je ružno da optužuješ nekoga da laže. Slobodan si da dodješ i vidiš. Morao sam da napravim koš od armaturne mreže jer nisam imao gdje da smjestim kukuruz. Treba napomenuti da je sijan jako često (18cm), da je zemljište duboko orano i ima mnogo stajnjaka, da je dobio jako mnogo djubriva i što je najvažnije, dobio je kišu u pravo vrijeme. Da nije mrak, sad bih izasao da slikam ali eto sutra cu.

@Toza

Ja živim u podnožju planine Majevice, imamo tešku zemlju za obradu ali to je djelimično spašava od suše jer se sporo isušuje i dugo drži vodu. Kao što sam rekao gore, agrotehnika je bila maksimalna (sjetva me pakleno mnogo koštala!) ali imao sam sreće da je u vrijeme klasanja bilo hladno i vlažno vrijeme tako da je oplodnja bila fantastična a dobili smo i kišu u pravo vrijeme (otprilike voštano zrenje). Inače će u mom kraju prinosi biti veliki, poslužila nas je sreća što su kiše par puta prekinule sušu i nije bilo vrelog vjetra koji mi je prošle godine uništio usjev AS54 na 1.5ha kada sam imao nekih 60% gubitka.
zombi u redu je po meni,to je cak i prinos izmedju srednjeg i rekordnog...nista ekstremno

cam00086.jpg
LG Aćienta i Agrister vlaga oko 18 %
cam00093.jpg
cam00094.jpg
cam00095.jpg
sejano na 25 cm negde 23 aprila,nicanje lošije iz dvanavrata,od djubriva dobio 200 kg ureje pančevačke u špartanju. Dosta ima klipova sa šturim zrnima koji nisu pretrpeli sušu,po mojoj proceni negde oko 30%. S' obzirom da je to jedan od našeg boljeg dela atara i da je pre toga parcela bila 5 godina pod lucerkom nisam zadovoljan,mada je taj deo zemlje dosta peskovit,mozda je to jedan od razloga slabijeg prinosa. Po meni je Aćienta za nijansu bolja,više redova zrna,dublje usadjena,klip deblji . Pionirov N01 mi se mnogo bolje pokazao na kukurizištu,sejan 29 aprila.

- - - - - - - - - -

Dolovac i kod nas je palo čini mi se i više od 100 litara kiše u julu,tako da patke i dalje lete i mora da se smanje :haha: šalim se malo,vaša zemlja je daleko kvalitetnija od naše tako ne može da se uporedjuje prinos :osmeh:

@Toza

I u mom kraju su pjeskovita zemljišta (ima ih pomalo uz rijeku i dalje u Semberiji) jako loše podnijela sušu.

Inače, imao sam danas priliku da vidim NS7020 (FAO 700). Zaprepastio sam se koliko zrno taj hibrid ima, nisam onako nešto nikad ranije vidio. Razmišljam da ga probam sledeće godine ali se brinem zbog velikog FAO, 700 je baš mnogo, posebno kad se uzme u obzir da sam dvije godine zaredom imao problema sa AS72 (FAO 650) jer jako kasno zrije. Uz jednu moju parcelu komšija je posijao AS72. Ja sam moju juče obrao a ovaj AS je još uvijek 70% zelen (list, stablo, klip) i nema teorije da će moći da se bere prije druge polovine oktobra što je u mom kraju već vrlo kasno i vuče ogroman rizik. Problem brdovitog terena je što je izvlačenje kukuruza sa njive veliki problem a i samo branje postaje nemoguće jer traktori ne mogu da vuku berač uzbrdo, ponekad čak ni sa prednjom vučom.

Imao sam 3 hektara kukuruza, 0.5ha sam silirao, obrali smo 2.5ha. U prikolicu je tovareno po 2 bunkera.

Parcele su bile

2. 0.8ha-5 prikolica
4. 0.5ha-4 prikolice

Kukuruz sam smjestio u 2 koša (13 prikolica), u montažni koš od armaturne mreže (2 prikolice) i na garažu (4 prikolice) i odvojena je puna prikolica lošijih i oštećenih klipova koje ću sutra da meljem.

Izvini molim te ali veoma je ružno da optužuješ nekoga da laže. Slobodan si da dodješ i vidiš. Morao sam da napravim koš od armaturne mreže jer nisam imao gdje da smjestim kukuruz. Treba napomenuti da je sijan jako često (18cm), da je zemljište duboko orano i ima mnogo stajnjaka, da je dobio jako mnogo djubriva i što je najvažnije, dobio je kišu u pravo vrijeme. Da nije mrak, sad bih izasao da slikam ali eto sutra cu.

@Toza

Ja živim u podnožju planine Majevice, imamo tešku zemlju za obradu ali to je djelimično spašava od suše jer se sporo isušuje i dugo drži vodu. Kao što sam rekao gore, agrotehnika je bila maksimalna (sjetva me pakleno mnogo koštala!) ali imao sam sreće da je u vrijeme klasanja bilo hladno i vlažno vrijeme tako da je oplodnja bila fantastična a dobili smo i kišu u pravo vrijeme (otprilike voštano zrenje). Inače će u mom kraju prinosi biti veliki, poslužila nas je sreća što su kiše par puta prekinule sušu i nije bilo vrelog vjetra koji mi je prošle godine uništio usjev AS54 na 1.5ha kada sam imao nekih 60% gubitka.
zombi u redu je po meni,to je cak i prinos izmedju srednjeg i rekordnog...nista ekstremno

- - - - - - - - - -

Parcele su bile

2. 0.8ha-5 prikolica
4. 0.5ha-4 prikolice

@Toza

zombie i kod nas je taj deo pored reke,i dosta je peskovitog zemljišta,mada jednim delom,drugi deo je smonica,koja je dosta teška za obradu,ali kad je suša rađa mnogo dobro. Jedan veliki plus je sto je reka Mlava blizu,neke parcele su mi na 50 metara,ima dosta rose ujutru i mnogo su hladnije noći . Ali je pesak zajeban kad udari suša i tu prinosi padaju dosta.

To sto sam izrazio sunju je iz razloga sto sam proverio tezinu punog bunkera od z 214 ,sama cinjenica da su gabaritno bunkeri veci na sip beracima opravdano mi izaziva nevericu..Pionir d11,b23,n43 setva od 15 do 20 aprila na rastojanju 23 dvoklipnostoko 30 procenta i dva polivanja predusev luceriste i sve to u klipu 11327 kg na 96ari.

- - - - - - - - - -

MOMO,ja znam priču koju sam čuo od mojih o hibridu SK1,koji je mnogo dobro rađao,e sad čiji je to hibrid i koliko je to godina unazad bilo ne znam tačno,ali znam i za priču da je za 2,3 kg. pšenice ,kukuruza moglo da se kupi litar nafte . Takodje je i djubrivo bilo daleko jeftinije,tako da se solilo i šakom i kapom,bacalo se po 400 kg mešavine po hektaru i još toliko kan-a,sejalo se mehaničkim sejalicama i imali su veoma dobre prinose. Sada se sve to poremetilo , litar nafte je 10 kg pšenice,za mešavinu ne smem ni da računam koliko je potrebno. Varijacije u cenama su velike i ljudi idu sa sve manjim ulaganjima a tu prinosa nema .

@Toza

I u mom kraju su pjeskovita zemljišta (ima ih pomalo uz rijeku i dalje u Semberiji) jako loše podnijela sušu.

Inače, imao sam danas priliku da vidim NS7020 (FAO 700). Zaprepastio sam se koliko zrno taj hibrid ima, nisam onako nešto nikad ranije vidio. Razmišljam da ga probam sledeće godine ali se brinem zbog velikog FAO, 700 je baš mnogo, posebno kad se uzme u obzir da sam dvije godine zaredom imao problema sa AS72 (FAO 650) jer jako kasno zrije. Uz jednu moju parcelu komšija je posijao AS72. Ja sam moju juče obrao a ovaj AS je još uvijek 70% zelen (list, stablo, klip) i nema teorije da će moći da se bere prije druge polovine oktobra što je u mom kraju već vrlo kasno i vuče ogroman rizik. Problem brdovitog terena je što je izvlačenje kukuruza sa njive veliki problem a i samo branje postaje nemoguće jer traktori ne mogu da vuku berač uzbrdo, ponekad čak ni sa prednjom vučom.
Promoter NS-a,mi rece da je taj NS7020,vise u fao 600 nego sto je fao 700 i da komotno probam i njega.

Kod mene u kraju, na brdu, prinosi su katastrofalni. Neki prosek je oko 3 do 4 tone klipa po ha. Odprilike kao i prosle godine, ponegde malo bolje. U ravnici je prica u potpunosti drugacija, i tu berba tek treba da pocne.
Inače, što se hibrida tiče, sudeći po pričama, apsolutnu pobedu odnosi ZP606. Taj hibrid je neverovatan. Ja sam ga uzeo jednu vreću za probu, sejao na 25 cm, ali još je pozelen, tek za 10-ak dana biće za branje.

Da li je prskanje herbicida jedini način da se suzbije korov, na proleće kada krene kukuruz da raste?
Ne bih da bacam otrove, a ne bih ni da kopam motikom.

Ove godine sam imao nešto manje posejano, pa sam frezirao izmedju redova,nije mi bilo teško, trava je prsla, ali sam oko biljke morao da okopavam motikom.
Sledeće godine ću posejati 30tak ari kukuruza i ne bih ručno da okopavam,a kao što rekoh, ne bih ni otrove da bacam.
Postoji li još neki način ,a da se ne bace otrovi,a da trava ne zaguši kukuruz?

Ako neces hemijski mozes pokusati masinski, spartanje i zagrtanje kukuruza,to je bez motike, ali opet mnogo zavisi koliko je bilo trave na parceli ranijih godina. U tvom slucaju najbolje je da zviznes celu parcelu totalom po skidanju useva i onda sledece godine probas da se izboris s travom na ovaj nacin.

E jbg sad druže, nema 'leba bez motike... Ja nisam čuo drugi način, tj. treći, eto možeš mehanički da ih trenutno suzbiješ špartačem pa zagrneš posle, ali će opet nići.
Ili da platiš druge da ti kopaju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh