Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Opet najavljuju vreline od preko 38C za 2 dana...kise nece biti dugorocno gledano bar 15-20 dana po njima...posle ni ne treba...kod nas dosta podgorelog

Evo sta je ostalo od jucerasnje kise,malo mokro oko stabljike.
Slikano oko 17h danas.
fotografija10751.jpg

ZP 505, sejan 20.IV, 70% lepo niklo i nosi po dva klipa, a 30% zbog suse u setvi kasnije niklo i nosi po jedan, a ponegde i dva klipa. Evo kako izgledaju klipovi sa jedne prosecne stabljike.
vih9.jpg

Plamenac mu pravi dar-mar...od vetra pre neku noc vec dobar deo polomljenog stabla ima sa klipom na zemlji...od suse divljac ga uveliko napada...zlatice takodje ima u zavidnoj brojnosti...muka.
xpshfb.jpg

Ovaj je jadan zavrsio sa vegetacijom
dsc00571.jpg

ovakvih njiva ima poprilicno u donjem Sremu,ovu sliku sam napravio na putu Progar-Kupinovo

Danas gledao b08, u nedelju ujutro jos bio solidan,malo podgoreo 2-3 donja lista.Danas je vec skoro do klipa zavrsio,nedelja i ponedeljak je sredili redovno.Izgleda da cu ove godine oboriti svoj licni rekord u vremenu branja, 2009. sam 26.avgusta poceo branje.Moracu pozurit nazad sa mora, da ne zakasnim.

Rasa02 kao prosla godina,kraj jula a u tom stanju...prerano smo se obradovali junom,par dana sa nenormalnim temp i ode mast u propast,kukuruz za ne prepoznati u samo 7 dana razlike...i kod nas svega za videti,meni je na 2 parcele podgoreo 2-3 lista a na trecoj na koju nisam ni isao duze vreme kao da uopste nije bilo kise,bas izgoreo

Juce bio u obilazak atara prema Novom Selu za nekih 6 duzi od sela moze se reci rekordni prinosi jer ih uhvatio onaj potop 10 jula sve dalje sve gore,podgoreo skoro do klipa,klipovi omanji nedovrseni na vrhu jenom recju sto kaze clan mica967 pozurilo se sa rekordima

Što jes jes , i ja sam isto pominjo rekorde , možda ponegdje i bude , al sveukupno dal će biti prosječno .
Sad bi se moglo reći da će biti šarena godina . Biće i rekorda , biće i katastrofa . Majka priroda je ipak najjača.

Baš tako kao što kaže kolega Mica967. Požurilo se.
Najpre kada su krenule one vrućine uoči Trojica, odmah je krenula priča: Gotovo je, i ova godina će biti kao prošla, džabe smo sejali kukuruze, sve će da izgori i blablabla...
A onda kada su oko i za vreme žetve krenuli skoro svakodnevni pljuskovi i najavljivale se normalne temperature do kraja jula, onda se priča skroz promenila: Ma ima da rodi kao nikad, vidi kako je robustno izrastao, idealni uslovi za oplodnju, sve po dva odsekao, ma nećemo moći da odvučemo sa njive kući koliko će da rodi, moraće prva spora u branju itd... tj blablabla...
E onda kad je upržilo, opet kuknjava...
Ne treba žuriti. Polako sa procenama.
Prinosi će biti baš šareni. Ja sam na svim parcelama uradio maksimalnu agrotehniku i imaću negde fantastičan rod, negde prosek, a na dobrom delu slab prinos...

Stanje je s.anje.Ovo malo kiše što je palo kao da ga je još više ošurilo.Gusti sklopovi su otišli bogu na istinu ovde u ataru.

Mogu nekako okruniti, ali nemam sa cime da uporedim, zp i pioneer se ne mogu okruniti.
A vlaga je jos tolika da to merac ne moze realno izmeriti.Jedino da ga ostavim na suncu dan dva, ali to je prinudno, mislim da ce prirodnim susenjem imat nesto vecu tezinu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh