Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo dok se vrijeme ustabili krećem da kombajnišem redom , negledam vlagu uopšte nego gledam koji je krenuo da se lomi ili ispada , taj ide prvi . Po svom starom običaju vršem i sa 20 i 25 pa i do 30 % samo ako je dobio crnu tačku ide . Meni se tako pokazalo da mi se više isplati pa nek sam i čudak.

Savlagom. se vrijeme ustabili krećem da kombajnišem redom , negledam vlagu uopšte nego gledam koji je krenuo da se lomi ili ispada , taj ide prvi . Po svom starom običaju vršem i sa 20 i 25 pa i do 30 % samo ako je dobio crnu tačku ide . Meni se tako pokazalo da mi se više isplati pa nek sam i čudak.

kako ga vrsees sa tolikom vlagom.kako i gde ga lagerujes sa tolikom vlagom?

Samo dok se vrijeme ustabili krećem da kombajnišem redom , negledam vlagu uopšte nego gledam koji je krenuo da se lomi ili ispada , taj ide prvi . Po svom starom običaju vršem i sa 20 i 25 pa i do 30 % samo ako je dobio crnu tačku ide . Meni se tako pokazalo da mi se više isplati pa nek sam i čudak.

momo, gde treba da ima tu crnu tacku?

Juce merio vlagu na tri hibrida
pionir f73 16,7% planirano vrsenje
zemun polje 434 20% planirano vrsenje
Ns 6030 35,2% njega hteo danas da berem u klipu pa odlozio za desetak dana

na vrhu ili dole gde je siri, kako ko gleda sta je dno:p
:osmeh:

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Za proizvodnju suvog zrna najpovoljniji trenutak za berbu ili tehnološka zrelost postiže se pri nizoj vlazi od one u fiziološkoj zrelosti kada se stvori crni sloj na dnu kukuruza.[/FONT]

rig0uc.jpg

kako ga vrsees sa tolikom vlagom.kako i gde ga lagerujes sa tolikom vlagom?

Slučajno sam nekad primjetio kad smo počeli vršiti jednu njivu , nakosili jedan bunker i kad smo izmjerili vlagu , mislim 25-26% odustasli smo , al sam izmjerio prinos , naravno sveden na 14%. Kasnije kad je vlaga pala na 16% u istoj njivi pored prinos je bio manji , možda 10-15% . Kasnije sam to još više puta pratio druge godine i uvjek bi prinos pao ne baš tako malo. Neznam tačno šta je uzrok al mislim da je zbir više razloga , a bnalno bi se moglo reći da kad je kukuruz završio (crna tačka ) a to je bliže 30% vlage sve što može tada da mu se desi je da padne prinos , porasti nemože :osmeh: .
Šalim se ali recimo mogući razlozi : padanje klipova i stabljike toga uvjek bude bar malo , ptice , srne i slično mogu samo da smanje prinos povećati nemogu , ipak najveći razlog mi se čini da je to što se pri kombajniranju suvog kukuruza poneko zrno lomi ili ogrebe i tada se taj lom pretvara u prašinu i izlijeće van , kad je kukuruz sirov toga loma ima i više ali je krupniji i teži ne ide u prašinu nego završi u bunkeru. Čini mi se da mi je bolje platiti sušenje ovde je oko 120e tona sa te vlage , nego čekati.

momo,mislim da se dobar deo kukuruza,kad je vlaga 15tak posto,gubi jos u prihvatnom delu,kod privodnih lanaca .pa kod dela gde se koren odvaja od stabljike.mislim da kad je vlaga 25 i vise ,manje se gubi u tom delu.desava se da kad berem beracem,a kukuruz dobro suv, primetim zrna po zemlji,kad je manje suv,toga ima manje.dalje,petljika,ili guzevina,mislim na vezu izmedju korena i stabljike ,je u zavisnosti od vrste hibrida,jaca ili slabija....i sad ,kad je jaca ta veza,kukuruz suv,i kad ga u otkidackom delu zezne...prsti kukuruz na sve strane.kod kukuruza sa vecom vlagom toga ima manje,puno manje...eto toliko,cenim da se deo kukuruza gubi i tako.aj zdravo

Tačno je da nije dobro posejati kukuruz do kukuruza?Mislim, dva različita hibrida.Odgovara mi na istoj parceli da posejem jedan pored drugog,jer imam dosta prostora..vidim da ovde govore da šećerac poseju u sredini nekog drugog hibrida..pa zbog toga pitam da li je dobro posejati više kukuruza jedan pored drugog?U institutu su mi rekli da to nije dobro,a ovde vidim da to neki rade, ili je to manja količina?

Meni su u institutu rekli da to nikako ne radim,čak je poželjno da različiti hibridi budu udaljeni ako je moguće i da šuma bude izmedju njih.50m najmanja udaljenost,poželjno 200m.
Inače, F1 se i tako ne ostavlja za seme.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh