Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To nije rešenje. Doći će druge zgadije sa drugih njiva, pustiće ih hemijske kompanije opet iz aviona. Pre nije bilo tih najezdi insekata. Hemijske kompanije su se postarale da ih sada ima svake godine.
Jedino rešenje je da normalno poštujemo plodored kao pravilo zanata, a da tretiramo obavezno insekticidom(nek im bude) dok je kukuruz još u fazi kada može traktor da uđe u njivu, kao što sada i strna žita obavezno tretiramo dva puta različitim fungicidima, što ranije nije bila praksa.
Postoji i jedno malo radikalnije rešenje i ja ga već primenjujem. To ne smem da vam kažem jer će neko možda početi još i da sledi moj primer, a ja sam inače malo ćaknut pa mogu da povedem veću grupu ljudi u ambis kao oni kad su pratili slepca misleći da je mudrac.

Ja govorim za deo od Šapca prema Rumi,za drugi deo Srema ne znam.A što se tiče prinosa ako se ostvari Kimijeva najnovija prognoza da će u utorak pasti solidna kiša ja danas mogu podpisati da će prinos u južnojBačkoj ići više prema 7 tona nego prema 6.

Ipak je Kimi bio u pravu.u proseku je palo od 6 do 12 litara kiše kako gde.kukuruzi posejani oko 20 aprila fao grupe 400 do fao 500 daće bliže 7 tona po jutru u to sam sada siguran.malopre sam došaoi iz obilaska i vlage ima sasvim dovoljno do kraja nalivanja zrna

Možda negde ima dovoljno vlage a negde je baš kritično_Obišao sam deo atara koji je ugrožen ,poslednja kiša mu je pala pre špartanja (2-3-5 litara ne računam).Ovo je pionir f73 i N01.Zanimljivo da je najlošiji na delu parcele gde je 2011 bila voda do kolena.
Parcela je od 7,75 kj a ovako je na oko 1kj.

Ostali deo parcele je još zadovoljavajuće ,ali pitanje je do kada pošto se opet najavljuju vrućine.

Dekalb 5276
102wdv8.jpg

Milose slabo ti se na toj slici vidi klip...kakva je situacija sa drugim klipom...koliki je..kakva je svila,hoce li se izvuci ista od tog drugog...kod mene je drugi na velikom delu bez sapurike,ostao samo zamotan list...nije uspeo ni da je formira a svila suva

Možda negde ima dovoljno vlage a negde je baš kritično_Obišao sam deo atara koji je ugrožen ,poslednja kiša mu je pala pre špartanja (2-3-5 litara ne računam).Ovo je pionir f73 i N01.Zanimljivo da je najlošiji na delu parcele gde je 2011 bila voda do kolena.
Parcela je od 7,75 kj a ovako je na oko 1kj.

Ostali deo parcele je još zadovoljavajuće ,ali pitanje je do kada pošto se opet najavljuju vrućine.
izvuci ce se sigurno ovaj sa dobrim klipovima,njemu sada treba manje vode nego u punoj vegetaciji,steta je ucinjena ranije bitno je da ostane zelen bar u gornjem delu i najvaznije je da nebude preko 35C jer to ga ubija nije sve do vlage ima nesto i u temperaturi.

Ево слика из данашњег обиласка.
Кише је било по мојој процени нешто мало мање него у селу, око 10л/квадрату:

А кукурузи забрињавајући.

НС5043:

Клип на висини од 1,5-2 метра:

Он је и најбољи, очигледна је разлика у ФАО групи:

Кермес:

НС6010:

ЗП606:

Шта ће бити до краја видећемо али овако подгореле кукурузе на тој парцели никад нисам видео.
Ове године сам први пут прскао на црно, стварно, њива је чиста али и на то сад сумњам.
Може ли од тога да у овако стање дођу, има ли неко таква искуства?

nije do prskanja sigurno,najveci problem je susa i visoka temperatura,drugi problem je zemljiste koje je mozda malo peskovito u dubini i trece kao slag na tortu je velika gustina setve,jeste dobro za vrhunski prinos ali u ovakvim godinama ume da napravi problem,kisa koja je pala narocito mala kisa ce dodatno napraviti problem kada bude dobro ugrejalo jer ce lisna masa joz brze goreti.ja sam juce proveravao vlagu na njivi zemlja je pukla mozes skoro nogu da zavuces a u dubini pola metra pokusao sam da izvalim santu i uspeo i video da je veoma vlazna mozes vajati sa zemljom.ima neke vlage ali je zemlja strasno ispucala.situacija sa kukuruzom je ozbiljna bice dobrih a nikako rekordnih kukuruza jer uvek moze bolje a od ove godine skoro svaka je bolja

Auuu druže, baš ti je podgoreo kukuruz...::jako_besan::
Šteta, cele godine strepiš, krenuvši od nicanja, posle od grada, suše... baš mi je žao. Ali, po klipovima, još možeš dobro da prođeš, al recimo na *kermesu, pri vrhu nije uspeo do kraja da se oplodi. Samo da istera taj jedan klip do kraja, budi zadovoljan.
Ove godine kod mene u atar, imali smo sreće hvala Bogu, malo nas je grad očešao ali ništa strašno, kiše u junu 1.dekada 7l, druga 33l, jul 1.dekada čak 41l a danas (tj ukupno druga dekada) 8l. Gušće od 20,2cm nisam sejao jer nisam smeo, a ređe od 23,8cm nisam hteo. Imam malo štete od plamenca, video sam na skoro svakoj njivi poneku cvikanu metlicu, skoro svaka njiva ima i dijabrotike, ali sve u svemu je ok. Kad sam poslednji put bio u obilazak, nisam video da mi kukuruzi imaju gaće. No, do kraja ima još da se igra.

*Pardon, nije Kermess, na zemlji je broj 5043 ako se ne varam, taj nije uspeo do gore u oplodnji. Koji je to, DKC?

Poslednja izmena:
Od prskanja na crno nije 100%.
Jer da jeste,onda prosle godine na jednoj parceli gde je oprskan kukuruz na crno,ne bi bilo nista od njega.
A zapravo tamo je bio najbolji kukuruz.

Najčešći razlog je , kao npr kod Kiraja , a toga ima i kod mene kolko oćeš ; tamo gdje leži voda u proljeće ili je bilo tolko padavina da je u tom nižem dijelu nivo podzemne vode bio jako blizu površine , biljke nisu mogle da puste dubok korjen nego je išao samo do vode . Kasnije kad zasuši tu je zemlja tvrda i korjen ostane plitko.

Najčešći razlog je , kao npr kod Kiraja , a toga ima i kod mene kolko oćeš ; tamo gdje leži voda u proljeće ili je bilo tolko padavina da je u tom nižem dijelu nivo podzemne vode bio jako blizu površine , biljke nisu mogle da puste dubok korjen nego je išao samo do vode . Kasnije kad zasuši tu je zemlja tvrda i korjen ostane plitko.
Tacno tako...Ako je podzemna blizu a velika je kolicina vode,kukuruz pusti koren do vode i onda prilikom vecih temperatura taj prvi pozuti i podgori!

To koristim i kod navodnjavanja , ove godine reko neće ni trebati , al sada na par mjesta gdje imam bunar i struju ne koristim ni tifon ni topove , to potroši silu energije i posla . Samo pustim jaču el pumpu vodu crijevom u neki dio . Ako je na višem dijelu prvo malo upija pa se sliva u niže . U višim dijelovima i ne treba vode , a i malo povuče i nastranu kroz zemlju. Ako ostavim cijelu noć velika količina vode istekne i nadje put u niže dijelove , a tu baš i treba . Dan , najviše dva može čak i da leži voda u nižim dijelovima , a onda nestane i bude ok . Tako šta se zalije završilo je , šta se promaši -šta ćeš , a tifon bi trebalo vraćati po tri puta po istom mjestu da korjen dobije dovoljno , inače više kuva neg što koristi.

Jedini pravi lijek za slabiju zemlju , koja brzo zasuši i podgori je drenaža. (nemislim na pijesak i šljunak nego na srednju i težu ) (od jeseni se tome posvećujem) .

Drenaža znači drenaža ?? Kako nije jasno? Postavljanje drenažnih cijevi na odredjenu dubinu i odredjeni razmak , njihovo spajanje na kraju i svodjenje u neki kanal ili niži dio .
Drenažne cijevi su kod nas dosta skuplje nego na zapadu , a ni države ne pomaže , to je problem . Probaću svakako najesen bar malo sa cijevima , a malo jednom metodom koja mi je pala na pamet , a bez cijevi.

Obican sistem izbusenih cevi postavljen ispod zemlje za odvod viska vode,samo treba obezbediti da se voda filtrira pre nego dospe u cevi.
Ima nasa ekonomija na jednoj tabli oko 200 kj podzemni drenazni sistem i posle svake malo jace kise lepo se vidi kako visak vode odlazi u duboki jarak pored njive i naravno na toj njivi nikad nisam video da stoji voda.
Inace nije to bas jeftino postaviti a ima i puno kopanja :D

kod mene trenutno se najbolje drzi BC 532 KLIPAN +,ZP 606,ZP 341,434, a NAJGORI je KWS LUCE tako je bilo i prosle godine i vala nikad vise
Inace zadnju kisu ( 10-tak litara smo dobili 25.06.2013) i do juce niste a i ovo juce je ko da je onaj odozgo KINUO
Kukuruz se bori,crpi ko zna odakle vlagu i drzi se po meni jer nisu bile velike zege , sta ce nas zadesiti u narednom periodu....
i ima razlicitih parcela,mnogo mnogo faktora ima koji uticu na trenutna stanja ima totalno izgorelih pa do samo 1-2 lista podgorelih

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh