Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
IMT-550 je napisao(la):
Peter je napisao(la):
Dali bi moglo da bude redovna tri klipa po biljci ako bi se navodnjavalo?
Pa ja mislim da da posto sam negde na TV u slusao o prinosima kukuruza Pioneer pod sistemom za navodnjavanje i naravno punom agrotehnikom da je iznosilo ok12-13 tona/ha sa 14-15% vlage , e sad mozda ce i kod nas u uslovima suvog ratarenja da bude do 10 tona ako bude kise kad treba......... :ppozdrav:
2007.godina, parcela 35 ha, bez navodnjavanja, 200kg/ha 8:16:24 zaorano u jesen, 200 kg/ha urea pred setvu, setva 21.4.:
Pioneer F02 12.5 t/ha
B23 11 t/ha
KWS Kitty 10.5t/ha.
Sa njive otisao za 17 din, eh kad bi i ove godine bilo tako...

ja sam gledao na tv emisiju o kukuruzu i rekli su da mi nikada nečemo videti pravi potencijal rodnosti kukuruza jer on u idealnim uslovima ( laboratorijskim ) napravi i 8-9 klipova i to svaki jednak pa su i prikazali snimak takvog kukuruza ljudi stablo mu je debelo ko bandera i iz njega tera tih 8-9 manjih stabala koi na kraju nose klip :D

Znate vi onaj vic : "... ko je to video,pa onaj tvoj sa staklenim ocima :haha: "
7-8 klipova,pa toliko nema ni nodija.

lepo sam rekao da je to postignuto u laboratorijskim uslovima što če reči idealnim pa i sami naučnici su rekli da to nikada nemože da se dogodi u prirodnim uslovima

pod uslovima navodnjavanja u spaniji imaju prosecne prinose kukuruza oko 17,18 t/ha e pa sad. to sam slusao na televiziji pre jedno godinu ,dve :D
ali ne znam cija semena seju :haha: :haha: :haha:
:ppozdrav: :ppozdrav:

Lala iz Banata je napisao(la):
IMT-550 je napisao(la):
Peter je napisao(la):
Dali bi moglo da bude redovna tri klipa po biljci ako bi se navodnjavalo?
Pa ja mislim da da posto sam negde na TV u slusao o prinosima kukuruza Pioneer pod sistemom za navodnjavanje i naravno punom agrotehnikom da je iznosilo ok12-13 tona/ha sa 14-15% vlage , e sad mozda ce i kod nas u uslovima suvog ratarenja da bude do 10 tona ako bude kise kad treba......... :ppozdrav:
2007.godina, parcela 35 ha, bez navodnjavanja, 200kg/ha 8:16:24 zaorano u jesen, 200 kg/ha urea pred setvu, setva 21.4.:
Pioneer F02 12.5 t/ha
B23 11 t/ha
KWS Kitty 10.5t/ha.
Sa njive otisao za 17 din, eh kad bi i ove godine bilo tako...
Vrlo moguce znam jos par ljudi koji su imali preko vagon/ha i to u Suvom Ratarenju..... ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast::
Pa kako se stvari odvijaju Vrlo je moguce , sta vise daj Boze svima bi dobro doslo......... :D

Kod nas je sasvim normalan prinos od 10 t/ha u suvom ratarenju i sa nasim hibridima.Isti ti nasi hibridi u Grckoj daju prosecan prinos od 15 do 17 t/ha ali pod zalivnim sistemima.I znate koji hibrid Grci kupuju najvise od nas?Zp 704!

rasa02 je napisao(la):
Isti ti nasi hibridi u Grckoj daju prosecan prinos od 15 do 17 t/ha ali pod zalivnim sistemima.

pre nekoliko dana sam se vratio iz Grcke sa letovanja. Isli smo tamo 1 jula i svaki kukuruz je kod njih imao metlicu. Zetva psenice je vec odavno bila zavrsena, sva slama izbalirana a bale su bile samo na pojedinim parcelama. Po slobodnoj proceni navodnjava se 90-95 % parcela kod njih. One koje se ne navodnjavaju su u katastrofalnom stanju i na tim parcelama sigurno nije niklo vise od 50% biljaka a i one koje su nikle su u uzasno losem stanju. Interesantno je da nigde nisam video kanale sa vodom, a uglavnom nema ni traktora pored tifona. Malo sam se raspitao i saznao da je voda dovedena ispod zemlje a i struja takodje i pumpu pogoni elektromotor.

.....................................................................

gore ste spomenuli kukuruz sa 3-4 klipova. Pre dve tri godine sam i ja pronasao kukuruz sa 4 klipa na kraju parcele u uvratini gde je bio redak.

Tri klipa su redovna pojava ali uglavnom bude jedan pravi klip a ostali se izgube. U dobrim ( kisnim ) godinama dva klipa normalne velicine nisu uopste retkost.

Meni dosta po dva dobra klipa :D ako istera dva klipa sigurno ide do 9-10 tona po ha. :bravo:

Kazem meni dosta, a ni drugi klip nije bas kao prvi nego na pola (retko drugi dostigne prvi klip).
Meni kermess (kws) i pioneer v74 najbolje izgledaju. A oba znaju biti rekorderi, ali daleko je jesen... :cao:

Samo da se nadovežem na cicimoricovu priču o Grčkoj.
Pošto na more idem uglavnom u septembru, imao sam prilike da vidim da tamo u to vreme već pšenica pristiže za drugu žetvu...

Moram i ja da prokomentarisem Grcku
I pored toga sto nije vrhunski kvalitet zemljista uz navodnjavanje imaju polja kukuruza kao iz bajke.
Stani pa gledaj kako treba da izgledaju polja kukuruza.Kad krenes od Subotice na dole ajde u Vojvodini jos kako tako zadovoljavajuce do odlicnih ali parcele juznije od Beograda su prava katastrofa zali boze gubljenja vremena u poljoprivredi.............trebalo bi malo nase seljake-paore povesti dole u Grcku da vide kako je proizvodi kukuruz
Jos jedan momenat u psenici........nasi paori uglavnom prihranu rade kasno mart-april (cast izuzetcima) zasto....muka oko para,nabavka na ugovore i stotine drugih muka dok na prolece ne nabave prihranu i neurade je ,severno od nas Ausrtija,Nemacka prihranu urade vec kraj januara-pocetak februara iako vegetacija krece kasnije posto smo mi nesto juznije
TAKO da svi mi paori imamo jos dosta toga da ucimo i primenimo u praksi pa tek onda da se merimo sa drugima

cicimoric je napisao(la):
dorel je napisao(la):
Meni dosta po dva dobra klipa :D ako istera dva klipa sigurno ide do 9-10 tona po ha. :bravo:

sa dva dobra klipa prinos bude 13-14 t/Ha sa idealnim sklopom u zetvi ( nije isti sklop u setvi i u zetvi )Bas me zanima kako u suvom ratarenju moze kukuruz da da dva klipa po stabljici ,ja sam iz srednjeg banata iz ecke kukuruz posejan 3 aprila urea primenjena febroara na parcelama a MAP sam jesenas zaorao ,kukuruz se kod mene nalazi u fazi nalivanja zrna malte ne ima i za kuvanje ,svaka stabljika je ocekla po dva klipa ali nema sanse da nalije ni polovinu sekundarnog klipa vec godinama je tako ,njive su mi za uzor nemozes travku naci sklopovi idealni hibrid je DKC 5699 sklop oko 65000 bilj po h ali da nalije dva klipa nema sanse ,
Post je spojen: [time]субота, 17. јул 2010. 01:48:47 MST[/time]
ja sam gledao na tv emisiju o kukuruzu i rekli su da mi nikada nečemo videti pravi potencijal rodnosti kukuruza jer on u idealnim uslovima ( laboratorijskim ) napravi i 8-9 klipova i to svaki jednak pa su i prikazali snimak takvog kukuruza ljudi stablo mu je debelo ko bandera i iz njega tera tih 8-9 manjih stabala koi na kraju nose klip :D
[/quote Kod nas nema sanse da ponese tri cetiri klipa ,Ja vec trecu godinu za redom sejem DKC 5143 i on stverno ponese cak i po 5 klipova ali to je samo dok nepocne da naliva cim krene nalivanje samo jedan klip formira nalije .
Ijos nesto da dodam svaka biljka koja ponese dava tri klipa formira manji broji redova zrna na klipu a koja ponese samo jedan klip formira bar za dva reda zrna vise a posto obicno samo jedan klip nalije vi vidite gde ce biti vise zrna ,ja se nebi ponosio time sto biljka ponese vise klipova dosta meni i jedan klip po biljcu u pravom sklopu u zetvi barem jedno 65000 bilj po h

Ne prave svi hibridi dva klipa! Od novosadskih na Tisi retko kad nema dva klipa izuzev kad je susa. Kermess daje po dva klipa, syngentin Pako gotovo uvek daje dva klipa itd... za tvoj dkc nemam pojma jer nisam nikad sejao, od pionirovih dosta daju po dva klipa kad je dobra agrotehnika i naravno ima kise :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1279383686[/time]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh