Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas prolazio pored jedne njive gde mi je pionir B23 pa skrenu da pogledam kako izgleda
dd4eea269220965.jpg
[/URL] [/IMG]

Eeee , B23 , ovde je on Sveto pismo . Ja lično ga ne sijem , al mislim da je u mom kraju godinama daaaleeeko najzastupljniji hibrid od svih . Pogotovo stariji težaci i ovi što rade silažu se kunu u njega . I dalje se snjim obaraju rekordi u silaži . Ako ga Pionir izbaci imaće problema kod mojih komšija.

NA tv usrotelevizije dnevniku nikad bolje kukuruz nije rodio 7,5 miliona tona ,rekordna berba,lopovi trljaju ruke,ali Bog neda stao na nasu stranu neda bitangama,verovatno da je tako i u ostalim drzavama,teska susa, samo sto ce ostalima biti isplacena steta a nama ocov ku... c

Jel to bez arende i neki minimum djubriva,meni mnogo vise izlazi.
200kila ruske 16 200 kila ruske ureje,ja oro znaci 15eu 3 puta kultiviranje isto max 15eu sejanje 5eu seme pioneer n01 izracuja sam mozda sam ja lose izracuno nabrzinu

- - - - - - - - - -

i otrov kalisto+dubinski

- - - - - - - - - -

sa arendom izadje do 500eu

Odgovor na pitanje Grunta o DKC 5783: Hibrid koji je prosle godine prvi podgoreo a u mom slucaju rodio 4500 kg/kj i bio mi je jedini koji je zasluzio da bude i ove godine posejan. Postovanje i prema 5276 ali bio je posejan u losijoj klasi zemlje. Ovako izgleda 5783 ove god. na parceli koja je u jako dobroj kondiciji i bio je iz starta najbolji ove god. Visok je vise od 3 m a klipove nosi na visini od 1.5 do 1.7 m. Posejan 19. Aprila na 21 cm. Jesenas baceno 100 kg/kj MAP-a i predsetveno 150 kg/kj Ureje. Prskano u split aplikaciji Equip 0.7 l/kj + Calisto 0.1 l/kj. Jednom ospartan pa druga doza Eqipa od 0.7 l/kj i to mu je sve bilo.
6bbx.jpg
vms0.jpg
ntpi.jpg

Znam da je bilo vec dosta teoretisanja, ali da li neko moze da napise svoju racunicu za ulaganja u kururuz ove godine?

Evo neka priblizna racunica:
Posto su mi zemlje u nekoj malo iznad srednje(recimo prosecnoj) kondiciji bili u jesen 2012, sto je doslo od toga da sam u zadnjih par godina bacao 100-200kg/kj npk djubriva ili pod psenicu 100 kg/kj map-a, a prinos kukuruza mi je prosle godine zbog suse na ovim visljim terenima bio 1250kg/kj(sa okrunjenih 42kj u 9 parcela), odlicio sam da smanjim ulaganja(mada nikad ne koristim max agrotehniku, po meni to nije najracionalnije).Ne treba meni da sam ja dasa u selu sa bog zna kakvim prinosima, bolje da imam sigurnu zaradu.
Jesenas oranje na 25cm, bez npk djubriva.U prolece 2x priprema,setva,prskanje na zeleno,zagrtanje i bice kombajniranja(to placam jer nemam ni berac ni kombajn),tarupiranje posle zmaja 142.Pre setve sam bacio 100kg/kj madjarske uree.Setva sto ranije, ove godine od 16-19.aprila.Semena su: bo8,n01,f73,d11,p0216,zp434,zp560,zp606,dkc4795 i dkc5276.Napomena da jeftinijeg zp semena imam od svakog po 2 sj da im dam sansu da se pokazu sa Pioneerima.B08 kontra zp434,d11 protiv zp 606.Inace ovi su namenjeni za cardak.Sva semena sem zp-a su bez insekticida,isto da se nesto ustedi.Tretirani kod kuce Pozitronom.Pozitron 6300 din/lit.
Najskuplje seme je bio dkc 17.800 din/80.000 zrna.Na 25.000 zrna stavljam 0,6dl Pozitrona.
Setvu sam isao na 25,5 cm(56.000 zrna/ha) za fao 300-500 i na 27 za fao 600.
Hemiju vec godinama koristim Bayerovu, ove godine Nicogan 1l/ha+Plamen 0,6l/ha isto zbog ustede.Nicogan 950 din/lit Plamen 1500 din/lit.
Racunica:
Seme(najskuplje) 7120 din/kj + 850din/kj Pozitron.
Urea 4850 din/kj.
Hemija 1060 din/kj
Kombajniranje 6000 din/kj
Zakup 700 kg/kj psenice x 16 din = 11.200 din/kj
Nafta priblizno 30 lit/kj = 3000 din sa regresom.
Osiguranje 7t/ha x 18 din = oko 3000 din/ha znaci oko 1700 din/kj od cega sam 20% povracaja vec dobio od opstine Backa Topola i nadam se 40% od ministarstva.(racunacu zasad punu cenu).

Sve ukupno 35.780 din/kj.
Subvencija 6000 din/ha vec dobio.To umanjuje ulozeno.

Imam 38 kj kukuruza,od toga 25 u monokulturi ostalo posle psenice.Ocekujem prinos 4t/kj u proseku suvog zrna(na nekim parcelama ce bit i vise, ali videcemo).
Sa cenom od 14 din/kg i prinosom od 4tone cu bit extra zadovoljan, mada ne planiram ni zrno prodati u jesen,cekacu cenu, mozda bude malo extra zarade.
Puno kljucnih faktora utice na krajnji rezultat.Smanjio sam ulaganja,jeftin i ne preteran(700kg/kj psenice) zakup sa ovom cenom psenice....Nije mi jasno kako neko uzme arendu u evrima, pa jel onome zemlja rodi evre???Meni zemlja rodi kukuruze ili jecam,psenicu, eventualno suncokret, mada njega izbegavam.Ako je cena niska i zakup je jeftiniji, mada kad nema prinosa i cena bude skupa onda pusiim.Prosle godine sam puko na kukuruzima redovno, nabacao 100-200 kg/kj npk i 150 kg/kj uree pre setve,zakup 15.800 din/kj,Bayerova skupa hemija,seme sa ponchom,setva na 21 cm, prinos 1250 kg/kj(sreca da sam najveci deo morao prodati u jesen po 28 din/kg, a zadnje nedavno po 19,50 din/kg.
Premostio godinu sa bankarskim kreditom, nikako zaduzenje na ugovor po zadrugama.To je kradja nevidjena.

Za dva dana mnogi kukuruzi su kaput....Imam opšti utisak da su opet dekalbi prvi požuteli.Šta više kod njih opet ima žutih listova odozgo,pa par zelenih ,pa opet žuto do dole.Ne mogu da kažem da je ni blizu loše kao prošle godine ali o rekordima kao 2011 nema priče bar kod mene.Ukoliko padne kiša za vikend ne znam koliko će uticati na prinos.Nisam toliko stručan da procenim hoće li nekoj grupi i datumu setve pomoći ali sam siguran da će ukoliko padne i cena to uraditi.Što se mene tiče neka iskustva sa ovom državom i lopovima(otkupljivači-izvoznici) mi govore da je možda bolje i da NE padne kiša.

U našem ataru je tuga.Da padne 200l kiše po kvadratu nema leka za kukuruz.Kasnije ću postaviti slike mog kukuruza koji se nalazi u ataru sela Prhovo a to je ono selo gde je većina videla prilog RTS-a i onog čiče koji je palamudio kako kod njega svaka biljka nosi po 4-5 dobrih klipova.Ja tamo nisam video ni na jednoj parceli takve biljke a prošao sam atarom i uzduž i popreko.Činjenica je da se tamo kukuruz dosta dobro drži u odnosu na naš koji je izgoreo.Sreća pa sam i ja sejao tamo a ne ovde kod nas.

Pioner T56,setva 30.04. na 24 cm
fotografija10991.jpg

fotografija11011.jpg

Braca isekla 1 opkolis...a mozda su nasi beli.
fotografija11021.jpg

fotografija11031.jpg

Na zadnjij slici se vidi koliko mu treba bar hladnijeg vremena,jer zrna su jos u mleku a uvuko je glavu unutra.
Daj boze da izgura jos 2-3 dana ovakvih temperatura.

- - - - - - - - - -

U citatu prva slika slikana 30.05.druga 18.06 a ovo dole danas.
fotografija11091.jpg

fotografija11101.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh