Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
jedna zanimljivost ,jedana ogledna parcela DKC hibrida lep kukuruz zelen postavljene table ma super ali kako su udarile vrućine on počeo da podgoreva i ne da je podgoreo nego do vrha izgoreo brže bolje poskidali table ali da su to lopovi pokrali table nebi me čudilo ali me čudi što su table skinute i bačene u njivu sve na gomilu jer bi da su ostale bila anti reklama :haha:

Ovom prvom ja verujem,a kukuruz nisam tolik bas testirao.

pidikanac@
Koji ogled kod nadela ili prema Kovinu?

Naš Rasinski okrug pao je pod sušom.Morava je ostala ko veci potok,voda u bunarima nestaje.A u polju noga propada gde je pukla zemlja.Klipovi nezavrseni dosli do trecine i posle samo okomina,šiljata šaša u kojoj je kuruz.Loše do Boga

Danas gledao 3 hibrida dekalba fao 300,400 i 600 kod nas:

Dekalb 4590 suv kao barut izgoreo...krupno zrno,sejan 18.04 16 redova lep zaobljen klip skida se oko 1 sept drugi klip nema
Dekalb 5276 podgoreo do klipa,zrno solidno,drugi klip nema,16 redova sejan na 18cm
Dekalb 6101 zeleni se oplodnja solidna,nije vrh kod vecine oplodjen,redova 18-20 ali bas neverovatno sitno zrno ima i drugi klip...taj nece izgurati da dovoljno nalije ni prvi pa da pogura prinos

Generalno Dekalba po izgledu lako prepoznati jer je naglo izgubio lisnu masu i iskreno najvise mi se svideo 4590 iako nista vestaka osim uree u prolece nije bacano...od najavljivanih rekorda ni R...bice ispod proseka po sadasnjoj situaciji....

Poslednja izmena:
U mom kraju kukuruz je već u lošem stanju, situacija kao i prošle godine, ponegdje i gora. Danas sam bio u Semberiji, Bijeljina preko zaobilaznice do Pavlović Mosta. Kukuruz je u tom dijelu katastrofalno loš, suša ga je desetkovala. Na jednoj parceli sam vidio ogled desetak vrsta hibrida (Dekalb, ZP, NS, BC, LG, Pioneer....), stao sam pored puta i pogledao ga, vjerujte da se ne zna koji je u gorem stanju. Malo me iznenadilo stanje Dekalb hibirda, djelovali su mi kao da im suša najteže pada.

Što se mog kukuruza tiče, prepisana prošla godina. Dvije male parcele idu u silažu sledeće sedmice, ZP606 je odlično napredovao do ovog toplotnog udara tako da će silaža biti dobra, zrna ima ali ne vjerujem da bi preživio do pune zrelosti tako da ide u kanal. Na ostalim parcelama situacija je zadovoljavajuća sem na onim dijelovima gdje ima gline, tu je izgorio i nema mu pomoći ali ne radi se o velikim površinama. Klip mu je u potpunosti oplodjen (zahvaljujući kišama i prijatnim temperaturama prije nego što je ovaj pakao otpočeo), ima oko 900 krupnih zrna. Imam iste površine kao i prošle godine tako da očekujem isti rod, možda nešto bolji ako bude kiše za vikend kao što najavljuju.

Prosle godine sejao sam na ovoj njivi ZP 677(Legendarni) Kukuruz je stvarno lepo izgledao dok nije dosla ona susa posle toga POLA klipa je virelo iz sase!Ovrsili smo ga bilo je svega 1500kg/kj!
Evo kako Izgleda na toj istoj njivi Pionner D11.

2013-07-26183354_zps0831fef4.jpg

2013-07-26183033_zpsb3fd20c5.jpg

2013-07-26182747_zpsa74f32cf.jpg

ZP vise nikad u moje Njive!Klip ima 20 redi zrna i dugacki su u proseku oko 25 cm.Ova njiva se nalazi od pocetka deliblatske pescare svega 1.5 kilometar!

Dekalb 4590 suv kao barut izgoreo...krupno zrno,sejan 18.04 16 redova lep zaobljen klip skida se oko 1 sept drugi klip nema ....
Imao sam ga prosle godine, u jednoj od najboljih njiva, katastrofalno je podbacio.Mozda je u dobroj godini dobar, ali susu i ove vrucine ne podnosi.Dzabe ga hvale, ja ga vise posijat necu.

Par slika mog kukuruza od pre neki dan.
Institut Osijek
OSSK DRAVA 404, sejano 1.5. na 23 cm, urea 50kg/kj predsetveno, NPK3x15 100kg/kj u mašinu i prihrana u kultivaciji KAN 100 kg/kj

OSSK 499, sejan 27.4 na 23 cm, u setvi 100kg/kj NPK3x15 i prihrana u kultivaciji 100 kg/kj KAN

I za silažu od Syngnte MAVERICK, sejan 25.4 na 21 cm, 100kg/kj NPK3x15 + 100 kg/kj KAN u kultivaciji.

Sa glavnog puta skreni kod Paorovog (batko)silosa levo(gledano ka Dolovu)i idi tim putem pravo.Farma ti ostaje sa desne strane a sa leve su usevi i vide se ostecenja.Dublje unutra je Almexova repa i tu neznam da li ima ostecenja ali na kukuruzu ima dosta bas.

Sad znam gde je,imam dve duzi dalje 7 lanaca suncokreta i nisam video nikakva ostecenja na kukuruzu i suncokretu.Na jednoj basti tu u bilizini imam isto tih tackica ali normalno napreduje.

Ja sam to video kad sam vukao zito u Mramorak i posle sam cuo sta je bilo.Mislim da je i komisija za procenu stete izlazila,raspitaj se.Krivica treba da je JAT-ova jer sa diznama nesto nije bilo u redu,ali vidi sa nekim ko je bolje upucen od mene,ja sam usput cuo neke stvari ali me nije puno interesovalo pa nisam puno obracao paznju.

Ocu dragane hvala puno na informaciji,Ovde niko nista neprica.Zadnji put nisam bio obavesten za naftase kad su gazili,svi ovi cutali i uzeli pare a ja nista:kisa:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh