Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i ja da se pohvalim :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
Jeste da su me svi u selu zezali sto sam bacio ureu pre mesec dana pod struk umesto an-a ali evo ipak se ispostavilo da je agronom koji me savetovao da uradim bio u pravu i da je to prava stvar posle onolikih kisa i ispiranja zemljista.
Inace komsije koje su u isto vreme bacale an imaju dosta losiji kukuruz.

img1273q.jpg

img1282g.jpg

Danas sam išao da obiđem njive i zapazio sam da imam dosta polomljenog F02. U tom delu atara je bilo nevreme sa jakim vetrom i sve stabljike kukuruza koje su se slomile su slomljene na petom kolencu :sta:. I to izgleda kao da ih je neko skalpelom presekao. Posmatrao sam komšijskle kukuruze i tamo nema polomljenih već samo srušenih stabljika kukuruza (ne znam koji je hibrid). Gledao sam i njivu sa NS640 (onu koju je tukao led, slike su gore na ovoj stranici), i tamo toga ima ali mnogo manje (zanemarljivo). Sad, da l' je to zbog hibrida ili je u tom delu vetar bio slabiji, nemam pojma.

Po logici jedino objašnjenje je da je to posledica herbicida. Prskao sam kad je kukuruz ima 6-7 listi sa Callistom i Talismanom. Pretpostavljam da je Talisman odgovoran za ovo. Da li je neko imao sličnih problema?

Vidjao sam slične u našem ataru, crvena svila sa 2 klipa. Dal je samo N43 takav ili ima još sličnih. Ja nisam Pioneer sejao pa iskustva nemam.
Kojoj FAO grupi pripada?

paorpaor je napisao(la):
Na koliko je to sejano ?
UKRATKA AGROTEHNIKA:
Predusev = suncokret
Osnovna obrada 16.11.
Djubrenje = 200 kg/kj UREA
Predsetvena priprema ( 1 prohod setvospremacem)
Setva (22.04) = 21,5 cm
Prskanje (25.05.) = Talisman + Cambio
Spartanje (13.06.) 1 prohod...............i ostalo je jos samo UBIRANJE PLODA , videcemo sta ce biti inace njiva je jako cista a i kukuruz je super........... :cao: :cao: :cao:

aca74 je napisao(la):
Vidjao sam slične u našem ataru, crvena svila sa 2 klipa. Dal je samo N43 takav ili ima još sličnih. Ja nisam Pioneer sejao pa iskustva nemam.
Kojoj FAO grupi pripada?
Ovo je hibrid koji kako kazu zamenjuje P-88 i zato sam njega uzeo jer mi se P-88 pokazao :D :D :D a ovaj N-43 pripada FAO grupi 690.............. :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1279279869[/time]

nisam rekao da moj kukuruz tera po četiri klipa nego da kod komšije a nisam nosio aparat na njivu ali ako misliš da lažem slikaču ga jer ja nelažem :cao:

pidikanac je napisao(la):
nisam rekao da moj kukuruz tera po četiri klipa nego da kod komšije a nisam nosio aparat na njivu ali ako misliš da lažem slikaču ga jer ja nelažem :cao:

da i ja sam prosle godine vidjao takve prizore. ali takva stabljika obicno istera 1 dobar i ostalo ne bude nista skoro :D

Vidjao sam jato,al' to nije dobro. Dva je maximalno sto treba da bude,a najbolje kad ima samo jedan. Nije bas za diku kad tera dva klipa,ali to je visa sila jer u tom trenutku kukuruz ima sve optimalne uslove za rast i razvoj,pa se malo preceni i baci 2-3 klipa. E onda kad vidi da je "precero" onda odbacuje sekundarni,tercijalni... klip,a tera samo primarni.

paorpaor je napisao(la):
Vidjao sam jato,al' to nije dobro. Dva je maximalno sto treba da bude,a najbolje kad ima samo jedan. Nije bas za diku kad tera dva klipa,ali to je visa sila jer u tom trenutku kukuruz ima sve optimalne uslove za rast i razvoj,pa se malo preceni i baci 2-3 klipa. E onda kad vidi da je "precero" onda odbacuje sekundarni,tercijalni... klip,a tera samo primarni.
Jeste sve je to dobro ali u slovima NAVODNJAVANJA , e onda moze 2,3,4........ ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast::

Peter je napisao(la):
Dali bi moglo da bude redovna tri klipa po biljci ako bi se navodnjavalo?
Pa ja mislim da da posto sam negde na TV u slusao o prinosima kukuruza Pioneer pod sistemom za navodnjavanje i naravno punom agrotehnikom da je iznosilo ok12-13 tona/ha sa 14-15% vlage , e sad mozda ce i kod nas u uslovima suvog ratarenja da bude do 10 tona ako bude kise kad treba......... :ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh