Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bolje i da nije bio onakav pocetak,jer je inicirao sve potencijale hibrida pa smo negde dobili stabljiku i sa sest klipova,a uglavnom sa dva do tri.Sada,kako nas przi a vlage niotkuda,mnogo bolje bi se nosio i nalivao jedan valjani klip umesto tri-cetiri neprirodna i neprimerena ovakvim uslovima.

Pačiji mućak miriši u odnosu na ove naše pokvarenjake na RTS ,i ne samo tamo svuda smrdi gde god kreneš

- - - - - - - - - -

dragane nikada se ne zna kada ce kisa
Bolje misliti da je neće biti pa ako padne dobro došla,jedne godine u gustoj setvi kukuruz ostao jalov, od sledeće godine 26 do 30 malo ureje i šta mu bog da

Juce bio malo u obilasku i evo slika kukuruza u nasem ataru

Ne znam da su se i prosle godine ovako rano klipovi oklembesili ima da popadaju do 1. sept...kise nece biti za one kasne sorte bar kod nas ni do gospojine po prognozama pa osta zrno maleno,tako da se slobodno moze susiti i meriti gramaza pa poceti sa nekim prognozama o rodu...gledam danas emisiju na RTV gost onaj sa protesta...kazu namerno prognoziranje niskom cenom 13-14 dinara u septembru podignu 2 dinara na 15-16 i svi zadovoljni...psiholoski rat

Danas išao na vašar u Bačku topolu,kukuruzi izgledaju jako loše osim par izuzetaka,par njiva se mogu komotno početi brati,a kiša i da poplavi neće pomoći,možda još za kasno sejanu soju ali i to se već meri u satima.

Rana setva ce jos nesto i da da,ko je kasnije sejao taj je zavrsio pricu,osim da nije dobio dobru kisu u julu i sinoc... Ovo je P1114 sejan 21-og aprila ali je i on zavrsio pricu,za 15-ak dana bi mogao komotno da se bere beracom... Ove godine sve na brzinu izgleda,a sto je brzo... Tacno ce biti 4 meseca i neki dan preko od setve do berbe,a jedan mesec je izgleda nestao iz kalendara,tako prosle godine,tako i ove!Dobro ovde je u pitanju basta,manja povrsina i tu mi i postrno stigne na vreme za berbu,jaka je basta i gura svaki usev kao luda,ali...mislim da je skracena vegetacija barem za 15-20 dana minimum
29bd3qc.jpg
29xylwh.jpg

Na prvoj slici je Paco, sejan na 21 cm 21.04. imao je nejednako klicanje ispao je dosta slab sklop, ocekivanje je oko 3.5 do 4 tone po kj
2013-08-10-drfzavna-z-2.jpg
Na drugoj slici je njiva koja je posejana poslednja, tj 26.04 pionir F02, ovaj kukuruz izgleda najlosije, tanke sustabljike I dosta je podgoreo
2013-08-10-bagi-3.jpg
Na trecoj slici je najbolji kukuruz koji imam, posejan je 17.04. na 21 cm, pionir P0275, visina mu je preko 3.5 metara, a klipovi su na 170cm visine
2013-08-10-mamina-njiva-.jpg

Išao danas malo prema Vršcu, kako koji deo ali ima njiva koje mogu komotno da se beru beračem, skroz žuti i sa odvisilim klipovima.

Danas sam isao malo kroz HR naisao sam na 3 njive da mi se svidjaju jedna je bila kod groblja u VU ogles OS hibrida,jedan ne znam koji je i jedan kod nas u SR ogled pionira. Dosta su podgoreliji od ovih kod mene u kraju,ali nije strasno kao na slikama. Video sam i jednu tablu semenskih koji nije vislji od struka tuga kako izgleda,po prici sa tecom oni ce proci kao mi lane kaze spolja velika ljuska unutra prazan klip,kad sam mu pokazao slike mog ogleda i onog pionira kaze da mi mozemo da castimo kako je dobar kukuruz.

cetvrtak i petak su sahranili 70%kukuruza u mom kraju taj kukuruz koji je oborio klip nemoze da bude dobar,moze jedino ako je zavrsio klip i nalio zrno do kraja i usao u fazu zrenja,kod nas ima kukuruz koji su u mlecoj fazi pa su izgoreli,ove godine je gore nego prosle jer prosle godine nije bilo 40c

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh