Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i mog ogleda od Bc Instituta. Bc 574, Bc 532, Bc Klipan, Bc 418 B, Bc Pajdaš, Bc 344, Bc 306.
9rlykj.jpg

@North-ARMY trebao si staviti slike klipova, po mogucnosti i izmeriti, stabla manje vise. Moj Pioneer je manji od komsijnog, necu imenovati koji je u pitanju (ne komsija nego kukuruz :osmeh:), ali zato razlika u klipovima na strani Pioneera, a da ne pricam da je kod mene sejan gusce nego kod njega.

N.A. ti bas ne voles taj truli zapad i njihovu tehnologiju. Velicina stabljike je najmanje bitna u proizvodji zrna, ona j ebitnija za silazu. Stabljika ne treba da je veca od 2,2 m, ali klip je taj koji treba da raste. Mozemo se mi prsati koliko hocemo ali nasa genetika kukuruza je daleko iza trulog zapada. Svako voli sta voli i svako treba da proba koliko god moze raznih hibrida i da onda donese zakljucak.

N.A. ti bas ne voles taj truli zapad i njihovu tehnologiju. Velicina stabljike je najmanje bitna u proizvodji zrna, ona j ebitnija za silazu. Stabljika ne treba da je veca od 2,2 m, ali klip je taj koji treba da raste. Mozemo se mi prsati koliko hocemo ali nasa genetika kukuruza je daleko iza trulog zapada. Svako voli sta voli i svako treba da proba koliko god moze raznih hibrida i da onda donese zakljucak.
Ima u selu ogled Pionira pa cu i klipove pogledati. :ppozdrav:

Te oglede nikad nisam voleo niti mi ista znace. To je 100 % nerealno, sto u plusu sto u minusu. Realna proizvodnja je ono gde se vide rezultati realno. Ja sam na primer izbacio sve druge dekalb hibride osim 5276 i 5170 kao i pionirov N01 zato sto su mi se u realnoj proizvodnji pokazali kao najbolji. Sejali smo svasta, od novosadskog zenita do maisdurovih hibrida. Ovaj izbor vazi iskljucivo za moju lokaciju sto ne mora da znaci da bi na nekoj drugoj lokaciji dao iste rezultate. Dakle svi su hibridi za upotrebu, ali im treba naci povoljnu lokaciju :osmeh:

Apsolutno se slažem sa paorpaor , baš sva tri ova hibrida su teški borci , i ne smetaju im lošiji uslovi zemljišta , ni zbijeno , ni ležanje vode čak , a dobri su i sa malo smanjenim djubrenjem . Pioneer N01 jedino nikako ne brati u klipu , runi se nenormalno. Možda bi se u tu bandu mogao dodati kws 3381 , vidjećemo još . Zasigurno i sledeće godine ostaju dkc 5276 , 5170 , N01, F38, P12

Poslednja izmena:
N01 potpuno zasluženo nosi tu oznaku
probao sam razne domaće hibride iz te ili slične grupe zrenja i zabatalio sam setvu ranijih sorti...
sve dok nisam pre 4 god. pročitavši ovde rešio da ga probam i svake godine je bio u odnosu na ostale neprikosnoven
jedina mu je mana što je američki

Divno je izgledao20.07-og sad izgoreo skoro do klipa za 3 dana nista nece ostati u zelenoj boji ,imao po dva klipa sad taj drugi ne postoji bas nigde,ono sto me iznenadilo je da i taj prvi nije na 10-15% naliven???

Moja najbolja njiva koja se zelenila krajem Jula

2zom444.jpg

2rx75tg.jpg

Ovo je primarni (jedini) klip

1zq4ub8.jpg

207nptw.jpg

Obesen pocetkom avgusta
vdcv2b.jpg

Hvala RTS i onom cikici iz Srema pa su me drzali u ubedjenju da nijedan list nije suv i da cu imati 4-5 klipova...uteha ima mnogo gorih njiva

Sredinom '70 godina amerikanci su pokupavali svu genetiku po evropi, a tu je onda spadala i SFRJ. Otkupivsi genetiku kupili su i buducnost u semenskoj indrustriji to jest semenarstvu. Zasto smo mi prodali nasu genetiku pa sad malte ne tu istu genetiku koja je poboljsana kupujemo i krstimo kao americku, a u stvari nismo svesni da je to u stvari sve "nase gore list". Ko nam je kriv, mi sami sebi i niko drugi. Ovo je prica koju mogu da potvrde i Jockovic i Dencic.
Uglavnom ovi hibridi su se kod mene pokazali dosta dobro, dok ostali nisu na tom nivou.

Obidjoh danas potes od Glibovca ka Azanji i evo rezultata:

Ovaj je bio jedan od najboljih - tamno zelen i bez podgorelih listova do pre neki dan, sva agrotehnika odradjena po propisu, sejan oko 20 aprila, djubrenje, spartanje, osrednje gust sklop. Ne znam koji je hibrid:
o7qflh.jpg

Neki od NS hibrida, sejan oko 20 aprila, vrlo malo nadjubren (mislim 50 kg 15:15:15 na jutro):
102v2w3.jpg

Prolecno oranje, kasna setva (posle 10 maja), koliko znam nije djubren:
2pq2np4.jpg

Setva oko 1. maja, sva agrotehnika odradjena po propisu, ne znam koji je hibrid:
212he0y.jpg

Moj ZP 505 - sve odradjeno po savetima odavde, jedino sto je njiva bila parlog skoro 10 godina:
16ktkkz.jpg

Isto 505, osrednji koren:
11j97o5.jpg

E ovaj baja me odusevio - sejan oko 10-tog maja, ali njiva ima odlican polozaj, kao blaga udolina na zaravni - lepo prikuplja vodu! I ovde sva agrotehnika uradjena po propisu.
13zd3cj.jpg

Moj ZP 704 - drzao se odlicno do pre par dana, a prosecan koren izgleda ovako:
1rf1n9.jpg

Mada je dobrano podgoreo za kratko vreme!
28grnms.jpg

Ostao sam bez memorije u telefonu, pa nema vise, ali ima i totalno suvih, kao seno, samo sa pabircima. Uglavnom, od drugog i treceg korena skoro nigde nema nista, ali ima njiva gde je bar onaj jedan vredi.

Trebao si ti red star poslati te tvoje kukuruze u redakciju RTS...ipak oni kazu da je zelen ja njima verujem a ne svojim ocima...a ostali klipovi verovatno popadali sa stabljike od tezine

Nazalost rts nije televizija vec lazovizija koja je u sluzbi vlasti i koja vestacki stvara sliku nekog boljitka.Za vas dalje imaju izgovor kriza ne mogu izdvojiti pare za putovanje reportaze ali mi smo im 15 minuta voznje pa nece da dodju,ni kad je bilo leda nisu napravili reportazu.Ali su zato stvorili medijsku sliku prema kojoj su poljoprivrednici veliki profiteri koji stalno lazu i kukaju a kod nas velika vecina nema blage veze sa poljoprivredom vec samo ono sto cuju na tv.

Baš su mu brzo došle glave.

Ne znam sta da mislim o Dekalbu...racunam da je zadnjih 4 dana bila ekstremna vrelina a njiva pored mene Pako sejan na 22cm(moj isto),Pako posejan 7 dana iza dekalba,razlika nebo-zemlja...pako zadovoljavajuce stanje...ove godine ovaj moj 5276 nije ni uvrnuo listove...jednostavno se osusio u zaista rekordnom roku...jedna parcela o kojoj sam pisao a nisam isao davno je skroz izgorela...kompletno,doduse ima svaka stabljika klipcic ali jako mali sve po 10-tak cm...ti si Kiraj prosle godine bas na 5276 pominjao da je izgoreo ali ima po jedan ujednacen klip...koliko si skinuo po jutru ako se secas?

Koliko vidim ,ove njive su uglavnom u korovu.

Jesu Kiraj i to mnogo... ove na slikama su jos i super kakvih ima! Prskanje na crno ovde nije uspelo jer nije bilo one kise oko Djurdjevdana - prva prava je pala tek krajem Maja! Korektivno prskanje nisu svi radili, mada je kod mene uspelo, ali pusta pirevina se posle onih kisa u Junu povratila, a kukuruz je vec bio previsok za novi tretman.

@Mil : Rts snima samo gde prevladjuje zelena boja i gde se najverovatnije zaliva :osmeh: i ima minimum 4 povelika klipa na struku :bravo:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh