Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svi Sindžetini koje imam su pokupili sve moguće bolesti što postoje , i pocrvenili (sad neznam dal je to "ono" crvenili jer klip je normalan a stablo ,list i perušina crveni ko krv) , listovi nekako naprečac se suše u trakama , ima budji čak sam naletio na jedan klip sa odvratnom braon budji . Slično kao lane kad sam probavao LG pa bilo crne budji-prašine kolko oćeš . Ipak odsad se zadržavam na dkc i pioniru .
Što se tiče roda još neznam koji će mi biti bolji D ili P , ali dkc je bolji u nicanju , bolji u gostom sklopu manje pada i zdraviji klip. Pionir ipak bolje podnosi ekstremne temp i sušu čini se u lošijoj zemlji.

Obrali smo 10kj do sad,8vrsti trotonka, hibrid pako, kvalitet zdravo los! lepo je formirao klip al nije posle imao cime da ga napuni jer je zadnja kisa pala 30.06.

Momo, po onome što si napisao to je ''ono'' naše crvenilo. Klip deluje normalno, ali kada ga ubereš, lak kao pero, zrno igleda kao da je isisano sve iz njega, a kada uvrneš klip imaš osećaj da je od sunđera. Ovo možda nije izraženo u tolikoj meri ukoliko je ranija setva i ukoliko je ranija FAO grupa hibrida.

Ali nije klip uopšte isisan , niti je lakši nego što bi trebo po veličini . Zrna su jedra ali su i ona dobila crvenu boju kad se klip polomi . Izgleda da ima više vrsta crvenila .

ZP505 sa povrsine od 18ari, klipovi lepi, ali nisam prezadovoljan prinosom. Jer je prosle godine AS62 dao identican prinos sa neuporedivo manje padavina i vestackog djubriva. A i seme me dosta iskostalo jer nije imalo u maloprodaji pa sam narucivao preko instituta plus postarina, a razlika nikakva u odnosu na komsije koji su kupovali po srpskom obicaju najjeftinija semena. Ove godine me Colomba prijatno iznenadila, sledece cu probati N43 i dvoumim se izmedju ZP341 i AS62. Mada ima vremena za izbor hibrida.

35jh.jpg

Ako kukuruz pocrveni u voštanoj fazi zrna i kod nas se ne primećuje razlika u odnosu na onog koji nije pocrveneo. Inače kod nas se crvenilo na kukuruzu pojavljuje već u julu mesecu (posle žetve pšenice), a svi znamo kakav je onda kukuruz.

Obrani 30 ari AS 72 u klipu. Mogao je jos da smanji vlagu ali morali smo da pozurimo, jer ce da prekopaju deo njive koji je drzava otkupila za izgradnju pruge. Prinos je jedna prepuna IMT prikolica od 3 tona. Bice sigurno vise od 1,5t zrna kad se okruni. S obzirom da nije bacen vestak i da je prskano samo jednom na crno ja i otac zadovoljni.
Na ostalim parcelama kukuruz mnogo bolje izgleda od ovog sto je obran ocekujem dobar prinos.

ja obrao 4h syngenta podbacila skroz agrimaks u istoj njivi jedno dzakce sto sam posejao je odrao po prinosu sada presao jednu njivu od 30 ari klipovi kao buzdovani ns 640 to nikada nebi sejao do sada da nije mi zafalilo to dzakce i pozajmio u komsiluk od prijatelja posto bila nedelja nisam imao gde da kupim :D

Sa kojim procentom vlage mogu da lagerujem kukuruz u trenceve a da mu ne bude nista tj da ne pobudja,trencevi su mi 2,5x2 i visine 3,8,mislim da moza da stane oko 15tona ,unapred hvala na odgovoru.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh