Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovi prvi što su podgoreli i to naglo 3 su razloga (kako se meničini i to po redoslijedu ) :

1. Plitak korjen , na slabije propusnim zemljama , zbog visokog nivoa podzemne vode proljetos ili čak ležanja vode , korjen je osto plitko i kad nestane vlage plitko taj gori u roku par dana.

2. Pjeskovita zemlja ili plitko tlo sa šljunkom blizu površine

3. Manja količina padavina u junu i julu

Tip hibrida nema veze stim , ako neki hibrid ranije podgori od drugog u istim uslovima to samo bude par dana , i ovog drugo čeka ista sudbina.

Pod 1-Istina (Lezala voda u prolece cak pocetkom Juna,koren bas plitko razvijan...)
Pod 2-Nije slucaj kod mene
Pod 3-Jun padavine odlicne ali druga polovina Jula samo poprskalo

To se sve izdesavalo od 31-01 avgusta pa do juce...sad kad su pomerili pad temp tek subota vece,znaci 5 dana minimum izuzetno jakih temp) bice bas gadno...ne verujem da ce ista stetiti onom jednom klipu osim manje mase zrna a zao mi drugog koji se lepo razvijao sad se nadziru tek suvi ostatci istog...u tom periodu,cak i juce kad sam bio,nema uvrtanja listova uopste ali izgore samo tako...koren definitivno

Vi ovde tvrdite da je naša genetike dobra i da imamo neke dobre strucnjake!?
Naše nauka ( kao i sve ostalo ) za zapadom zaostaje bar 20 godina i tu spada 99% nasih hibrida!
Ja naprimer radim u firmi koja godisnje na razvitak i istrazivanja ulaze preko 5 milijardi eura pa kako da tu neka firma iz srbije pravi konkurenciju?
Isto tako je i sa genetikom kukuruza ili suncokreta , nemojte biti smesni i porediti pioneer ili DKC sa zp i ns semenima! Tu je razlika dan i noc!
Mi samo imamo srecu sto nam je bog dao dobru zemlju, ali pitao bi vas ja da je radite po kanadi ili americi koje bi se seme koristilo u nepovoljnim uslovima!
Opet sa druge strane volim srbiju i sve sto je nase ali ne po cenu roda i na kraju para!
Kad naprave bolje ja prvi menjam ali nazalost....
Koja to "firma" ulaže preko PET MILIJARDI evra godišnje u razvitak i istraživanje?Ako znamo da Monsanto troši oko sedamsto miliona dolara godišnje tj oko dva miliona dnevno na razvijanje,istraživanje,podmićivanje itd... Mora da radiš u nekoj veoma jakoj firmi možda NASSA:osmeh:

Ni ja nisam mogao da ne izadjem jutros posle prskanja(isto kao kolega Kiraj) da vidim moj dkc5276.Nisam bio onamo vec dobrih deset dana.Napravio sam mali ogled za sebe, pored 5276 dao sam priliku jednoj vreci P0216 AquaMax-u.Prvih 8 redi je cisto Pioneer, pa sam posle sipao Dekalb u sejacicu.
Vec godinama tvrdim da je dkc5276 najbolji kukuruz koji se kod nas moze kupiti.Nisam siguran da ove godine necu promeniti misljenje.Sijani su na 25.5 cm 16.04.,predusev psenica,jesenje oranje bez NPK,pre setve 100 kg/kj uree baceno,seme tretirano Pozitronom,jedno prskanje 1l/ha Nicogan+0,6l/ha Plamen i jedno zagrtanje(znaci nije kultiviran).24.juna dobili zadnju kisu oko 40 lit., i prosle nedelje onih 5 lit koje ni ne racunam.
P0216
fnykp0538.jpg

fnykp0540.jpg

Samo skroz donji listovi pozuteli, od drugog klipa nema nista.Stabljika vrlo visoka.
DKC5276:
fnykp0542.jpg

fnykp0547.jpg

fnykp0548.jpg

fnykp0551.jpg

DKC je malo poceo da se zuti, ali nista strasno.Bice nesto malo zrna i na drugim klipovima.Po nekim skromnim ocekivanjima 5t/kj suvog zrna.
Prvih 8 redi cu izmeriti posebno na jednoj prikolici cisto da vidim koliko ce bit na p0216, a za ostalo cu uzet prosek za dekalb.Parcela je 7,5 kj.
Sa leve strane je P0216 a sa desna dkc5276.Svi imaju po 16 redi zrna, ranijih godina je dkc imao vecinom 18-20.

fnykp0555.jpg

Kad bi ste sejali i druge hibride odgovori bi se sami pokazali ne treba niko da vam objasnjava a ako jos niste primetili razliku vi ste na gubitku, to je isto kad bi neko poredjao imt sa nekim zapadnim traktorom koji isto ne zaostaje u nicemu,nasa tehnologija je bolja.

Koja to "firma" ulaže preko PET MILIJARDI evra godišnje u razvitak i istraživanje?Ako znamo da Monsanto troši oko sedamsto miliona dolara godišnje tj oko dva miliona dnevno na razvijanje,istraživanje,podmićivanje itd... Mora da radiš u nekoj veoma jakoj firmi možda NASSA:osmeh:
Radim u Bosch-u vec 15 godina u Stutgartu!
Ja se sa tim ne hvalim niti imam ikakvog razloga da lazem to se sve da procitati na netu!

Znam ja sta je najveci problem sa nasim hibridima a to cena! Naime sve zapadno je i po 100% skuplje a dosta naseg naroda to prvo gleda!

Nijedan velik gazda kod nas u kraju a mozete uzeti i miska i koleta, cirica i sl. za uzor neradi skoro nista sa nasim hibridima.
Ako se njima isplati na hiljade hektara...

Ja ovde i dalje pisem samo moje misljenje i MOJ recept za MOJU njivu i MOJ dzep i nikoga ne savetujem!
A ogleda sam se nagledao prosle godine koliko hoces u susi tako da sam ja sa nasim semenima do daljnjeg zavrsio!
Nazalost!!!!!!!!
Nemoj slucajno da neko pomisli da ja volim vise zapadno nego nase sto ovde zivim, cak naprotiv! Al jbg ipak se o kvalitetu radi!

- - - - - - - - - -

Čovek radi u naučno istraživačkoj firmi bre i to u Njemačku.
Jako si neozbiljan za moderatora!

Koletov besan Dekalb kukuruz smo videli prošle a i ove godine.Tako da priča o njima nije baš neko merilo dobrih prinosa.Ako sam ne ozbiljan nemojte mi se zahvaljivati.

Pod 1-Istina (Lezala voda u prolece cak pocetkom Juna,koren bas plitko razvijan...)
Pod 2-Nije slucaj kod mene
Pod 3-Jun padavine odlicne ali druga polovina Jula samo poprskalo

To se sve izdesavalo od 31-01 avgusta pa do juce...sad kad su pomerili pad temp tek subota vece,znaci 5 dana minimum izuzetno jakih temp) bice bas gadno...ne verujem da ce ista stetiti onom jednom klipu osim manje mase zrna a zao mi drugog koji se lepo razvijao sad se nadziru tek suvi ostatci istog...u tom periodu,cak i juce kad sam bio,nema uvrtanja listova uopste ali izgore samo tako...koren definitivno

Zaboravio sam izmedju ovih razloga koji mogu biti da stavim : "ili"

@željkooo , nemoj da te zavara , kao što ti kažeš "klip kao stupac" , svaki klip od 300g i više nije dobar , i znači gubitak mogućeg prinosa , isto tako idealan br zrna kod modernih hibrida je oko 500 , sve više znači da je sklop mogao biti veći i da je izgubljen dio prinosa.

meni licno nije vazan klip vec kolicina zrna kada ih okrunim i izmerim.tj prinos. nemogu da se mere mali klip i veliki,postoje velike razlike,18 redova zrna nemoraju da budu teza od 14redova,licno znam jer sam merio,zrno koje je 18 redova je mnogo sitnje od ovog drugog.ali necu vise da pisem o tome jer kada me nesto zanima ja izmerim i proverim a nisu svi kukuruzi isti

Poslednja izmena:
neznam ni sam vise sta je najbolje,problem je to sto su godine lose i nikad nemozes da nadjes najstabilniji hibrid a ima ih mnogo ljudi koji seju dosta kukuruza mogu da isprobaju i vise hibrida.sto se tice tezine zrna mozda je dobro imati sklop od 80000 a klipove od po 500zrna to kada se sabere izadje sasvim dobro ali kod mene to nemoze da uspe jednostavno takvo je zemljiste sve ispod 25cm je pregusto i dolazi do podgorevanja evo i ove godine se to pokazalo u mom kraju ja sam posejao malo redje na nekih 28cm to sam uradio namerno jer sam platio skolu vise puta jer nema zemlju prve klase i nemogu da radim veliki sklop vec nesto redje ali sa dobrim klipovima.

@ Matic. Bez obzira ciji je hibrid Dekalb i kako je izgledao i kako izgleda prosle ili ove godine ali mogu ti reci da prosle godine njemu hvala sto je izvukao svuda po nesto a na 2 parcele mnogo vise od Helica ili As-a 72 i 54 koji nisu skoro ni oplodnju imali a o rodu da ne pricamo. Sto se tice nasih hibrida, nisu losi u dobrim godinama ali ipak u tim godinama zaostaju dosta iza nekih stranih hibrida. I kao zadnje svako ko skida u zrnu siguran sam da zna da svaki nas hibrid ima vecu vlagu za 4-5% u poredjenju sa DKC hibridima.

Pazi sad ovo u Blicu anketa...samo 48 sati od priloga RTS

Anketa

Smatrate li da zbog suše u Srbiji treba proglasiti prirodnu katastrofu?

I pitanje za Drobi-ja ....kakva je to zemlja na tim slikama,jel to mokro(navodnjavano)...nesto mi bas bas crna bez pukotina...kod mene kanjoni...kad si slikao

Što se tiče diskusije oko stranih i domaćih hibrida, moje zapažanje je sledeće:
-na dobrim i kvalitetnim zemljištima prednost dajem stranim hibridima, i mislim da tu nema diskusije. Iznesu i domaći, ali kada se uzme više godina u analizu, strani dobijaju bitku.
-medjutim, nije svih milion i jače hektara kukuruza na dobrom i kvalitetnom zemljištu, u ravnici, u slivu reka, itd... Ne čine Srbiju Vojvodina, Mačva i Pomoravlje. Ima u Srbiji dosta brdovitih terena, zemlje 5. i 6. klase, gde seju ljudi kukuruz. E tu ogromnu prednost dajem domaćim hibridima. Sejao sam sve i svašta. Neće Pioneer na 6. klasu i 300 metara n.v. O dekalbu da i ne govorim. Na takvim parcelama sve ispod 25-26 cm je pregusto. Ja sam ove godine sejao na 29 cm, za razliku od prošle kad sam sejao na 25 cm. I ni malo se ne kajem. I sejem samo NS, ZP i AS, i to njihove hibride namenjene težem i siromašnijem zemljištu.
A Pioneer i ostali, u ravnice, na kvalitetnije zemljište... Oni u Šumadijskim brdima nemaju šta da traže...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh