Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ove godine po mojoj proceni kukuruz ce u vecini slucajeva podbaciti u proseku bar za 30% od planiranog ali ne i maksimalnog roda.u mom kraju kukuruzi su sareni,neki su zavrsili klipove i podgoreli malo neki nemaju klipove a podgorevaju neki su retki nemaju sklop neki su gusti pa su izgoreli skroz i kada se sabere sve 5th ako se izvuce prosek bice odlicno jer godina je katastrofalna 23 juna nas ubio grad i od tada kisa nije pala.ona izreka kukuruzu i k.... neveruj nikada je tacna 100%

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]Ovo je KWS Kerbanis ove godine se jako lepo pokazao na mojim njivama i u razlicitoj agrotehnici...
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] Na drugoj i trecoj slici je jedan KWS Korimbos a drugi PIoneer A46 ali ja ne znam da prepoznam koji je koji.Ako ima neko ko moze da prepozna po obliku klipa neka napise jer je jedan bolji.Sejani su na istoj parceli po 4 reda.

Na drugoj slici ti je Korimbos,ima zaperke na klipu!Mislim da sam nekom ako ne tebi vec rekao da Korimbos ima te zaperke,brkove ili kako vec se kaze
Hvala Savo, meni si rekao...Inace, tebe sam poslusao i za gustinu setve na 24cm i sve je ispalo OK na kraju, tako da imas procenat od zarade!!!:osmeh:Bolji je Korimbos od Pioneer-a ima vise redova i dublje zrno!

Primetio sam danas kod jednog izuzetnog domacina da je ns 640 do klipa gotovo podgoreo, a do samo pre mesec dana je izgledao fenomenalno. Klipovi su tu i tamo formirani ali daleko od one velicine koju treba da imaju hibridi ovog tipa.
Pozitivno me iznenadio dkc 5276 i 5170. Klipovi su uglavnom ujednaceni i ostaje samo da sazri jer je i nalivanje odradjeno dota dobro, a jos uvek nije podgoreo, ili mozda sporadicno ona prva dva lista pri samom dnu. Syngentini hibridi koji su takodje izgledali fenomenalno sad su u isto stanju kao i 640.
Jutarnja rosa je jaka i mislim da je to ono sto im u ovom periodu produzava "radni vek".

kukuruz pionir t-56, 200 kg/kj zaorano 3x16 i u prolece 150 kg/kj uree.

sejano 21.aprila na 21 cm.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

2d8nc5s.jpg

- - - - - - - - - -

2n9mhkp.jpg

- - - - - - - - - -

244ppgy.jpg

- - - - - - - - - -

njiva od 2 kj.ista agrotehnika ista kolicina djubriva isto vreme setve.isti je i hibrid samo na razmak 0d 22.5 cm.
27zvp80.jpg

- - - - - - - - - -

33m5thc.jpg

- - - - - - - - - -

2uym0t2.jpg

- - - - - - - - - -

rhljrk.jpg

Kolega MOMOSARIC!Evo zakljucka:

fnykp0533.jpg

Okrunio ta dva klipa i odneo da se izmeri.Tezina 367,7gr vlaga 38,1 i 38,6(mereno dva puta).
Slop nisam brojao, ali po setvi od 57.000 - 10% ostaje za racunanje 51.000(mada po meni ima vise).
Tezina zrna sa jednog klipa 0,18385 kg, vlaga 38,5%.
Racunica: 0,18385 x 0,615(suva materija po ovoj vlazi) = 0,113 / 0,86(svedeno na vlagu 14%) = 0,1314 kg po klipu sa 14% vlage. 51000 x 0,1314 = 6701 kg/ha.
Jos malo se moze dodati na druge klipove, tako da ocekujem oko 7 t/ha(+-250 kg).
Po meni ovaj kukuruz oko 20.avgusta ce imat oko 20% vlage, tako da ce po mojoj proceni 22.avgusta kad dodjem sa mora bit ponudjen na prodaju na berzi tel-kel.Trebace novci za zakup drzavne zemlje.Samo se bojim da nece bit nekog interesovanja za sirov kukuruz, jer je velika ponuda starog suvog kukuruza, a pocetkom septembra ce vec biti i novog suvog na trzistu.

Primetio sam danas kod jednog izuzetnog domacina da je ns 640 do klipa gotovo podgoreo, a do samo pre mesec dana je izgledao fenomenalno. Klipovi su tu i tamo formirani ali daleko od one velicine koju treba da imaju hibridi ovog tipa.
Pozitivno me iznenadio dkc 5276 i 5170. Klipovi su uglavnom ujednaceni i ostaje samo da sazri jer je i nalivanje odradjeno dota dobro, a jos uvek nije podgoreo, ili mozda sporadicno ona prva dva lista pri samom dnu. Syngentini hibridi koji su takodje izgledali fenomenalno sad su u isto stanju kao i 640.
Jutarnja rosa je jaka i mislim da je to ono sto im u ovom periodu produzava "radni vek".
Kod nas kukuruz dobro gaće oblači,i velik napad crvenila,moj KWS dobro napadnut,interesantno nije se primećivalo dok nisu došle ove vrućine

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh