Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kiš,da li je ovaj kukuruz iz ljutova ?

Јуче причам са човеком са НС института који ради на кукурузу. Они раде наводњавање семенског иако каже да нема потребе, још увек не увијају листове. На то му ја кажем да је јако интересантно да ја на својим такође нисам приметио да увијају лист, као први знак недостатка влаге а подгорели скоро до клипа. Његов одговор је био да то може да буде последица росе, ноћу пада температура, роса је најизраженија на доњим листовима, а са јутром сунце брзо упече и листови се буквално скувају.
Има ту неке логике јер је баш ове године изражено то нагло пропадање (подгоревање) кукуруза, чини ми се да ни прошле године није било тако.
Са друге стране, баш та роса добро дође соји и она се добро држи.

Moguce da je od rose...kazem ja da se ove godine kod mene dekalb nije uspicio vec odmah izgoreo

slika652.jpg
slika656.jpg
Sad je stvarno gotov.

Evo danas sam išao da vidim svoj drugi dkc ogled , u dijelu koji nije uopšte dobio one kiše u julu . Inače je jako blizu šljunak i baš tu kiša da preskoči :zli:

Kome nije dosadno da pogleda , sve je naglo izgorelo u desetak dana.

Na 0:03 ogled dkc (ne moj) navodnjavan više puta , na 0:56 pokušaj postrnog kukuruza pored navodnjavanja par puta teško će se izvući , na 2.30 moj ogled dkc .
(Spasoje je ovde skoro kupio prikolicu i plug pa će prepoznati )

[video=youtube_share;Zv635YFEPhI]http://youtu.be/Zv635YFEPhI[/video]

Au,zemo pa kod vas baš neke njive spržlo,kod mene do 10-jula malo nabacivalo kiše da pokupi prašinu ali kukuruz je u boljem stanju,dok su pojedina sela dobila 2 dobre kiše u jul-u.:ppozdrav:

Jos se malo zeleni ali je do klipa izgorelo,skoro svi klipovi obeseni...s obzirom da je mlecna linija ispod polovine zrna,milsim da ima oko 40-45% vlage...klipovi od 14-16 redova,suvi i sitnog zrna...okrunjen ima svega 180g na ovu vlagu..znaci oko 110-115g kad se svede na 14%...jako losa godina

2v93ksm.jpg

2znpq1d.jpg

n5g2ag.jpg

32zomqw.jpg

Jbg vidi se da su sitna zrna i ono sto je po meni glavno je da izmedju zrna ima praznog mesta!
Kad se zrna mogu prstima pomerati i nisu nabijena jedno uz drugo nazalost nema dobrog roda!

I koji to kukuruz razvija po 2-3 klipa krupna i zdrava , da i mi sijemo . Tolke godine se borim sa ovim koji daju po jedan klip , pa se čudim što nikako ne krene .:sta:

EEE brate planina,hlad + sto se nalazi pored reke nema vruceg vetra..vi ne verujete sta znaci kada je njiva sumom okruzena sa dve strane , i to sa istocne ...sad svi lepo na planinu :haha: :haha: .... :)

EEE brate planina,hlad + sto se nalazi pored reke nema vruceg vetra..vi ne verujete sta znaci kada je njiva sumom okruzena sa dve strane , i to sa istocne ...sad svi lepo na planinu :haha: :haha: .... :)
Svaka cast...Nema nam druge nego i mi red Topole,Breze,Hrasta,Bukve pa red KWS Kermes, Pionira D11,LG Poncho,AS 72...ima da rodi po 3-4 klipa od jedared!Salu na stranu,dobar je to zaklon od ovih vrucina,ali za tih 3 klipa treba i dosta hrane,vode i medjurecni razmak od 30cm+ Nisi napisao koji KWS si sejao na svojoj njivi?!

Imam i ja u jednoj njivi , gdje je odpola uzduž hrastova šuma pored , lad već od 2-3 popodne hvata jedno 5-10 redi . Kad ovamo na suncu klasava , tu budne jedno metar visine. E poslije kad ovamo izgori tu ostane zelen do oktobra , ali klipovi budu mali , a grupa 600 tu da bi sazrela trebalo bi jedno 2 godine .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh