MOMOSARIC
Član
Da po vagonu , pardon .
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
kako zemo 120 e tona,kod mene u Bispromu je 25 maraka tona ili 10 metera kako mi kažemo s tim da se vlaga vrti oko 18 19 %Slučajno sam nekad primjetio kad smo počeli vršiti jednu njivu , nakosili jedan bunker i kad smo izmjerili vlagu , mislim 25-26% odustasli smo , al sam izmjerio prinos , naravno sveden na 14%. Kasnije kad je vlaga pala na 16% u istoj njivi pored prinos je bio manji , možda 10-15% . Kasnije sam to još više puta pratio druge godine i uvjek bi prinos pao ne baš tako malo. Neznam tačno šta je uzrok al mislim da je zbir više razloga , a bnalno bi se moglo reći da kad je kukuruz završio (crna tačka ) a to je bliže 30% vlage sve što može tada da mu se desi je da padne prinos , porasti nemože .
Šalim se ali recimo mogući razlozi : padanje klipova i stabljike toga uvjek bude bar malo , ptice , srne i slično mogu samo da smanje prinos povećati nemogu , ipak najveći razlog mi se čini da je to što se pri kombajniranju suvog kukuruza poneko zrno lomi ili ogrebe i tada se taj lom pretvara u prašinu i izlijeće van , kad je kukuruz sirov toga loma ima i više ali je krupniji i teži ne ide u prašinu nego završi u bunkeru. Čini mi se da mi je bolje platiti sušenje ovde je oko 120e tona sa te vlage , nego čekati.
kako zemo 120 e tona,kod mene u Bispromu je 25 maraka tona ili 10 metera kako mi kažemo s tim da se vlaga vrti oko 18 19 %
Toliko ste obrali jednorednim Z142s ?Jutros od 6 do veceras do 6 sati obrali oko 2,7 h.
Da, malo sam preterao oko 2,5h smo obrali.Toliko ste obrali jednorednim Z142s ?
Dali ti je to ok ili si ocekivao vise ? Koja je vlaga? Zar nije rano za vrsidbu?Gotovi kuruzi za ovu godinu,ovršeno sve u zrnu,prosek 33 metra po jutru.