markokurjega
Član
Zavisi i koji deo Bačke ima i ovde kukuruza koji je podgoreo do klipa,jer je kiša šarala i to bukvalno,otidite prema Subotici,garantujem da je više podgoreo nego taj u sremu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zavisi koji deo Srema, a što je tiče prinosa polako sa procenama dalekoje berba.
Ja govorim za deo od Šapca prema Rumi,za drugi deo Srema ne znam.A što se tiče prinosa ako se ostvari Kimijeva najnovija prognoza da će u utorak pasti solidna kiša ja danas mogu podpisati da će prinos u južnoj Bačkoj ići više prema 7 tona nego prema 6.
A nadmecu se sa rekordnim rodovima od 12-13 t/ha.Malopre sam došao iz atara,kukuruzu je teško ali nekako izdržava.Prve brazde do strnjike ili lucerke su podgorele a unutra po koji list.Raniji hibridi koji su sejani oko 20.IV su već počeli da dobijaju boju čokanja ali su zrna dosta sitna.Klip je lepo završen .
Korimbos ima zaperke ma klipu,tj.klipciniSejao sam na jednoj parceli KWS Korimbos i Pioneer A46 po 4 vrste i ne mogu da napravim razliku koji je koji.Po visini su isti u centimetar i na istoj visini nose klip, kod jednog je broj redova zrna od 18 do 22 a drugi 18 retko 20.Da li neko zna koliko Pioneer ima redova zrna i da li su za Pioneer karakteristicni zaperci jer ih na jednom hibridu ima vise?Unapred hvala.
Kod nas isto crvi napadaju ...juce sam pricao sa komsijom i kaze kako se ljudi zale na napad crva a i kod mene na njivama ih ima dosta.Iz auta sam gledao kukuruze u Preševu,Vranju,Požarevcu,Smederevu,Kovinu,Bavaništu,Pančevu........Padini,Samošu....nigde ja tu rekorde nisam video.Velika većina je podgorela do samoga klipa.Neke sorte očigledno i više pa čak toliko da su klipovi odvisili.Ne kažem da nema kukuruza koji su podgoreli tek možda list-dva ali to je jako malo da bih rekao da je realna slika.
Moj ćale je juče obišao sve naše i kaže da je ocena od 1-5 oko četvorke(slabija).Dekalbi se opet brže suše i sagorevaju od drugih,crvenila ima dosta,crvi rade sve zvoni,od drugog poteranog klipa nema ništa tj. kao da sad izvlači sve iz zrna nazad.Oplodnja je bila 100%.U doljama sa lošijom zemljom podgoreli su preko klipa.Najbolje izgledaju pioniri f73 i f02.
To je onako ukratko sa terena što sam video i čuo.