Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dal je neko probao da lageruje kukuruz ovrsen suv po JUS-u u dzambo vrece?
koliko tezinski stane u jednu dzambovku?
To je odlican nacin i vid cuvanja,samo...Vrece pre upotrebe isprskati Aktelitom,pod OBAVEZNO! Druga stvar,kukuruz ne sme biti vlazniji od 14-14,5%! Dzambovke obavezno staviti na Euro palete,tj.donju,dok je preporucljivo stavljati samo 2 u visinu iz mnogo razloga!Za ovo vam je potreban viljuskar!S vremena na vreme iz uzorkovati kukuruz i proveriti vlagu i koncentraciju stetocina,ako ih ima opet Aktelit i prskanje po obodima vreda i slobodno po kukuruzu!Sve dzambo vrece moraju biti dobro zatvorene!Tezina vrece je uglavnom 1000 kg,mada ima i vecih i manjih,mislim da su ove taman!Ovo sve govorim iz iskustva,posto sam u Doradnom centru imao prilike da radim sa tim i vidim postupak cuvanja semenskog kukuruza,koji moze tako da stoji i po 3-4 godine,verovali ili ne?! p.s Obavezno stavite lepak za miseve i raznorazne hvataljke posto ako nacnu dzambo vrecu,kukuruz iscuri i onda nastaje kurslus! Zadnja mera trovanja stetocina u dzambo vreci je FOSTOXIN,ali to nemojte sami da radite!

Evo ga P0725 sejan na 22,7 cm,mada ostvarenog sklopa ima negde oko 58-59.000 po hektaru...Zrno je bilo dosta krupno,vreca preko 9 kg cini mi se,a ploce na 4,5 i ima mesta gde bas masina nije bacila pa je malo redji,no dobro...nije ni to toliko lose ove godine! Treca godina za redom kukuruz,ima ostecenja od diabrotike na 20-25% stabala,nista opasno!Ovo je III klasa zemlje ali nizi malo teren i dobro radja...Imala je kise vise nego selo!
rqywz6.jpg
2i8kq4j.jpg
23rwr5j.jpg
Ovaj veci klip je tamo gde je malo veci razmak da se razumemo,a ovaj manji je prosek!Ima ga svakakvog,ali za ovo "nevreme" je odlican! I kod nas ima njiva gde se klipovi otrembesili i izgoreo i preko klipa! Jun 63 litre,Jul 21...

Znam da je bilo vec dosta teoretisanja, ali da li neko moze da napise svoju racunicu za ulaganja u kururuz ove godine?

Slikano je pre pola sata,nismo imali prave kiše oooodavno,u ovim kuruzima nisam primetio crvenilo ni na jednom klipu.
kod nas crvenila nikad nije ni bilo dok ovaj iz kws ne zna šta je to,ali izgleda da su uvezli zaraženo sjeme ili se provukla koja bubica sa sjemenom dok u čitavom ataru samo na kws 3381 uveženom iz srbije pojavljuje se crvenilo doduše u manjoj mjeri ali se pojavilo.

kod nas crvenila nikad nije ni bilo dok ovaj iz kws ne zna šta je to,ali izgleda da su uvezli zaraženo sjeme ili se provukla koja bubica sa sjemenom dok u čitavom ataru samo na kws 3381 uveženom iz srbije pojavljuje se crvenilo doduše u manjoj mjeri ali se pojavilo.
Kod nas je prisutno crvenilo već 4 godine i nema veze sa državom i vrstom semena ,već bolest koja izgleda se počela da pojavljuje sa visokim temperaturama i ima tendenciju širenja oko 10 km godišnje i neke hibride više napada neke manje ,toliko kratko problem je mnogo komplikovaniji ti iz KWS znaju za to, nejasno je zašto ćute.
Recimo NS 300 još nije imao nijedan napad crvenila,ali to je izuzetak

Dobar ovaj ogled ,pogotovo što je iz dubine parcele ,jer obično danas gde god udješ u parcelu prilično razočarenje.Ko se lani nije naučio platit će ceh i ove godine .Gust sklop ubija na ovakvim temperaturama.Opet na kraju će se znati rezultati.Ja sam šarao od 2o do 26 cm ,pa ću da vidim .

@savato i Milos D.T dobro izgledaju kukuruzi, posebno na ovo vreme. Inace pohvala i za ciste njive :bravo:. PS ova godina je jos bolji dokaz od prosle da nedostatak kise nije toliko velik problem kao sto su problem ove velike vrucine.

I pitanje za Drobi-ja ....kakva je to zemlja na tim slikama,jel to mokro(navodnjavano)...nesto mi bas bas crna bez pukotina...kod mene kanjoni...kad si slikao

Nije mokro,nit navodnjavano, mozda slika vara,slikao sam telefonom jutros oko pola sedam.Dobio je 5 lit kise prosle nedelje, i oko 40 lit posle zetve jecma.Bas sam gledao kako je zemlja na vasim slikama ispucana, kod nas za sada nema pukotina.Inace gornji teren, laka peskovita zemlja, telecka visoravan(ili kako se zove).Bio sam juce do Sombora, tamo na nizim terenima kukuruz dosta losije izgleda nego kod nas(barem iz auta).

Ovde se vidi malo kako je ispucala zemlja,isto slika od jutros,dkc5276.
fnykp0546.jpg

Poslednja izmena:
Znam da je bilo vec dosta teoretisanja, ali da li neko moze da napise svoju racunicu za ulaganja u kururuz ove godine?

djubre/kj=20.000,seme/kj=10.000,hemija/kj=5.000,nafta/kj=4.000,kombajniranje/kj=6.000....amortizacija i lični rad ne ulaze u kalkulaciju.suma sumarum=45.000din ili 400evra i na to dodati gde treba i arendu=? jus 4.500kg/kj x 14.00=63.000....sa arendom u minus a bez nje prosudite sami.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh