Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kod mene ns 6043 i 6030 za sada sa vrlo malo podgorelih listova,drze jos uvek modro zelenu boju, kazu da im je to i osobina dok ce ns 640 krajem meseca moci da se bere ali je na vreme odradio posao i ima dosta dobar klip s obzirom na to koliko je podgoreo

F38 65 000 biljaka
1gg9qo.jpg

V52 levo desno F38

2em1ls4.jpg
a što ne meriš od 0 ( nule ) nego odma od 10cm

Malopre sam obisao kukuruze i jako sam zadovoljan izgledom za sada jos nijedna njiva mi nije podgorela mada oni koji su ih sejali gusto vec do klipa imaju podgorelo.Kod mene je ZP434 sejan na 24cm,a ZP684 i NS6030 na 28cm i za sada odolevaju i PKB Spartak koji je isao u presejavanju i on izgleda odlicno vec je poceo da metla i baca svilu i on je sejan 24cm!Obisao sam i njive mojih kolega oni su isli jesenas mesto oranja gruberom i prolertos su direktnu setvu odradili njihovi kukuruzi su cinimi se najlosiji u ataru em tanke stabljike,nizak,klipovi mali i vec do pola stabljike podgoreo sta ce biti do kraja videcemo oni su jako optimisticni sa tim vidom obrade i setve!

Ljudi svi kukuruzi gusto posejani su planirani za vrsidbu i pretezno su ranije fao grupe tako da je njima sasvim normalno da pocnu podgorevanje jer su vegetaciju zavrsili.

- - - - - - - - - -

Ja imam dve duzi sipod brega sejan pako nema crvenila
Ne mislimo na isti breg,ja govorim gledano iz Dolova ka Bavanistu na desnu stranu a ti mislis na 'velike livade' tj nasa 7-8 duz.
Ili mozda gresim.

Malopre sam obisao kukuruze i jako sam zadovoljan izgledom za sada jos nijedna njiva mi nije podgorela mada oni koji su ih sejali gusto vec do klipa imaju podgorelo.Kod mene je ZP434 sejan na 24cm,a ZP684 i NS6030 na 28cm i za sada odolevaju i PKB Spartak koji je isao u presejavanju i on izgleda odlicno vec je poceo da metla i baca svilu i on je sejan 24cm!Obisao sam i njive mojih kolega oni su isli jesenas mesto oranja gruberom i prolertos su direktnu setvu odradili njihovi kukuruzi su cinimi se najlosiji u ataru em tanke stabljike,nizak,klipovi mali i vec do pola stabljike podgoreo sta ce biti do kraja videcemo oni su jako optimisticni sa tim vidom obrade i setve!

Pa ti ljudi kao da su prespavali proslu godinu, proizvesti kukuruz na njivi bez oranja, u ovakvim uslovima je nemoguce bez navodnjavanja.......Bila je prikazana ovde neka sejalica koja seje direktnom obradom zemljista, mene bas interesuje kako sada izgleda kukuruz posejan na taj nacin..

Meni moji kukuruzi bili zabrinjavajući do prekjuče a sad kako prži ovo sunce a oni odolevaju malo sam se smirio.U pitanju mi je Dekalb koji prošle godine imao simptome da se naježe listovi kad pripeče sunce i podgore do klipa a sad uopšte ne izgledaju tako.Kukuruzi mi posejani sva na sojišta koji su urađeni jedanput sa Agromerkurovim nesmem da kažem podrivačem ni gruberom.Bacio veštak pripremio u martu posle i pre onih snegova prvi put i drugi put pred setvu.Sejao sam 25-og i 26-og Aprila.Zabrinut sam bio već kad sam bacao veštak primetio sam da su mi njive nenormalno tvrde u odnosu na oranje,pripremljeno je bilo već suvo ko barut,imao sam nejednako nicanje kukuruza imao sam i u 2 i u 6 listova.Korova kad je kukuruz bio u 5-6 listova nigde nije bilo,posle su krenuli,kad sam ga špartao ko da špartam leniju i primetim da mi donja dva lista požutela sva i pomislim da su to posledice od prošlogodišnjih otrova u soji koje nisam zaorao nego mi prave probleme u kukuruzu,posle onaj vetar mi srušio sve kukuruze ko ni jedne u ataru,i tad sam već jako bio zabrinut da su to sve posledice ne oranja.I tad sam reko da bez dubokog oranja nema ništa,a pre neki dan doneo sa ovih mojih njiva kukuruze skuvao i pojeo i smirio se i promenio mišljenje,biće i dogodine podrivač-gruber varijanta sa nekim malim agrotehničkim poboljšanjima.:osmeh:

ja mislim da ce se izvici ovi kukuruzi koji nalivaju zrno,meni je podgoreo po dva tri lista odozdo ali jos nije izgoreo do klipa,bitno je da on ostane ziv u gornjem delu i da klip stoji cvrsto a ne da pada,kada klip padne tu je kraj price.ova godina je cudna meni je prosle godine kukuruz vec bio izgoreo pred svilanje pa je napravio neke klipove,bilo je i dobrih a i losih a sada je 80%napravio i nalio ostalo je jos 10 dana da nalije zrno mislim da ce izvuci vlagu iz dubine jer je ima a ima je i u stablu jer klipu netreba jos mnogo vode a biljci treba da bi prezivela,kukuruzu je bitna duza noc i rosa to mu omugucuje da do 12h ostaje prav a kasnije se uvija ali to traje nekih 5h pa se opet ispravi.imam jednu parcelu zemlja je ispucala svuda i to mnogo ali kukuruz je svakog dana sve bolji i ima sve jacu tamno zelenu boju,primetio sam da svuda gde je voda pravila probleme dok je kukuruz bio manji sada tu raste kao lud,imam jednu parcelu koju je voda plavila vise puta dobila je sigurno500ml kise i tu je kukuruz dosta zaostao sada je tek svilao ali neoseca susu.za sada se bori dobro ali bice tesko i to mnogo,nije dobro 38C a kukuruz u mlecnom stanju,samo sreca i dubinska vlaga mogu da nas spasu

prosle godine nisu htele da ga pipnu divlje svinje ove ga rasturise znaci da je kvalitetan, alu videcemo jos do kraja.ranije fao grupe naprimer 300 koji je rano posejan mislim da ce izdrzati ove zege posto je on svoje odradio .ali vidimo se u vrsaju svasta jos moze da se izdesava.

Juce obisao kukuruz i iznenadio se da nije podgoreo uopste.
U pitanju je DKC 5276 i NS 6030 na istoj njivi.
Vidm kod komsije lepo podgoreli Pako i neki ZP.

imam posejano 3 vrste kukuruza ns 640,zp677, i sycora svi su otrilike fao 600-620 grupa. sejani su 14 april. do sada su 3 puta navodnjavani.voda tece po slobodan pat I put -2-7,II-20-7,III-1-8. planiram IV put da ga navodnjavam oko 13-8. ovaj kukuruz je posejan 14 april i e za proba, isti dan sejan ista kolicina gjubriva.isti dan navodnjavan.bran ce bude u klip i posebno skladiran.povrsina je oko 0,75ha. sve ce se meri pojedinacno
sad me interesuje do kada mu je potrebna voda? kako sto sam rekao 4 put planiram da ga navodnjavam oko13 avgust. a za dalje neznam dal ce ima voda.zasto reka polako se namaljuje.dali ako 13 avgust bude posledno navodnjavanje ce utice na prinos.na primer dal kad bi da navodnjavao i petti put oko 24 avgust prinos bi se zgolemio?hvala.pozdrav od makedonija
ja se izvinjavam nisam arogantan i necu nikog da provociram vi u srbija se borite so susa a ja ovde pricam za voda. vjerujte kad vidim slike na forum kako kukuruz podgoreva zao mi je isto kao da je moj.

Ako je kukuruz zreo za siliranje , to je otprilike kada je zrno pobijelilo do pola , nebi trebalo više da se navodnjava , nema ekonomičosti .

Consereved-forage-1-Milk-line-in-corn.jpg

Čak i prije toga , ako su troškovi navodnjavanja veći , a cijena kukuruza manja upitna je isplativost navodnjavanja . Znači zavisi u kojoj je fazi.

Zbog promene klime u Evropi Francusko ministarstvo poljoprivrede preporucuje: sto raniju setvu,i hibride iz ranije grupe zrenja FAO 400 optimalno i bicete zadovoljni proizvodnjom kukuruza
A navodnjavanje u ovoj drzavi u proizvodnji za zrno je NEISPLATIVO,samo troskovi za gorivo iznose 75%..a ostalo da se ne govori, cist promasaj,

Deo atara koji je dobio više kiše .Najbolji su usevi gde ih je tukao grad.U suštini dobro izdržavaju ovu vrelinu.

KWS FAO 350 sejan 11 .V
Završio oplidnju ,visok preko 3 m :sta:

Ne znam koji su hibriei ali obećavaju.Na ovoj parceli je sejano svega po malo.Setva je bila 22.04.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh