Danas, kad su se malo slegli ćevapčići, išao sam da obiđem kukuruze i vidim koji su sklop ostvarili posle nicanja. Rezultati su sledeći:
Pionir V74 sa Pončom, sejan na 21 cm, dubina 6-7cm, sejano 10.04. - 87.5%
Pionir F38 sa Furadanom, sejan na 21 cm, dubina 6-7cm, sejano 10.04. - 83.4%
Pionir P12 sa Furadanom (gratis vreća), sejan na 21 cm, dubina 5 cm, sejano 10.04.- 80.8%
AS 72 sa fabrički nanešenim insekticidom, sejan na 23.5 cm, dubina 6-7cm, sejano 10.04. - 92.4%
NS 6030 sa Furadanom, sejan na 23.5 cm, dubina 6-7cm, sejano 10.04. - 88.9%
(Ove dubine 6-7cm su pretežno oko 6cm, ali ima i gde je otišlo do 7cm.)
Vizuelno, najviše mi se sviđa kako izgleda i napreduje V74, zatim sledi AS 72, potom NS 6030, F38 i na začelju je P12.
Sklop je utvrđen brojanjem normalno razvijenih biljaka na deonici od 14.285m. Tamo gde je sejalica bacila po dva zrna, računao sam kao jedno. Broj brojanja po hibridu je bio 12-20.
Već sam ranije pisao da sam nailazio na zrna koja su pustila korenčiće, ali ne i klicu koja ide ka površini. Najviše je toga bilo na F38 i na P12.
Pored ovoga, naišao sam na još nekoliko problema. Nalazio sam niknute biljke koje su jednostavno bile bez nadzemnog dela, a kad se bolje pogleda, taj patrljak što viri iznad površine je bio sasušen. Zrno ispod površine je u dobrom stanju, tj. nisu ga dirali žičari.
Takođe sam nailazio na jedan broj biljaka koji je očigledno počeo da se suši u nadzemnom delu. Kad se odkopa, vidi se da je zrno ok. Vlage ima, tako da to ne može biti uzrok. Da li je ovo samo faza pre stanja na gornjim slikama? Zbog čega se to dešava, da li je možda neki insekt u pitanju? Evo jedne biljke koja je već gotovo osušena i ista ta biljka odkopana:
Evo još nekih biljaka koje su počele da se suše: