Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da i nas clan SasaK zna nesto o tome posto je u istom danu i u Gaju prskano pa se desilo isto to.:ppozdrav:

Danas sam obisao najbolju parcelu pod kukuruzom, na toj njivi imam Mikado za silazu na 20cm,KWS Konsens ,Pioneer A46 i KWS Korimbos su sejani 4 reda jedan pa drugi!KWS KOnsens je jako dobar, nigde nije podgoreo.Korimbos fantastican i po slobodnoj proceni za 30% bolji od Pioneer-a A46, posto me interesovalo poredjenje KWS i Pioneer-a, pratio sam ih citavu vegetaciju i Korimbos od starta bio bolji, sklop mu je dosta bolj,i dok Pioneer iako ima losiji sklop nigde nije odvalio neke velike klipove a kod Korimbosa-a klipovi samo takvi!Pioneer poceo da podgoreve dok Korimbos jako malo, samo najmanji listovi! Sejani na 23cm i jedan i drugi!
Mogao bih da kazem da je Korimbos najboli hibrid posejan na mojim njivama ikada, da nije krenulo CRVENILO koga za sada ima samo na KWS-u 20% dok na Pioneer-u ni jedna biljka!

Djubrenje MAP 150kg, stajnjak, i urea 300kg po hektaru!
Folijarno 2 puta, prvi put SOLARIS I aminokiseline, drugi put Opera i fastak!
Vise stvarno nisam pametan sta sejati!!!

Ovih dana ce mu biti sahrana!

abcd0036.jpg
[/IMG]
abcd0037.jpg
[/IMG]
abcd0038.jpg
[/IMG]
abcd0039.jpg
[/IMG]

obisao sam moje kukuruze pre nekih nedelju dana,zadovoljan izgledom i stanju, jos su bili zeleni do zemlje ali odavno zavrsili nalivanje.. danas sam isao da vidim jednu strnjiku da li treba da se prska i prodjem pored jedne svoje njive kukuruza opet kad me slog nije strefio, da ne prepoznas njivu.. rod ce biti ocekivan ali je neverovatno brzo je poceo da zre i da mu se susi stabljika klipovi polusavijeni, nisam mogao da poverujem... u pitanju je n43 i nesto f38, za desetak dana (ako ovako nastavi mozda i manje) pocecu berbu u klipu jer je tako i planirana ova parcela..

Rekoh ja skidanje u zrnu max do 10-sept inace popadace sve...da mi je to neko pricao pocetkom avg... zaista ekstremne promene...moja njiva zuta i suva kao da je polovina septembra..zeleni se malo na vrhu kao i taj pionir

Ja sam posejao KWS DKC 4964 i NS 444. Kukuruzi su jako dobri,zrno im je na prelasku iz mleccne u vostanu fazu ,pa bih za 10-ak dana trebao praviti silazu. Svaki je razvio po 2-3 klipa krupna i zdrava.Mada mi se po njemu razvilo jako puno kukuruzne trave,kukuruz je tretiran jako dobrim preparatima,ali je jednostavno takva zbog pocetne kisne godine.

Kakva je to "kukuruzna trava" ??? Koji su to jako dobri preparati,daj nam blize informacije.I da,koji KWS si sejao?! Ljudi sta mislite,hoce li biti opet aflatoksina,posto je opet susa i prevremeno zrenje,a gljiva Aspergillus to obozava!

Јуче причам са човеком са НС института који ради на кукурузу. Они раде наводњавање семенског иако каже да нема потребе, још увек не увијају листове. На то му ја кажем да је јако интересантно да ја на својим такође нисам приметио да увијају лист, као први знак недостатка влаге а подгорели скоро до клипа. Његов одговор је био да то може да буде последица росе, ноћу пада температура, роса је најизраженија на доњим листовима, а са јутром сунце брзо упече и листови се буквално скувају.
Има ту неке логике јер је баш ове године изражено то нагло пропадање (подгоревање) кукуруза, чини ми се да ни прошле године није било тако.
Са друге стране, баш та роса добро дође соји и она се добро држи.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh