Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas merili vlagu ide od 13,3% do 15,9% sutra, ako se sastavimo, krećemo malo u probu.

Ja sam danas probao jednu njivu na kojoj je posejan P0216. To je maltene prva njiva u ataru, posle slatine, i duva vetar s Tamisa, i kukuruz je prvi podgoreo, i sazreo od svih mojih parcela. Rucnim uzorkovanjem, i merenjem, vlaga je bila od 12,6, do 13,5%. Kad je kombajn obisao krug, vlaga je bila 15,5-17, zavisi od merenja, tako da sam prekinuo vrsidbu, jer sam hteo da ga skladistim u podno skladiste, a vlaga mi je bila malo jaka, s obzirom da bi dosao dole, a preko njega jos 3 metra kukuruza...

Sto se tice prinosa, nije mereno, ali mogu reci da sam optimista. Obisli smo jedan krug, tj 12 vrsti duzine 380m, i bunker na Z171 je bio pun kao oko... Sacometrijskom metodom ima oko 3-3,5 t, iliti oko 6-6,5 t/kj.

Vidi ovako, ako te zanima koja je vlaga, a BAS imas vremena da se igras, postoji nacin kako da je odredis...
1. okruni nekoliko klipova, i izmeri tezinu zrna
2. Ubaci zrno u rernu (npr 15ak minuta na 50ak stepeni). Kad zavrsis izmeri tezinu zrna.
3. ponavljaj ovo sve dotle dok u dva uzastopna grejanja ne dobijes istu tezinu zrna. To znaci da je zrno apsolutno suvo, i da u njemu nema vode.
4. Iz odnosa tezine sirovog, i osusenog zrna dobices procenat vlage.

NK.Heliko.
Potencijala je bilo ,medjutim nije bilo sreće. Izgleda da je ovo drugo važnije.
v3fue1.jpg

o9ogoy.jpg

Ja sam danas brao uslužno kukuruz i brao od 6 ujutro do pola 9 navećer da bi mi lik reko da je sve ukupno bilo 2,5 kj ja slom živaca dobio rekoh sad sam ti brao, za vršaj također me nemoj zvat, realno sam obro jedno 5,5-6kj jos nisam tako sta dozivio al eto događa se.

Vidi se ja sam bio pzvan na 2,5kj i kazem mu dobro jutro je 450kuna, kaže on u redu ja doso kad ono vidim ja ima tamo 2-2,5 kj u tom prvom komadu ja zavrsim to kaze ajde idemo dalje, mislim u sebi mozda se predomislio pa cemo vise obrat odkud znam, kad na kraju kaze on meni 1125 kuna ja osto bez teksta -.-

Sklepaj vataču i premeri njivu. Ako imaš savremen mobilni može i sa njim, lako i precizno, ima uputstva i na jutjubu.

Svašta se dešava , mog rodjaka tužio čovjek da mu nije iskipo sav tritikal iz bunkera nego je odnio kod drugog i to nakon mjesec dana ?? Na kraju je dobio po nosu pa ga ponovo tužio i za to.

Vidi se ja sam bio pzvan na 2,5kj i kazem mu dobro jutro je 450kuna, kaže on u redu ja doso kad ono vidim ja ima tamo 2-2,5 kj u tom prvom komadu ja zavrsim to kaze ajde idemo dalje, mislim u sebi mozda se predomislio pa cemo vise obrat odkud znam, kad na kraju kaze on meni 1125 kuna ja osto bez teksta -.-
Ja 2010 moj kukuruz 1.5 kj sa imt 549 kom i jednorednim zmaj 214 sam skidao od ujutro od6 do uvece do 7 u sporohodni 1 tako dobar je bio kukuruz al ove god neverujem da ima iko takav dobar rod da od ujutro do uvece treba da se skine 2.5kj

Danas sam obilazio svoje kukuruze, ima ga, ali je to daleko od dobrog roda, ja mislim da ce tesko dugurati vise od 5 tona po kj, sve je uradjeno po pravilima itd. Evo slike, nekako je sitan, lagan...inace,to je Pionir T36.
2013-09-08-4.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh