Večeras sam obilazio kukuruze i u velikoj sam nedoumici šta da radim oko prskanja.
Naime, kukuruz ima tri razvijena lista i četvrti list u točiru (sejan 18.04.), i mislim da će tokom sutrašnjeg dana i u subotu taj četvrti list biti skroz formiran na većini biljaka. Što se trave tiče, ona je tek počela da niče, ono što je niklo je još malo (manje od npr. glave eksera), a mislim da još treba jedan dobar deo trave tek da nikne (i usko i širokolisne trave). Sve je to u redu i planirao sam da, ako ostane ovakvo vreme, prskanje odradim početkom ili sredinom iduće nedelje. Za prskanje su u opciji bili Cambio, Banvel ili Celebrity plus, i za njive gde imam sirka neki jeftiniji klon Motivela (ili ništa ako se rešim za Celebrity plus).
Ali problem je najavljena vremenska prognoza po kojoj će cele iduće nedelje biti nestabilno sa kišom. Čak, neki modeli vide i preko 30l između utorka i srede. Dakle, ako se ta prognoza obistini onda se lako može desiti da od prskanja ne bude ništa do sledećeg vikenda.
Mene sad zanima koliko kukuruz može za to vreme da napreduje, odnosno da li može da preraste peti list koji je neka granica za prskanje ovim preparatima. Ili, da li je pametnije oprskati ga sad za vikend (i tako rizikovati da posle nikne još jedan deo korova).