Dragane nepada mi na pamet da se upustam u pricu o genetici o kukuruzu zato sto nisam nikakav strucnjak u toj oblasti, a ni ti nisi nista veci strucnjak od mene. Ne radi se ovde o selekciji jednog ili dva hibrida nego o citavom nasledju koje bi imali danas da se to nije desilo.
Ako smatras da lazem ili da ne govorim istinu lepo bih te zamolio da odes do NS instituta i tamo potrazis strucnjake koji ce ti ovo ispricati daleko detaljnije. Ovo sam ja cuo sopstvenim usima na predavanju ove zime u zadruzi Agrogaj iz Gajdobre. Ako su me onakvi strucnjaci lagali onda i ja lazem tebe.
Odg. na boldovano: Sigurno znam više od tebe u vezi ove tematike, al nek ti bude!Ipak još uvek imamo dobre stručnjake na fakultetu što nam ih je ostavio u amanet pokojni, Bog da mu dušu prosti , TATA GENETIKE i Oplemenjivanja U SFRJ (Srbiji) SLAVKO BOROJEVIĆ. Osnivač katedre za Genetiku i Oplemenjivanje na Poljoprivrednom fakultetu Novi Sad , jedan od osnivača i glavni selekcioner u NS Institutu.
Ne smatram da lažeš, nego nisi dobro obavešten! A ja nisam ništa rekao za stručnjake i NS semena, svaka im čast...bore se u ovim teškim vremenima za svakog kupca. TO je ista priča kao priča sa pšenicom, da mora da se kupi semenska pšenica obavezno svake godine, da povećava prinose itd. to su čiste laži i gluposti. Pšenica kao samooplodna biljka sa 99% samooplodnje (zavisno od sorte do 99,99% ) , posle višegodišnje eksploatacije (20 god. npr. ) dobija tzv. sortni šift ili sortni drift, ali će zadržati najveći procenat genetske strukture od inicijalne.
p.s. NA , tačno, nismo nikad imali zimsku generaciju, osim u malom obimu što je radjeno u staklarama! Mislim da se sada radi nešto u tom pravcu u Argentini. Tačnije, kada je kod nas zima , na južnoj polulopti je leto , i gaji se još jedna generacija. Ubrzava selekcioniranje na taj način što je za dobijanje jedne inbred linije potrebno duplo manje vremena. NAime , selekcijom odredjene biljke od koje želimo da stvorimo inbred liniju UKRŠTAMO SAMU SA SOBOM tj. vršimo prinudnu samooplodnju 6 puta radi stabilizovanja gena. Za to je potrebno 6 godina, nakon toga dobijamo Inbred liniju homozigotnu na sve alele. Ako imamo dve proizvodnje godišnje, smanjujemo vreme potrebno da se dodje do linije za duplo! Što više linija veća je verovatnoća pronalaska prave kombinacije linija i naravno veća je verovatnoća da ćemo dobiti kvalitetan hibrid.