Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slučajno sam nekad primjetio kad smo počeli vršiti jednu njivu , nakosili jedan bunker i kad smo izmjerili vlagu , mislim 25-26% odustasli smo , al sam izmjerio prinos , naravno sveden na 14%. Kasnije kad je vlaga pala na 16% u istoj njivi pored prinos je bio manji , možda 10-15% . Kasnije sam to još više puta pratio druge godine i uvjek bi prinos pao ne baš tako malo. Neznam tačno šta je uzrok al mislim da je zbir više razloga , a bnalno bi se moglo reći da kad je kukuruz završio (crna tačka ) a to je bliže 30% vlage sve što može tada da mu se desi je da padne prinos , porasti nemože :osmeh: .
Šalim se ali recimo mogući razlozi : padanje klipova i stabljike toga uvjek bude bar malo , ptice , srne i slično mogu samo da smanje prinos povećati nemogu , ipak najveći razlog mi se čini da je to što se pri kombajniranju suvog kukuruza poneko zrno lomi ili ogrebe i tada se taj lom pretvara u prašinu i izlijeće van , kad je kukuruz sirov toga loma ima i više ali je krupniji i teži ne ide u prašinu nego završi u bunkeru. Čini mi se da mi je bolje platiti sušenje ovde je oko 120e tona sa te vlage , nego čekati.
kako zemo 120 e tona,kod mene u Bispromu je 25 maraka tona ili 10 metera kako mi kažemo s tim da se vlaga vrti oko 18 19 %

[h=1]Стартна цена кукуруза 13 дин/кг, без проблема у откупу[/h]Ажурирано пре 14 часова 34 минуте
Стартна откупна цена кукуруза новог рода могла би да износи између 13 и 14 динара по килограму без пореза на додату вредност (ПДВ), изјавио је Танјугу директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин, истакавши да не очекује проблеме у откупу те житарице.

Enlarge

фото: А.Ерски

Тренутно имамо најнижу цену кукуруза не само у региону, већ и у читавој Европи, која износи око 13 динара по килограму ПДВ-а, па би цена кукуруза рода 2013. могла да стартује управо са тог нивоа, рекао је Галетин.
Он је објаснио да цена кукуруза прошлогодишњег рода не може да послужи као репер за поређење са међународним тржиштима с обзиром да имамо кукуруз који је заражен и лошег квалиета.
Галетин очекује да ће се наше тржиште у перспективи "врло корелативно" понашати са међународним тржиштима, с обзиром на процене да је нови род кукуруза доброг квалитета и није заражен било каквим болестима, а поготово не афлатоксином.
"Не очекујем проблеме у откупу кукуруза, с обзиром да информације Министарства пољопривреде, као и са терена, говоре да је кукуруз доброг квалитета, а складишта добро припремљена и третирана, као и да нема остатака афлатоксина", рекао је он.
Род кукуруза који ће износити око шест милиона тона, имаће место за квалитетан и добар смештај, нагласио је Галетин.
Очекујем да ће нови род имати и добро тржиште и да ће прве извозне испоруке показати да је наш кукуруз доброг квалитета и да ћемо повратити изгубљену позицију на светском тржишту кукуруза који смо изгубили прошле године, због појаве афлатоксина, казао је Галетин.
Када се активира извозна тражзња, не би требало да буде никаквих поремећаја на тржишту кукуруза, поновио је Галетин.
Цена кукуруза ће бити безмало дупло нижа него прошле године, али пољопривредни произвођачи су на неки начин спремни на то, рекао је Галетин.
Тај стручњак је подсетио да је кукуруз роба која од свих примарних пољопривредних производа има највећи тржишни капацитет, јер може дуго да се чува, па су ратари у могућности да изграде своју тржишну позицију и сами процене када је најбоље да кукуруз продају.
(Танјуг)

Lucijus Syngenta 14.4 vlaga, tezina zrna sa jednog klipa 130 g x 70 000 biljaka= 9000 kg ...realno tako ce i biti.
Vlaga Maisadoura 35. K (eksperimentalni hibrid) 15,5 % masa zrna 160 grama (sa svedenom vlagom na Jus) x 60-65 000 biljaka= 9-10.5 t/ha

Ostale nisam merio ali su svi hibridi do FAO 550 od 15-19 % vlage

Jutros crko lezaj na berackim valjcima,pa skidanje,nabavka lezaja,montiranje...skidanje kukuruza sto se do tad nabralo,po ovom suncu dosta za danas!Zadovoljan dosadasnjim stanjem u njivama...

Danas ovršio prvu njivu , koja mi je definitivno najlošija . Ležala voda u velikom dijelu pa sam sijao tek negdje početkom juna , poslije je opet došlo vode pa je jedno 10-15% potpuno propalo . Inače Pioneer F58 , grupa 250 bez djubriva osim jedne prihrane . Sudeći po ovom prinosu gdje sam mislio da će biti oko 3t/ha , (klipovi mali 12ak redi ) , bilo je 5.5t/ha biće ove godine solidno . Redove do kanala koji su jači sa vlagom sam odvoijo , 19.5% , a ostalo 12.5 % . Nas par komšija smo to podijelili za lične potrebe , u zajam ,za početak .

Toliko ste obrali jednorednim Z142s ?
Da, malo sam preterao oko 2,5h smo obrali.
Bile su tri njive, jedna 70 ari, druga 90 i treca 170, nju smo pola obrali.
Evo jos koja slika.
dsc0954.jpg

dsc0960.jpg

dsc0952.jpg

dsc0958.jpg

Poslednja izmena:
danas predavao suncokret,pa dosao jeda covek da meri vlagu,kermes posijan 07.aprila vlaga mu je bila 54.4 mozda bo dobio 3-4 dinaara po kili

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh