Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To su hibridi dr Laze Kojić-a,bivšeg generalnog direktora Instituta za kukuruz Zemun Polje,po odlasku u penziju registrovao je firmu i ima nekoliko hibrida.Sedište firme LK hibridi se nalazi u Golubincima.
Kao i Ratko Petrovic,sto ima AGS hibride...samo je on to prodao Hibrid Beogradu...

Kod nas isto crvi napadaju ...juce sam pricao sa komsijom i kaze kako se ljudi zale na napad crva a i kod mene na njivama ih ima dosta.
Sejao sam na vecinu njiva kukuruz na kukuruz ali to je zbog toga jer te njive nemaju problema sa susom pa sam mislio aj i ovu godinu, neke su pored dubokih kanala a neke pored starog tamisa,prosle godine sam imao dobre prinose ali nije bilo problema sa crvima dok ove godine je strasno.
Nema veze sto je u monokulturi,ima kod nas parcela gde 2-3 godine nije bio kukuruz a sad svaka stabljika tu gde se spajaju stablo i klip ima crva.

slika645.jpg
slika646.jpg
Neutice mnogo ni kolicina djubriva,ni izbor hibrida, samo KISA ,utice i kvalitet zemlje ali ne presudno.

Sad,ko gde ima da skladisti svoj kukuruz samo neka skladisti. U kotarke/cardake,supe,garaze,sobe,dzepove,carape,gace...svu gde samo ne kod ovih lopuza koji se sa nama sprdaju!
Mnogi nisu u mobucnosti da skladiste svoju robu kod sebe,to stoji,ali neka se potrude svim silama da kukuruz bude sto blize njihovoj kontroli,neka pitaju komsiju,rodjaka,bilo koga...
Kada bi se dogovorilo sto vise ljudi da tako uradi,pa cak i clanovi foruma,ne kazem da bi bas bila obrnuta slika,slika dolaska u nase dvoriste :
Lopov - Dobar dan,koliko kosta kukuruz?
Pošten poljoprivrednik/seljak/paor - Sigurno ne koliko ti kazes!

Ne bi bilo bas tako,nije realno i dostizno,ali bi bilo verovatno bolje nego sada.

Cenim ovakvo misljenje!
Ljudi treba berace srediti i sto je moguce vise ih koristiti i puniti kotarke i cardake pa cak i one prazne po selu!
Sto manje kukuruza na lageru i na silosima veca ce cena biti!
Voleo da i koji veliki proizvodjac sebi napravi malo vise posla i uradi ovako nesto!
Po svemu sudeci mada je jos malo rano i vlaga ce biti problem a skladistari jedva cekaju da dovezemo da nam zakinu na susenju!:sjasi:

- - - - - - - - - -

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=07&dd=28&nav_id=736914

kada je posejan? Dobro izgleda za sada,ova kiša mu je dobro došla,noći su svežije i oplodiće se dobro.......izgleda da ćeš Savato ove godine ubosti dve žetve.
Posejan je 13-14 maja ali je sav nikao tek tamo 1-2 juna posto je bilo suvo kad sam ga sejao,one kisurine u maju su bile u drugoj dekadi,tj.pred kraj meseca i nije mogao da pusti klicu dugo...Tu je bio mladi luk srebrnjak i nisam orao,vec bacio Ureju i presao 2 puta spremacem.Dosta je jaka njiva,ima stajnjaka a i za luk sam bacio dosta djubriva tako da za hranu ne brinem,vec za ovu stidljivu kisu,koja je mogla biti malo jaca!Ali dobro,videcemo do kraja sta ce biti.

Danas obisao KWS Kermes,ostale njive gde su mi Pioneer hibridi nisam obilazio danas.Generalno u nasem ataru svi usevi izgledaju zadovoljavajuce.
[h=3]
wp20130730003.jpg
[/IMG][/h]
wp20130730004.jpg
[/IMG]
wp20130730005.jpg
[/IMG]

pa šta da radim sa onom parcelom gdje ni je bio kukuruz (što sam ga pretanjiro radi plamenca) kažu mi da ne idem na godinu tu kukuruz jer će ga opet uništiti.Ja konto pšenicu na jesen,kako da pobijem gamad???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh