Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas poceo branje i to Sygentin Pako,nisam merio vlagu ali se ne kruni ni zrno

Juce obrao jedan hektar ranog,Zp 434 i NS 4023,434 je bio malo positan ali nije lose,dok je Ns 4023 podbacio stopostotno,u dan su posejani ali je novosadski 25 i vise dana poceo da odseca rod u odnosu na 434,bio je purenjak kad su ga stigle one vrucine i osusile ga.ZP 666,606,560,i Ns 540,sto ja imam posejano obecavaju solidan rod,ali je i to daleko od dobrog.

09.09.2013 13:40
[h=2]Suša odnela 15 odsto roda kukuruza, nema aflatoksina[/h]
107358.jpg

BEOGRAD - Berba ranih sorti kukuruza pokazala je da je šteta od kasne suše manja od očekivane i "odnela" je oko 15 odsto roda, a do sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave aflatoksina, izjavio je danas Tanjugu direktor udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

Berba kukuruza u punom obimu počeće za 15-ak dana, prognoziran rod je oko šest miliona tona, pa se ova proizvodna godina može smatrati prosečnom, rekao je Saković.

Vlaga zrna je takođe uobičajena i njen sadržaj u juče ubranom kukuruzu iznosio je od 20 do 22 odsto, naveo je Saković.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović ranije je izjavio Tanjugu da Ministarstvo poljoprivrede prethodna četiri meseca sprovodi najžešće mere u regionu da spreči pojavu aflatoksina, pre svega kod kukuruza, a inspektori kontrolišu ceo proces proizvodnje, transporta i skladištenja.

Ako bi ove godine došlo do stvarne ili izmišljene pojave aflatoksina, Srbija bi, kao deseti izvoznik kukuruza u svetu, bila u ozbiljnom problemu, upozorio je Golubović.
"Mi to nećemo dozvoliti", poručio je Golubović, napomenuvši da će ove godine pre berbe biti popisano i "sirovo" stanje kukuruza.

Ovi iz pokrajinskog sekretarijata tvrde da ima aflatoksina. Iz razgovora sa ljudima iz stručnih službi sam dobio iste informacije. Pogotovo ga ima više na stranim hibridima. Kome verovati?

Pioneer sto smo brali ne znam da li sam video jednu korpu klipova da ima neke plesni, ostalo zdravo kao dren. Mogu samo da s..u o aflatoksinu.

Bice pomalo na kasnije sejanim kukuruzima!Inace,mi beremo,do sada smo skinuli 3 k.j KWS Korimbos i Konsens,jako uprzeno i prljavo se bralo!Komusine koliko hoces,mada ima i kukuruza!Prosek do sada je 12 vrsti u Zmajevku 485, 8 vrsti u Pobedu sa stranicama(385 metara vrsta)+ ostecenja od dijabrotike na Korimbosu jako velika,bice i da se pabirci!Crvenilo na 10-ak posto klipova,mozda i manje,mada mi se cinilo da je znatno vise u jednom trenutku dok sam obilazio!Konsens malo kasniji od Korimbosa,u mleku ga opalila ona paklena vrucina +42 dva dana,i tu je presecen,inace bi bilo 20-30% bolje,ali sta je tu je!

Ovih dana rado usluzno krunjenje kuruza,vlaga se kretala oko 13%,prinosi oko 4t/kj,Pionner ubedljiv za sada,ja danas zakosio kod mene Florenciju onu sto je tukao led,imaroda lepog,al vlaga je jos velika 16,5%,ostavljamo jos koji dan...i da kod mene su izasli sa cenom od 13din/kg...

Skinuo oko 1.1ha, prinos izmedju 10 i 11 tona klipa.Hibridi KWS Korimbos i Pioneer A46, obecavali su ali Korimbos imao crvenila jedno 60% a Pioneer kasnio sa metlicenjem a kako su padavine izostale nije nalio zrno valjano.Uskoro nastavljamo dobre parcele pa se nadamo i boljim prinosima...

Bice pomalo na kasnije sejanim kukuruzima!Inace,mi beremo,do sada smo skinuli 3 k.j KWS Korimbos i Konsens,jako uprzeno i prljavo se bralo!Komusine koliko hoces,mada ima i kukuruza!Prosek do sada je 12 vrsti u Zmajevku 485, 8 vrsti u Pobedu sa stranicama(385 metara vrsta)+ ostecenja od dijabrotike na Korimbosu jako velika,bice i da se pabirci!Crvenilo na 10-ak posto klipova,mozda i manje,mada mi se cinilo da je znatno vise u jednom trenutku dok sam obilazio!Konsens malo kasniji od Korimbosa,u mleku ga opalila ona paklena vrucina +42 dva dana,i tu je presecen,inace bi bilo 20-30% bolje,ali sta je tu je!
Au pa vas bas pogodila susa,kako je losija zemlja kod nas rod je vise nego odlican 10 - 12 vrsti od 380m na zmaj 485

florencija sejana za vrsaj ,danas skinuta u klipu. malo redje je nikla,izgleda da nadomesti prinos u vidu krupnijeg klipa ,1.2 h 4 kikinde ,nedam po 13 din.aj zdravo

Da li ovakav raspored zrna ukazuje na nedostatak nekog djubriva i/ili na probleme u oplodnji ? Sva su zrna neorganizovana i razlicite velicine.

A malo kasnije naisao i na ovaj koren, podsetio me na ovogodisnju situaciju u poljoprivredi :sjasi::haha:

P0725 sejan 19.04, tuluzina nikakva ali klipovi dobri i 90% se drze kako treba.Sledeci na repertoaru za branje,samo da se malo ovremeni!
sm7e2r.jpg
Mogao bi jos da saceka ali bojim se da se ne kruni,bolje mu je u ambaru!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh