Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je sada rasprava kao i kod berača-svi berači beru a mnogo zavisi sa koliko spremnim beračom ulaziš u sezonu i koliko znaš o njemu.tako i sa semenima-sve sorte su dobre a da bi bio dobar prinos moraju se primeniti sve agrotehničke mere i onda malo Bog da pomogne i onda je to to a da li je Pionir,KWS,NS,ZP....to je najmanje bitno,sa svakim hibridom je svake godine drugačije a i oni imaju svoje prednosti i mane :ppozdrav:

Prosle godine sam svakojako sejao pionirove sorte,pocevsi od 19 cm pa do 28 cm bas zbog toga da vidim kako ce reagovati na razliciti sklop.Nekako mi se naj boje pokazalo na 24,5cm pa sam zato ove godine tako i posejao.Da sam znao kakva ce godina biti sigurno bi isao gusce.Jbg.
Zaboravio sam da napomenem da je potpuno ista agrotehnika u hibridima koje sam nabrojao u prethodnim postovima.

To ti je ono da treba i Bog malo da pomogne-ja sam sejao na 30 pa ako je sušna godina dobro a ako je kišna onda ne valja-u poljoprivredi celog života učiš i umreš glup

Ja sto mogu reci recimo za KWS hibride je samo ono sto sam cuo od 100+ ljudi u selu. Jako, jako tesko se beru i prinos nije nista bolji od NS-a ili ZP-a. Do duse izgledaju stvarno veliko i rodno, ali na vagi nisu nista bolji od ostalih. Meni se najbolje pokazao Pionir, ali da napomenem da jos nisam probao singentu i dekalbs.

b_a_t_a je napisao(la):
Svaki moze da se bere,samo treba obratiti paznju da vlaga ne padne ispod 25%.

Ove godine je to lako, ali prosle je vlaga pala za nedelju dana! Dok sam se opasulio pala ispod 16%! Ove godine sam sejao K-67 ali striktno za vrsidbu. A V-74 skroz otvorio listove oko klipa. Malo je kvaran na vrhu :udri:
Post je spojen: [time]1288090112[/time]

Matić je napisao(la):
Roberte ne slažem se sa tvojim zaključkom.
to je moje vidjenje stvari.

a to da li je berac spreman za sezonu ili ne,to nema veze sa samim branjem.
jer kao sto rekoh,ns pa i kws ima neku falinku,da kad dodje u neko doba stablo kukuruza se jednostavno skrja ispod klipa i zagusi ulazak ostalih stabljika u oklagije.
takvih slucajeva nikad,ali nikad nismo imali kod pioneera,singente,dkc,as-a...

Prošle godine je mogao da se bere početkom septembra a mi dočekali oktobar pa je normalno što se krunio

Svi Pionirovi hibridi su pre svega predviđeni za kombajniranje, jer Ameri nemaju vremena, pored onolikih obrdivih površina, da se zezaju sa jednorednim i dvorednim beračima.
Ko skladišti na klipu ne bi trebalo ni da razmišlja o Pionirovim hibridima.

Probao sam ZP,NS ranijih godina,pa Pioneer i ove godine KWS
U krugu od 1km mi je sva zemlja,agrotehnika priblizno ista,djubrenje priblizno,setva u ranjijim rokovima,razmak ove godine 20 i 21.5 ,ajde predusev ne moze biti isti i onda kad pogledas Pioneer i KWS to je nebo i zemlja
KWS deblji,tezi klip rodio duplo u odnosu na Pioner pri istovaru sam uzeo nasumice 10-tak klipova i srednji po velicini okrunio bilo je cisto 300 gr zrna pa koliko god da je vlaga, nijedan klip nije bio bocno busen crva
a kod pionira,puno bocno busenog od crva,samim tim dosta plesnivog,neko je rekao da ih treba gusce sejati......16-17 cm..pa nek bude isti klipic opet ne moze da se meri sa KWS-om
Ne znam, postujem da kod nekog rodi ali sam ove godine razocaran Pionirom a extra odusevljen sa KWS-om
Berba...
KWS polomio berac
Pionir polomio moju grbacu jer sam sav kukuruz u zrnu (ispod elevatora)prvo selektirao pa nosio na tavan i rastro ga da se susi...cca 7-8 tona,nisam smeo-hteo ranije da ga berem jer sam pravio nov nesto deblji cardak i bojim se da se vlazniji ne upali

E da si posadio ZP 540 (ili tako nešto), kao moj rođak, onda bi zrna imao po jednu do dve korpe sa jutra...

Branko je napisao(la):
E da si posadio ZP 540 (ili tako nešto), kao moj rođak, onda bi zrna imao po jednu do dve korpe sa jutra...
KERMESS ...moja procena u cardaku ima oko 3,5 vagona zrna bilo je 4 dzaka zrna ispod elevatora

Meni se licno najbolje pokazao na 22 cm. Ali ovo nije prosecna godina pa tako ni merodavna. Ja sam sejao na 22cm ove godine gde je bolje nadjubreno a na 24 gde sam manje djubrio. E sad, imam dve vrste ploca na sejacici, od 20 rupa i 24 rupa! Slucajno sam stavio jednu od 24 i tri od 20 rupa, svo vreme sam mislio da mi skidac ne obavlja posao :udri: gde sam sejao na 22 ta baterija je sejala na 18 cm. Sad gledam nema razlike u velicini klipova :sta: ali kao sto rekoh, ova godina nije merodavna. :cao:

Ajmo oped malo o nacinu objasnjavanja (secate se roda izkazanog u prikolicama).
Rod kukuruza ne mozete proceniti na osnovu udaljenosti biljke od biljke onako kako ste ga posejali. Prava razdaljina se izracunava malo drugazije i najbitnije je to uraditi kad sve ozeleni, a ne na crno brojati biljke.
Kanap od 14,28 m i na merenje pa tek onda mozemo razgovarati o rodnosti hibrida.
Broj zdravih,pravih biljaka po jedinici povrsine je jedina ispravna razdaljina.

paorpaor je napisao(la):
Ajmo oped malo o nacinu objasnjavanja (secate se roda izkazanog u prikolicama).
Rod kukuruza ne mozete proceniti na osnovu udaljenosti biljke od biljke onako kako ste ga posejali. Prava razdaljina se izracunava malo drugazije i najbitnije je to uraditi kad sve ozeleni, a ne na crno brojati biljke.
Kanap od 14,28 m i na merenje pa tek onda mozemo razgovarati o rodnosti hibrida.
Broj zdravih,pravih biljaka po jedinici povrsine je jedina ispravna razdaljina.

To na prolece, sad je gotovo...

u nedelju ovrsen ostatak sto je polegao i nije berac mogao da pokupi i predat na usluzno susenje.sorta zp 677,vlaga 27!predata kolicina 4800kg a imam da podignem 3550kg!katastrofa!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh