Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bc 582
b2si.jpg

14-16 redova

Ove godine odlučivaće jedna kiša, ko je imao nešto ćemu roditi,i rani hibridi do FAO 400 će imati prosečan rod,ostalima se ne piše dobro, neće biti normalnog nalivanja zrna,bez obzira što lepo trenutno izgleda, kukuruz je blizu tački stalnog venjenja,posle toga ni potop od kiše ne pomaže,do sredine sledeće nedelje je Božija odluka kako će nam biti,

ma neverujem da ce biti dobrog roda,ovih 5dana ce odneti jos minimum 10%roda.to sto se ovde ubaci po neki dobar kukuruz to neznaci da je u srbiji svuda dobro u mom kraju Sumadiji Kukuruzi su bili odlicni ali sada su sareni rod ce biti umanjen bar za 30% a ja bih bio srecan da bude toliko jer bih onda imao bar 7Th jer kukuruz je obecavao 10t bez ikakvih problema ali prvo ubio grad 23juna i od tada ni kapi kise.dobro je da su kukuruzi i zivi posle ovih vrucina Kukuruz je veliki borac nece se lako predati.juce sam cu da je i Austriju zahvatila velika susa i da ce im kukuruz podbaciti kao i kod nas.situacija u okruzenju je jos gora nego kod nas videcemo sta ce biti.

Poslednja izmena:
Odlican 341,da li ga napada crvenilo,nas ubi ove godine ,cim su pocele vrucine nastupila bolest,i kako se bere,od sledece godine ČARDAK,nek zaradi naša sirotinja na utovaru a ne bitange trgovci
Moj ZP nije napalo crvenilo sto se i na slikama vidi,za razloku od komsijine njive preko puta gde je Pioneer i gde su morali sa 30%njive da skinu table. Lako se bere i ima dosta nize teziste klipa za razliku od 434.

Prvi put sam posejao ZP434 i to kasno ,skoro sredinom maja meseca i tek sada je ponegde krenuo sa formira klip sa svilom ,a metlice vidim da se pomaljaju uglavnom,neke su se i razvile.Kakav je ZP434 po tvojoj proceni?Koji je hibrid (ZP) najpovoljniji ako uzmemo sve okolnosti, za domaćinstvo (1-3t), ne za masovnu proizvodnju.

Moj ZP nije napalo crvenilo sto se i na slikama vidi,za razloku od komsijine njive preko puta gde je Pioneer i gde su morali sa 30%njive da skinu table. Lako se bere i ima dosta nize teziste klipa za razliku od 434.
I ja sam pristalica domaćih hibrida ZP i NS ,konačno sam se opametio ,jedino domaće hibride slabo napada crvenilo i ostala zgadija,recimo NS 300 nijedan napad crvenila da ne veruješ okolo sve zaraženo a ovaj 341 fantastično izgleda i rani za berbu .Hvala sremac!

Kada neko kači slike svojih useva, konkretno ovo je tema o kukuruzu, trebalo bi da navede koje količine padavina su te njive dobile u toku vegetacije do sad. Tek onda se može proceniti da li je to relutat dobro uradjenog, ili samo malo više sreće u odnosu na nekog drugog..
Bečej i okolina je na žalost drugu godinu sa redom rekorder u pogledu suše. Ljubičasto označava najteži oblik suše, crveno manje, pa naranadžasto, bordo...
Bio sam da obidjem danas, drži se još uvek, bar kod mene.
Kada pogledam kartu, čudo je odakle je uopšte i ovoliko dogurao. Prave kiše nsimo imali od maja meseca. Sve što je padalo bilo je količini od nekoliko litara!
Biće roda kako stvari stoje, nadam se bar na prošlogodišnjem nivou, a moguće i nešto bolje, ali o nekakvim rekordima i sličnim pričama u većini mesta nema pomena!

Evo mape sa aktuelnim stanjem padavina sa RHMZ:
karta_spi_cir.gif

Slažem se, tačno..
Samo u takvim uslovima i najmanja greška u agrotehnici dovodi do katastrofe. Zapravo, umešan je onaj koji u takavim okolnostima ostvari kakav, takav rod, da ne pominjem neki prosek..
Ovde kod nas su bukvalno sad već pustinjski uslovi. I trava pored puta je sva izgorela, ni zubača više ne izdržava.

I to stoji, s tim što je većina parcela u mom slučaju u severnijem selu atara prema Obornjači, Adi, gde je teren višlji i uslovi i inače nepovoljniji.
Džaba kvalitet zemljišta kad vlage više nema ni u dubljim slojevima.
Da se uzme za analizu duži period, od recimo dve, tri godine u nazad, tek onda bi rezultat bio drastično loš.
Sve ima granicu izdržljivosti.

Treba ići ipak što češće , ako se nemože pomoći , može se uvjek bar nešto zaključiti za sledeću godinu. U kom dijelu se kako ponaša , imal kakve razlike ako smo nešto različito radili, i sl. Na suši se isto tako najjasnije ocrtaju "granice" različitih tipova zemlje , pa se može nešto mijenjati sledeće godine.

Nisam bio u ataru jos od ugara psenice. Sta vredi ici gledati , ocima nemozemo pomoci mozemo se samo nasikirati i dovuci neku bolestinu sebi od sekiracije.

A to je vec realno stanje a ne samo okacene slike dobrog kukuruza na ovom paklu...vidim da su izgoreli a slika nigde...pre neki dan Kiraj okacio a pre njega onaj sa grbom zvezde...uvek tako bilo...bice ih za 7-8 dana cim se mogne izaci iz kuca...Becej jeste u problemu vec par godina

A to je vec realno stanje a ne samo okacene slike dobrog kukuruza na ovom paklu...vidim da su izgoreli a slika nigde...pre neki dan Kiraj okacio a pre njega onaj sa grbom zvezde...uvek tako bilo...bice ih za 7-8 dana cim se mogne izaci iz kuca...Becej jeste u problemu vec par godina

Bar da su zvezde, ali pogledaj bolje to je bodljikava zica to nas ceka... mnogi ce se iznenaditi kada bodu izasli na svoje njive, nece prepoznati svoj kukuruz

Prvi put sam posejao ZP434 i to kasno ,skoro sredinom maja meseca i tek sada je ponegde krenuo sa formira klip sa svilom ,a metlice vidim da se pomaljaju uglavnom,neke su se i razvile.Kakav je ZP434 po tvojoj proceni?Koji je hibrid (ZP) najpovoljniji ako uzmemo sve okolnosti, za domaćinstvo (1-3t), ne za masovnu proizvodnju.
Ovo je vec 3-4godina da mi je 341 bolji od 434,mislim da ljudi beze od 341 zbog 3 na pocetku,ali on u opste nije raniji od 434 + ima deblji klip i nize teziste klipa tako da bih svakom preporucio 341 ako je vec sejao 434.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh